Nyári fesztiválok – 1/IV. rész: Gombaszög

A cikk megjelent a Klikk Out 2019/04. számában.

Fotók: Angyal Gábor

Ahogy közeleg a nyár, úgy válik egyre fontosabbá a „korrekt nyári szabi” kiválasztása. Saját tapasztalatból mondhatom, hogy az egész éves feszültség levezetésére és az új energia felhalmozására tökéletes választás egy pár napos, vagy egy egész héten át tartó zenés fesztivál.

Három főbb résszel jelentkezik a sorozat (weboldalunkon a három részt tovább bontjuk). Kezdjük az elsővel idehaza, ahol öt különféle fesztivált szeretnék bemutatni négy részben. Szlovákiának egészen sajátos kínálata van, de van itt minden, ami kell: multikulti, diáktábor, reggae-, rock-, metál-, blues-, hiphop- és EDM-fesztivál is.

A Pohoda, az Uprising, a Hip Hop Žije és a Grape fesztiválokról már szó esett, most következzék a főszervezőt, Orosz Örsöt is megszólítva ajánlónk a Gömbaszögi Nyári Táborhoz.

Előzmény:

Nyári fesztiválok – 1/I. rész: Szlovákia – Pohoda

Nyári fesztiválok – 1/II. rész: Szlovákia: Uprising, Hip Hop Žije

Nyári fesztiválok – 1/III. rész: Grape

Gombaszögi Nyári Tábor


(július 15-21., Gombaszög, Szalóc)

A hihetetlen gyors tempóban fejlődő nyári tábor mára a fesztiválok közé nőtte ki magát. Minőségi programok, változatos zenei paletta, erős összetartás, ami igazán jellemzi. A hat zenés színpadon olyan különlegességek mutatkoznak meg, mint az Anima Sound System, a Transnomad és a Bohemian Betyars. A fesztiválról és az idei tervekről a főszervezőt, Orosz Örsöt kérdeztem.

Hányadik éve kerül megrendezésére a tábor a te vezetésed alatt, és ezalatt milyen fejlődésen ment keresztül? 

2009-ben vettem át a megszűnés szélén álló rendezvény szervezését. A hajdan szebb napokat látott művelődési tábort akkor mintegy 100-an látogatták. Szerencsére a Diákhálózat önkénteseiben nagy volt az elszántság – sokan máig aktív szervezők maradtak – így együtt újra tudtuk építeni ezt a nagy múltú eseményt. A tábor 2012 után nőtte ki magát országos jelentőségűvé, de a legnagyobb mérföldkövet a Gombaszögre való visszaköltözés jelentette. 2016-tól már a régi-új helyszínen, a lakóövezetektől távol, területi korlátok nélkül valósulhat meg a rendezvény. Mindez a Gömör-Tornai-karszt Nemzeti Park területén, jó levegőjű erdők és sziklák ölelésében.

Milyen programokkal készültök idén, illetve milyen különlegességekre számíthatnak a táborba érkezők?

Idén a már megszokott palettát igyekszünk még tovább színesíteni. Ehhez járul hozzá a társszervezők népes csapata is, amely idén már több, mint 30 szervezetet számlál. A méltán népszerű PajtaSzínház, a Folkszöglet, a zenei színpadok, a közéleti előadások sátrai, a Magyarságismereti Műhely, a Kézműves Kuckó, a GombaOvi, a Labirintus Udvar, a Korona komolyzenei sátor és a többi, már jól ismert programhelyszín mellé idén az egészséges, illetve környezettudatos életmód is nagyobb hangsúlyt kapva jelenik meg több program keretében. Idén kb. 25 helyszínnel és mintegy 450 programmal jelentkezünk. A különlegességet talán maga a tábor jelenti így, egyben mint a felvidéki magyarság találkozásának helyszíne.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább