Rekordok éve, avagy a gegenpressing hódítása

Kiütés, osztálykülönbség, lazaság, örömmámor, fieszta, nagy család, határtalan szenvedély, összetartozás. Ha a Nagymihály elleni utolsó fordulós győzelmet néhány szóval kéne jellemezni, azt hiszem, ezek jutnának hirtelen az eszembe. De vajon milyen volt az idény? Reális ez az eredmény? Hogyan tovább? A következő néhány sorban ezeket a kérdéseket próbálom majd boncolgatni.

Az írás megjelent a Klikkout 2019/6. számában. 

 

Marco Rossi

Amikor ezt a nevet hallom, egy profi, felelősségteljes, érett, temperamentumos olasz edző jut az eszembe, aki először adott hitet a DAC-szurkolónak. Hitet, hogy egyszer bajnokok leszünk, hogy igenis nagy dolgokra vagyunk képesek. Az aktuális bajnok Zsolnával kétszer mostuk fel a padlót, a dobogón végeztünk, és évtizedek után megmutathattuk magunkat Európában…

 

Hogy ki tudja ezt überelni?

Az illetőt Peter Hyballának hívják. Az edzőt, aki tömegeknek tanította meg a gegenpressing fogalmát, aki elhozta a kompromisszumok nélküli támadó futballt, aki sajátos elképzelései és extrovertált személyisége miatt meghatározó játékosokat „rúgott ki”, az edzőt, aki újabb rekordok sorát döntötte meg.

Örzsik Ödön felvételei

Bár sokszor az volt az ember érzése, a szurkolók szkeptikusak Hyballa stílusa és eredményei láttán, és nem érzik az előrelépést, az eredmények magukért beszélnek. A csapat három fordulóval a vége előtt bebiztosította a történelmi második helyet,

meccsenként átlagban fél góllal többet lőtt, mint tavaly (összesen 17-tel), mindezt a CIES futballkutató intézet szerint az Európában hatodik legalacsonyabbnak számító 22,96-os átlagéletkorral.

Hyballa nem egy problémával küzdött meg az érkezése után. Saját elképzelését, a 4-3-3-as felállást, a rizikós döntéseket támogató, rengeteg dinamikát és futást igénylő focit azonnal alkalmazni szerette volna, a játékosok egy része azonban nem volt erre vevő. Az ezt követő súrlódások azonban tisztázták a játékosok személyiségét, az edző részéről ez a folyamat amolyan próbálgatásnak, „tisztogatásnak” is felfogható volt.

A folyamat végét a két tapasztalt játékos távozása fejezte be, a szezon egyik fordulópontja mégis néhány héttel később jött. A szenicei kupakiesés, majd az azt követő nagymihályi vereség után Hyballa visszafogta a letámadást, és biztonságosabb focit kezdett játszatni, aminek az eredményeként a következő öt meccsből négyen nem kaptunk gólt, míg az addigi 19 meccsen (liga, kupa, EL) ez mindössze kétszer fordult elő.

A következő fordulópont a téli átigazolási időszakban jött, amikor a klub egy kitűnő ajánlat miatt kénytelen volt eladni Bayót, akinek elévülhetetlen érdemei voltak a csapat addigi eredményeiben, szám szerint a ligában lőtt gólok 40 százalékában vállalt szerepet (10 gól + 5 gólpassz).

A pótlására, mint utóbb kiderült, nem volt kellően felkészülve a klub. Főleg ennek volt köszönhető az első tavaszi fordulóban látott visszafogott teljesítmény, amikor a Slovan elleni vereséggel véget értek a bajnoki címről szövögetett álmok. Az ezt követő meccseket főként a szenvedés, tanácstalanság jellemezte, kiemelhető Kalmár 97. percben szerzett győztes gólja a Szenice ellen, a következő fordulópont azonban véleményem szerint a rájátszás második fordulójában következett be, amikor a formán kívül játszó Herc a kiállítás sorsára jutott, és az addig a ligával csak ismerkedő Ronan nagyobb szerepet kapott.

Az ezt követő ötmeccses győzelmi sorozat mindössze 1 kapott és 11 lőtt góllal bebiztosította a tabellán elfoglalt második helyet.

A csapat összeért, viszont az eredmények ne tévesszenek meg senkit. Ez még mindig nem Hyballa „megálmodott” focija, míg az érkezése utáni első 13 ligameccsen meccsenként átlagban 2,54 gólt lőtt a csapat, addig tavasszal csupán 1,79-et. Ugyanezt a két időszakot vizsgálva, a kapott gólok száma meccsenkénti 1,53-ról 1,07-re csökkent. Mindez tehát azt jelenti, hogy egyrészt Hyballa a kezdeti „vadnyugati foci” után a biztonságosabb focira törekedett, másrészt a minőségi játékosok elvesztése után nem volt más választása.

Ami a folytatást és az igazolásokat illeti…

…Hyballa „heavy-metal” stílusához legalább három minőségi igazolás szükséges, a csatársoron kívül véleményem szerint a középpálya védekező részlege is megerősítésre szorul.

Akiről pedig viszonylag kevés szó esik, a klub tulajdonosa, Világi Oszkár, akinek mindez köszönhető.

A néhány éve kialakított piaci alapon működő játékospolitika, világos klubfilozófia, infrastrukturális fejlesztések és átgondolt döntések vezettek oda, hogy rövid időn belül Szlovákia csúcsklubjai közé kerültünk. A 8445-re feltornázott átlag nézőszám pedig tökéletesen ábrázolja, a klub koncepciója helyes, és igény van a minőségi támadófocira.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább