Természetes legyen a jó szülői példa – fogápolás a legkisebbeknél

INTERJÚ

Az interjú megjelent a Klikk Out 2019/01-02. számában.

Fotók: Ugróczky István

Ha a gyerek akkor találkozik először a fogorvossal, mikor már gond van, valami fáj és kezelésre szorul, gyakran egy életre szóló trauma is lehet az eredmény, mondja a szakértő. Horváth Pavlík Orsolya fogorvossal a kisgyermekek fogápolási szokásairól beszélgettünk, valamint arról, szülőként mit érdemes szem előtt tartani.

A fogak, pontosabban ekkor még fogcsírák, fejlődése már az anyaméhben megkezdődik. Az első tejfogak áttörése a gyermek 6 hónapos kora körül történik. Ez csak egy átlagérték, akár a több hónapos eltérések is gyakoriak. Az első áttörő tejfogak általában az alsó középső metszőfogak. A gyermek 1 éves korára 8, majd körülbelül 2,5-3 éves korára 20 tejfoggal rendelkezik. 6 éves kor környékén a tejfogak mögött megjelennek az első maradó (állandó) nagyőrlők, majd következik a tejfogak váltása. 6-8 évesen az alsó két középső metszőfog, majd a felső két középső metszőfog esik ki. 7-9 évesen az alsó, majd a felső második metszőfogak, 10-12 évesen az első tejőrlők és a szemfogak, majd 11-12 évesen a második tejőrlők cserélődnek. Természetesen a sorrendben lehetnek eltérések. Általában 12-13 éves korra kialakul az ún. serdüléskori fogazat, ami 28 állandó fogból áll, ehhez csatlakozik később a 4 bölcsességfog.

Mikor kell elkezdeni foglalkozni a gyermekeink fogaival?

A fogak ápolását az első tejfog megjelenésétől érdemes beiktatni a baba napirendjébe. Mindenképp hasznos már magára a fogzásra is felkészülni, például az érdes felületű hűthető rágókák enyhíthetik a fogzással járó kellemetlenséget. Az első fogak tisztítására alkalmas egy ujjra húzható szilikon fogkefe, amit később (kb. 3-4 fogacskánál) gyerekfogkefére cserélhetünk. Ekkor még fogkrém használata nem szükséges.

Érdemes, tudatosítanunk, hogy az első látogatás a fogorvosi rendelőben egy életre meghatározhatja a gyerek viszonyát a fogorvoshoz, ezért nagyon fontosnak tartom, hogy még azelőtt sor kerüljön rá, hogy szükség lenne valamiféle beavatkozásra. 2-3 éves kor környékén mindenképpen érdemes megtenni az első látogatást.

Mi történik az első fogászati ellenőrzésen?

Ideális esetben, amikor nem egy konkrét problémával érkezik a gyerek, az első látogatás egy ismerkedés, mind a kezelőorvossal, mind a környezettel, a fogászati székkel és akár az alapvető műszerekkel. Ilyenkor játékosan ellenőrizzük a szájüreget, a fogak állapotát, ápoltságukat. Ha szükséges a jövőbeli kezelés, gyereknyelven elmagyarázzuk, mi is fog velük történni, esetleg megmutatjuk a kis seprűt (fúró) vagy az elefánt ormányát (nyálelszívó) és a többi műszert. Megmutatjuk a helyes fogmosási technikát és egy apró ajándékkal igyekszünk még kellemesebbé tenni az élményt.

Nagyon fontos, hogy soha ne riogassuk gyermekünket a fogászati kezeléssel, ne legyen az orvos a mumus!

Mikor ismertessük meg a gyerekeket a fogkefével, fogkrémmel?

Egész pici gyereknek, akár 9-10 hónapos korban már a kezébe adhatjuk a saját fogkeféjét. Érdemes kettőt tartani, az egyikkel játszik, ismerkedik, harapdálja a baba, a másikkal pedig mi tisztítjuk a fogait. Fontos, hogy együtt mossunk fogat, legalábbis a gyerek lássa a szülőket fogat mosni. Hallgathatunk fogmosó dalokat és olvashatunk meséket a fogmosásról. 3 éves kor körül a gyerekek már rendelkeznek a megfelelő kézügyességgel, hogy önállóan is tudjanak fogat mosni, ám az alapos fogmosás még ekkor is a szülő feladata. A fogmosás helyességének ellenőrzésére akár 10 éves korig is szükség lehet, ebben segíthetnek a lepedékfestő tabletták is.

Másfél éves korig nincs szükség fogkrémre a fogmosáshoz, csak tiszta vízre. Ezután előbb rizsszemnyi, majd (3 éves kor felett) borsószemnyi fogkrémet használjunk! Nagyon fontos, hogy mindig az életkornak megfelelő fogkrémet válasszuk, a megfelelő mennyiségű fluoridtartalom miatt.

A fogkefe kiválasztásánál fontos szempont, hogy sűrű és puha sörteszálú, a munkafelülete kisebb, a nyele pedig egy gyerek kezecskének is jól fogható legyen. Külön öröm, ha még szép színes is, ez jobban vonzza a gyerekeket. 3 havonta, vagy betegség esetén ajánlott fogkefénket újra cserélni.

Gyakran látom, hogy maguk a felnőttek sem ismerik a helyes fogmosási technikát…

A helyes fogmosási technika legfontosabb része a rendszeresség, hogy minden egyes fog rágófelületét valamint külső és belső felszínét is megtisztítsuk. Apró körkörös vagy úgynevezett „söprögető” mozdulatokat használva.

Gyerekek számára készült fogselyem is használható, 4-5 éves kortól. A fogmosás legkevesebb 2 percig tartson, ezt egy homokórával vagy akár fogmosó applikációval is mérhetjük.

Vannak-e általános hibák a szülők részéről, amelyekre érdemes figyelni?

A fogak egészségének megőrzéséhez köztudottan nagyban hozzájárulnak a megfelelő táplálkozási szokások. Tudjuk, hogy a cukor a legnagyobb ellenség, de nemcsak az édességben van cukor, gondolnunk kell a „rejtett” cukrokra is, az üdítőkben, pékáruban, bébipapikban és még sorolhatnám. Fokozottan károsak a ragadós édességek, mint például a törökméz, karamell vagy a gumicukor, melyek a fogakra ragadva hosszú órákig táplálják a fogszuvasodásért felelős baktériumokat. Ha tehetjük, a gyerekek édességfogyasztását igyekezzünk közvetlenül a főétkezések utánra korlátozni, amikor is a megnövekedett nyáltermelés csökkenti a szuvasodás kockázatát.

A kisbabákat és nagyobb gyerekeket se itassuk édesített teával, szomjoltásra csak tiszta vizet adjunk! Ha lehet, ne adjunk babánknak cumit, az évekig elhúzódó cumizás harapási rendellenességek kialakulásához és ezáltal beszédhibákhoz is vezethet.  Ha mégis van cumi, azt semmiképp ne nyaljuk meg, így elkerülhetjük az említett fogszuvasodásért felelős baktériumok átadását. Soha ne mártsuk a cumit mézbe vagy cukros folyadékba.

Tanítsuk meg gyermekünket rágni, rágás közben az ajkak és a nyelv mozgása is tisztítja a fogak felületét, valamint intenzívebbé válik a nyáltermelés. Nagyobb gyermekeknél figyeljünk a szénsavas üdítők és a savas gyümölcslevek nagymértékű és főleg hosszú ideig tartó kortyolgatására is, ami a fogfelszín károsodását okozhatja. Nem helyénvaló a tejfogakat kevésbé értékes fogakként kezelni és elhanyagolni. Gyermekünk rendszeresen, félévente vegyen részt fogászati ellenőrzésen.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább