Nyári fesztiválok – 1/III. rész: Grape

A cikk megjelent a Klikk Out 2019/04. számában.

Fotók: Welin

Ahogy közeleg a nyár, úgy válik egyre fontosabbá a „korrekt nyári szabi” kiválasztása. Saját tapasztalatból mondhatom, hogy az egész éves feszültség levezetésére és az új energia felhalmozására tökéletes választás egy pár napos, vagy egy egész héten át tartó zenés fesztivál.

Három főbb résszel jelentkezik a sorozat (weboldalunkon a három részt tovább bontjuk). Kezdjük az elsővel idehaza, ahol öt különféle fesztivált szeretnék bemutatni. Szlovákiának egészen sajátos kínálata van, de van itt minden, ami kell: multikulti, diáktábor, reggae-, rock-, metál-, blues-, hiphop- és EDM-fesztivál is.

A Pohoda, az Uprising és a Hip Hop Žije fesztiválokról már szó esett, most következzék a főszervezőt, Juraj Podmanickýt is megszólítva ajánlónk a Grape fesztiválhoz

Előzmény:

Nyári fesztiválok – 1/I. rész: Szlovákia – Pohoda

Nyári fesztiválok – 1/II. rész: Szlovákia: Uprising, Hip Hop Žije

GRAPE


(augusztus 9-10., a pöstyéni reptér)

A Grape egy közepes méretű ifjúsági és kulturális fesztivál. Úgy is emlegetik, mint a Pohoda kisöccse, de gyors fejlődésével és színvilágával már régen egy új stílust teremtett. Minden évben más tematika határozza meg a megjelenését, a berendezését. Idén valami speciális készül. Az idei Grape-re olyan sztárok érkeznek a nagyvilágból, mint a Rudimental, a The KooksDub Fx vagy Jon Hopkins. A fesztiválról, az idei tematikáról az alábbi interjúban beszélgettem magával a főszervezővel, Juraj Podmanickýval.

Te mint a Grape főszervezője, hogy mutatnád be a fesztivált?

A Grape egy közepes méretű fesztivál, mintegy 25 000 főre szabva. A felépítéséből adódóan családiasabb környezetben érezhetik magukat az odalátogatók. A fesztivál hat színpadán jó néhány különféle zenei stílus szólal meg. A fesztiválon résztvevő emberek formálják, az öltözködésükkel és a zenén kívüli eseményekbe, aktivitásokba való bekapcsolódásukkal alkotják a Grape lelkét, amelyet eddig megszokhattunk. A tematikája minden évben más, amin megannyi építész dolgozik. Az a hír járja, hogy a Grape fesztiválon vannak a legszebb lányok!

Mi a különlegessége és a tematikája az idei fesztiválnak?

A különlegessége mindenképpen az, hogy a Grape idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját! Sokat tanakodtunk azon, mi az, ami igazán összeköti ezt a tíz évet. A Vihar jött ki idén, mely az installációkból és a dress code-ból is visszaköszön majd. Izgalmas volt eddig minden éven figyelni a fesztivál felett átvonuló sötét felhőket, de idén reméljük, hogy elkerül minket és felhőtlenül boldogan tölthetjük ezt a két napot.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább