Nyári fesztiválok – 1/II. rész: Szlovákia: Uprising, Hip Hop Žije

A cikk megjelent a Klikk Out 2019/04. számában.

Borítókép: Welin

Előzmény: Nyári fesztiválok – 1/I. rész: Szlovákia – Pohoda

Ahogy közeleg a nyár, úgy válik egyre fontosabbá a „korrekt nyári szabi” kiválasztása. Saját tapasztalatból mondhatom, hogy az egész éves feszültség levezetésére és az új energia felhalmozására tökéletes választás egy pár napos, vagy egy egész héten át tartó zenés fesztivál.

Három résszel jelentkezik a sorozat (weboldalunkon a három részt tovább bontjuk). Kezdjük az elsővel idehaza, ahol öt különféle fesztivált szeretnék bemutatni. Szlovákiának egészen sajátos kínálata van, de van itt minden, ami kell: multikulti, diáktábor, reggae-, rock-, metál-, blues-, hiphop- és EDM-fesztivál is.

Legutóbb a Pohodáról volt szó, és most ugyan Szlovákiában maradunk, de kissé más zenei vizekre evezünk.

UPRISING


(augusztus 23-24., Zlaté Piesky, Pozsony)

A forradalmárok fesztiválja, nevét a Szlovák Nemzeti Felkelés után kapta. A fesztivál, ami ellazít, megmozgat, inspirál, és nem akarod, hogy vége legyen! A 2008-as megalakulása óta az Uprising a legnagyobb közép-európai reggae fesztivállá transzformálódott, közben büszkén siklik felfele a top 40-es listán Európa legjobb fesztiváljai közt.

Az Uprising korántsem egyoldalú, hiszen a fesztivál két napja alatt két színpadon váltják egymást a dub, ska, dancehall, latino, dubstep, ragga-jungle és drum and bass irányzatok. Természetesen nemcsak a zene áll a fókuszban, ugyanakkora hangsúlyt fektetnek a szervezők a különféle aktivitásokra, mint a focimeccsek, vízibicikli-verseny, vízisí, de bemutathatják tehetségüket a szkéterek és a bringások is, valamint tanulhatsz energikus capoiera harci táncot, vagy a jógaszigeten formálódhatsz lótuszvirág alakban.

A gazdag line-up olyan neveket rejt, mint a dancehall tekintélyes alfája, Elephant Man, a reggae-király, Murray Man és az angol drum and bass és jungle meghatározó személyiségei, a Chase & Status.

Fotó: Welin

HIP HOP ŽIJE 


(június 26-30., Zlaté Piesky, Pozsony)

A hiphop él és örök. Mint ahogy ezt a fesztivál neve is közli. A szervezők oroszlánszerepet vállalnak a hazai hiphop kultúra életben tartásában, évről évre egyre színvonalasabban hozzák össze ezt a 3 napos, 4 színpados megmozdulást. A legendás fellépőik Amerikából, Szlovákiából és Csehországból érkeznek, de teret kapnak a feltörekvő tehetségek is.

Idén az amerikai rapzászló alatt az agresszív szövegeiről híres M.O.P (Mash Out Posse) neve szerepel, a szlovák szcénáról többek közt a Kontrafakt, Kali és Strapo erősíti a felhozatalt. Csehországból Sergei Barracuda és a nagy kedvenc, Paulie Garand ragad majd mikrofont a tomboló közönség előtt.

FOLYTATJUK…

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább