Klikk Out Vikendhouse: Az örök felvidéki Borbély Alexandra

A vasárnapok szerves részévé vált mixsorozat a századik epizódjához érkezett. Százszoros zenei feltöltődés, új világok felfedezése hazai, főleg a sportban, művészetekben és a kultúra egyes ágazataiban tevékenykedők kedvenc zenéivel. A kerek számú epizód főszereplője egy számomra különleges felvidéki színésznő. Olyan valaki, aki gigászi dolgokat alkot pusztán a természetes tehetségével és bájával. 

Fotó: Pejkó Gergő

A Nyitra melletti, nagycétényi születésű színművésznő, Borbély Alexandra neve mindenkinek ismerős lehet. Korábban a Nemzeti- később a Katona Színház tagja és megannyi izgalmas film szereplője. Én egy HBO-s sorozatban, a Terápiában ismertem meg, de az eddigi legnagyobb alakítása vitathatatlanul az Arany Medve-díjas dráma, a Testről és lélekről c. film volt. A film után Alexandra elnyerte a legjobb színésznő Európai Filmdíját, nem sokkal később Magyarországon Jászai Mari-díjat is kapott.

A jelenleg Budapesten élő, örök felvidéki Borbély Alexandra most elkalauzol minket a zenés úton, melyet gyermekkorától járt be. Megtudhatjuk, mi az, ami nagyon az övé, és mi az, ami nem. Az olvasgatás közben egy összeállításban meghallgathatod a tíz kedvenc zenéjét.

Mennyire része a mindennapjaidnak a zene és milyen a kapcsolatotok?

A tánc az egyik legfontosabb dolog az életemben. Az egyetlen dolog, amiben fel tudok oldódni, és ki tudok kapcsolni. Ebből adódóan számomra a zene is nélkülözhetetlen elem. Reggel úgy tudok jól ébredni, ha bekapcsolok egy Péterfy Bori számot, vagy a Jazz+Az első dalai közül bármelyiket. Ezek a reggeli zenéim.

Hogy kezdődött a zene iránti rajongásod? 

Emlékszem, elsőáldozásra kaptam egy hi-fi tornyot a családtól és kaptam hozzá egy Vangelis – 1492 A Paradicsom Felfedezése albumot CD-n. Azt nagyon sokat hallgattam.

Milyen műfajok iránt érdeklődtél gyermekkorodban, majd a közép- és fősulis éveid alatt?

Anyu mindig azt meséli, hogy gyerekkoromban a videoklipektől elvarázsolva táncoltam a TV előtt. Imádtam a lányos zenék tánckoreográfiáit. Emlékszem, az első nagy kedvencem a Lambada volt. Később, ahogy éreztem, hogy áramlik belém a teátrális dolgok iránti rajongás, a Queen – Bohemian Rapsodyja vált nálam örök etalonná. Freddy Mercury hangja és a Queen olyan érzelmi energiával tölt fel, amitől mindig kiráz a hideg. Nálam a Bohém Rapszódiát azóta sem sikerült felülmúlni.

A gimis időszakban a Spice Girls és Justin Timberlake mellett bejött az életembe a fekete zene, főleg az r’n’b. Imádtam a Destiny’s Child és Beyoncé zenéire táncolni. Később a latin zene hasonlóképpen hatott. Olyan helyekre jártam bulizni, ahol vagy latin zene, vagy r’n’b szólt.

Az egyetemista évek alatt olyan előadókat szerettem meg, mint a Pink Martini. Igaz, nem egy táncolós zene, inkább olyan, amit szívesen hallgat az ember egy naplementében. Addigra már a komolyzene is helyet talált a szívemben. A mai napig hosszú autóutakon, CD-k helyett Bartók-, vagy Klasszik Rádiót hallgatok.

A komolyzenével nagyon jó megélni, ha különböző érzelmi hullámokban vagyok. Rá tudok hangolódni, ha valami szomorú és kifejezetten segít ventilálni, ha dühös vagyok.

Mostanában leginkább Pátkai Rozinát hallgatok. Nagyon szeretem a hangját, főleg amikor portugálul énekel.

Egy egész átfogó képet nyertünk arról, mi az, amit szeretsz, ki és mi inspirál és mozgat. Mi az a zene, amit egyáltalán nem érzel a magadénak?

Azt hiszem, kimondhatom, hogy a technót és az egyéb elektronikus zenei irányzatokat kifejezetten gyűlölöm. De ide sorolnám még a country zenét és a manapság menő sípoló hangú „autotune” popénekesek által zenének nevezett valamit is. Ez a három dolog ami a zenében számomra egy nagy nem.

Számodra ki az a három kedvenc előadó, aki bármikor jólesik?

Freddie Mercury,

Péterfy Bori,

Kovács Kati.

Ha egy filmben azt az előadót alakíthatnád, aki a legjobban inspirál, ki lenne az?

Egy táncost alakítanék szívesen. Nem énekes-színész vagyok, inkább prózai. Nem erőltetném az éneklést. Ha adódna ilyen lehetőség, legszívesebben Madonnát játszanám el.

Térjünk a mixre és a tíz kedvenc zenédre. Mi alapján válogattad? 

Olyan dalok kerültek fel a listámra, melyek megunhatatlanok számomra és kedvencek egy életen át. Felidéznek egy különleges pillanatot.

 

A MIX:


 

TRACKLIST:


1. Péterfy Bori – Ópium
2. Jazz+az – Megint Hétfő
3. Michal David – Každý Mi Te Lásko Závidí
4. Pink Martini – Una Notte A Napoli
5. Verdi – Nabucco
6. Queen – Bohemian Rhapsody
7. Kovács Kati – Nem Leszek A Játékszered
8. Beyoncé – Run The World
9. Emergency House – Dübörög A Ház
10. Ida Corr vs Fedde le Grand – Let Me Think About It

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább