Ilyen a megfelelő iskolatáska – a fizioterapeuta válaszol

Már csak pár nap választ minket el az iskolakezdéstől, ami a szülőknek annyit jelent, hogy mélyen a pénztárcájukba kell nézniük. A tanszerek, ruhaneműk, munkafüzetek, étkeztetés, szülői tagság mellett, az egyik legnagyobb tétel az iskolatáska megvásárlása. A legolcsóbb táskák harminc eurónál kezdődnek, s akár nyolcvanöt euróba is kerülhetnek. A gyakorlott szülők tudják, hogy fontos a táska anyaga, hogy jól tisztítható legyen, masszív, strapabíró tulajdonsággal. Lakatos Anikó fizioterapeuta a megfelelő táska ergonómiájáról mondott néhány hasznos információt.  

Milyen kritériumoknak felel meg egy jó iskolatáska?

Az iskolatáska legyen kényelmes és könnyű. A táska tartalmának súlya ne haladja meg a gyermek testsúlyának 10 százalékát. Fontos, hogy a gyermeknek a megfelelő méretet válasszuk ki. Az ideális méretű táska ne legyen szélesebb a gyermeknél, alja a csípő felett helyezkedik el, teteje pedig nem ér túl a tarkón. Az iskolatáska két vállra akasztható legyen. Vállpántjai legyenek szélesek, párnázottak és állítható hosszúságúak. Előnyös, ha van derékpánt is a hátizsákon, a súly így a medencecsontra nehezedik, leveszi a vállakról a terhelést.

Az első iskolatáska kiválasztása nem könnyű feladat. A szülők felelőssége, hogy a kiválasztott darab ne csak szép, de egészségileg is tökéletes legyen.

Milyen problémákat okozhat egy rosszul megválasztott iskolatáska?

Nagyon elterjedtek a válltáskák és az oldaltáskák, de ezeknél nem egyenletesen oszlik el a terhelés. Csak az egyik vállra nehezedik a táska súlya, ezáltal jelentkezhet hátfájás, hosszútávon akár rossz testtartás is kialakulhat. A túl nagy terhelés vagy a nem megfelelő súlyelosztás akár gerincferdüléshez is vezethet.

Ilyenkor szeptember elején fontosnak tartom felhívni a figyelmet arra, hogy az iskolában töltött idő nagy része mozgásszegény és üléssel telik. Nagyon fontos, hogy továbbra is ügyeljünk gyermekünk mozgásigényére. A fizikai aktivitás nem csak a testtartásra van jótékony hatással, de fejleszti az agyat, az idegrendszert, és a gondolkodást is. Ezért sportoljanak és mozogjanak minél többet a friss levegőn, de akár egy hosszú séta haza felé az iskolából is csodákra képes.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább