Minden sárga-kéknek üzenem: ünnepeljetek és lassan készüljetek fel az új „álomutazásra”…

Paradox módon – annak ellenére is, hogy írtam egy könyvet a DAC nyolcvanas évekbeli aranykoráról, és lassan betöltöm az ötvenet (fenébe, most hasított belém a felismerés, mennyire gyorsan repül az idő) –, általában igyekszem elkerülni a nosztalgikus hangulatot. Ám a pénteki mérkőzés után ez lehetetlenség…

Fordította: Németh András

Visszaemlékeztem arra a hazai találkozóra, amelyen 1985-ben az első ligába való feljutásunkat ünnepelhettük. A Plastika Nyitra csapata volt az ellenfél, az összecsapás pedig 3:3-as döntetlennel ért véget, én pedig élénken emlékszem annak a napnak minden részletére.

Még ma is érzem az illatot, azt az ünnepi bűzt és annak árnyalatait, amelyet, ha becsukom a szemem és beleszippantok, akkor az ízeit hasonlóképp erősen és tisztán érzem, mint amikor visszaemlékszem a lányaim babaillatára.

Ezek olyan illatok, amelyek – bár az érzékszerveink az idő múlásával gyengülnek – átszűrődnek mindenen, és elpusztíthatatlanok.

Ünnepi pillanat. A családi ünnepségek és események, amelyekre a lehető legjobban fel akarunk készülni. Néha túlzásba is visszük, de ez rendben van, mert ennek így kell lennie. Az évek múlásával ugyanis semmi sem erősebb, mint a fejünkben megtalálható emlékek. Minden dolog, amit megveszünk és később csak a múlt időre emlékeztet, mindössze eszköz, és teljesen felesleges, ha elveszítjük az ünnepi pillanatok előtti alázatos meghajlás képességét.

Fekete Nándor felvételei

Az ünnepi pillanatra fel kell készülni, képletesen szólva ki kell fényesíteni az evőkészletet, a polcról pedig le kell venni azokat a tányérokat, amelyek… hiszen ismerik azt az évtizedes szállóigét: Hagyd ott azokat a tányérokat, azok ünnepi alkalomra valók!

Sikerült eltékozolnunk az ünneplés első két napját, de a harmadik már nem csúszott ki a kezünk közül.

Remek dolog az emlékezet, ha kiváló emlékeket is elraktározunk benne. Bruce Springsteen úgy mondaná – Glory Days (dicsőséges napok).

A Glory Day azonban komolyságot igényel. Szét kell választanunk a mindennapi dolgoktól, magasabb polcra kell helyezni azoknál, amelyeken a kicsinyes harcok, a mindennapi munka sztereotípiája és az olyan probléma kissé felesleges megoldására irányuló törekvés található, amelyet képletesen szólva csak gyorsvonatból sikerült érintenünk a szezon során. Amivel nem érkeztünk több hónap alatt, azt nem tanácsos megpróbálni az utolsó pillanatban erővel megoldani.

Hyballa, Jedlička, Kalmár, Huk csapatkapitány és a családi ezüstöt tartalmazó trezor számomra jelenlegi leghasznosabb tagja, Vida Máté – ezek mindannyian csak nevek.

Mellettük itt van a csapatszellem, amely gyakran mindent legyőz. Emellett jelen van a vezetőség és a klub apparátusa, amely a munkája előrehaladtával egyre több, a munkájáért élő bolondot gyűjt maga köré.

Csak a futballt és a klubot imádó fanatikus őrültek tudnak olyan varázslatos gyepszőnyeget előkészíteni, amilyenen futballozunk. Egy dolog ugyan az eszközök, amelyekkel dolgoznak, ám ez mind semmit sem érne, ha a gyeppel való törődésbe nem az egész énjüket raknák be a Máhr Tomi körüli emberek.

Az a gyepszőnyeg egy olyan kincs, akárcsak az Ambrus és társai alkotása, a stadion…   

Senki sem hibátlan és tévedhetetlen a felsoroltak közül. Akárcsak én, a nézők vagy bárki a sárga-kék bolondok társaságából.

Tanuljuk, hogyan kell úgy lehúzni egy szezont, hogy a lehető legjobb legyen, és a rákövetkező még jobb. Ez néha fáj is.

Tanuljuk, hogyan élvezzük ki a futball istenétől kapott, az egész idényes hajtásért járó előnyöket.

Ebben a szezonban ezek három napra osztódtak szét, amelyek alatt nem kerülnek elő az utazóbőröndök, és a fejben pedig nem a kirándulások helyszínei repkednek, hanem a polcokról lekerülnek az evőkészletek, tányérok stb., olyan dolgok, amelyek az ünnepi pillanatokra vannak előkészítve.

Ezeken a mérkőzéseken semmi sem fontosabb az olyan nézők számára, mint amilyennel a klubunk rendelkezik annál, mint hogy ily módon, ünnepi hangulatban kényeztetve legyenek az egész éves siker hullámait meglovagolva. Ezeket a meccseket a klubban is ugyanilyen módon kellene kiélvezniük.

A hármas számú nap már jól sikerült, és csodálatos volt. Nem, nem csak a végeredményről beszélek, ugyanis a „tétnélküli meccs” kifejezést felváltotta az elért siker saját nézősereg előtti teljeskörű kiélvezésének a szándéka.

A DAC-cal kapcsolatban talán semmiben sem lehet félgőzzel menni. Bizony, ha valahol valamibe az egész szívüket belerakják az emberek, ott…

A saját és a szerkesztőségünk nevében gratulálok a klubnak és a szurkolói háttérnek ehhez a szenzációs idényhez. Fújjunk egy keveset, töltődjünk fel, majd irány a következő sárga-kék álomutazás, a további dicsőséges napok…

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább