Negyven deka nyávogás

dav

Alig fér már el az ölemben a szürke, csíkos tigris. Kényelmesen fészkelődik, míg szép kerek „kalács“ formában találja meg a számára legkényelmesebb pozíciót. Enyhén süt az őszi nap. Ma nem sietünk sehová, együtt pihenünk.

Szinte ki sem látszott a földből, amikor egy langyos tavaszi délutánon ott találtam a nappaliban. Épp hazaértem munkából, én lezuttyantam a kanapé egyik végére a tányérommal, Márk pedig a másik felén várt rám. Nem szólt semmi különöset, csak a szeme sarkából figyelt és mosolygott. Egy idő után rákérdeztem, mi a nagy jókedv tárgya. Akkor emeltem a tekintetemet a dohányzóasztal mellett imbolygó, félénken szaglászó kis szürkeségre. A szobában egyszer csak ott volt negyven deka nyávogás. Te jó ég, van egy macskánk!

Holott a társadalom álláspontja szerint, ő „csak egy háziállat“, azért érdekes dolgokra tanít: visszavezet önmagunkhoz, védelmez, szórakoztat, gyógyít. Mutatom, hogy számomra melyek a közösen átélt hat hónap legfőbb tanulságai, amelyeket talán mi, emberek is többet gyakorolhatnánk:

Aludni, aludni, aludni! – Sziszi kifordítva ismeri a lenini igazságot. Még mielőtt teljesen rápörögnék az aggódásra és igazi nő módjára, az ágyban fekve, előre oldanám meg fejben a bevásárlást és a másnapi teendőket, ő a fejem köré tekeredik, és egy szempillantás alatt álomba ringat a dorombolásával.


Játszani semmilyen korban NEM számít cikinek! – Hajlamos vagyok rá, hogy túl komolyan vegyem magam. Ő tanított meg arra újra, hogy némi közös játék, birkózás vagy kergetőzés bearanyozza a napot.


Mindig legyen időd kiélvezni az élet apró örömeit! – Legyen szó egy pihe-puha pokrócról, a kedvenc játékszerről vagy néhány finom falatról, a cicák nagyon odaadóan és önfeledten tudják élvezni a pillanatot.


Ismerd fel az összefüggéseket! – Gyakran játszunk olyan játékokat, amelyek során megoldásokat kell keresnie egy-egy feladatra. Azt kell mondjam, hogy a kis tappancsos leleményessége nem ismer határokat, a tájékozódása és logikája pedig állandóan fejlődik. Íme, egy gyakorlati példa: konyhában vagyok -> étellel dolgozom -> hamarosan neki is le fog esni valami. 🙂


Mindig legyél hálás! – Bármit csinálok, érdeklődéssel vesz körül, a nap végén pedig hálás „dagasztással“, bújással és dorombolással hálálja meg a gondoskodást.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább