Zenére nevelő

A cikk megjelent a Klikk Out 2019/11. számában.

A dallamok, a ritmusok az életünk részei, s bár néha jó lenne az abszolút csendet megélni, erre igazán kevés esély van. Szóval a zene az kell. Kicsinek és nagynak egyaránt. Több száz cikk jelent meg már arról, hogy a zene milyen jótékony hatással van a gyerekek érzelmi világára, hallás- és beszédkészségére, teljesítményére.

Ez a zenei lista az én négyéves Félix fiam segítségével készült, íme:

 

1. PALYA BEA – NAPPALI DALOK


Palya Bea rajongója vagyok, így értelemszerűen az ő Nappali dalok c. hanghordozója állandó résztvevője az utazásainknak. A cédéhez egyébként egy könyv is jár, kedves illusztrációkkal és dalszöveggel, melyek a mindennapi tevékenységeinket írják le, melyben ott lakozik a ritmus. A kávéfőzés, a húsklopfolás, a csizmák kopogós sarka, az anyukák sopánkodása a színes foltokról a gyerekruhán, a fogkefe súroló hangja. Ja, és senki nem tudja olyan hangerővel kiáltani azt, hogy „Apa, nyomd a gázpedááált!“. mint mi a Bősre vezető felüljárón.

Az embernek táncolni, pörögni, forogni volna kedve a dalok hallatán, s persze benne van az énekesnő csodálatosan játékos hangja.

 

2. GLAMOUR EGYÜTTES – BARÁTKOZÓ


Már megnyugodott mindenki lelke, ugyanis nekünk is megvan a GLAMOUR együttes legújabb cédéje, melyről bővebben a Klikk Out magazin októberi számában írtunk. A dalok az év minden fontosabb eseményét bemutatják, a karácsonytól az anyák napjáig, szüretig.

A zenekar saját szerzeményein kívül rég elfeledett népdalocskák színesítik a repertoárt, melyről nekem a saját gyerekkorom jut eszembe. Az ember nem győz rácsodálkozni az egyes dalokra, hogy jé, hisz ezt is ismerem…

 

3. 100 FOLK CELSIUS – PAFF, A BŰVÖS SÁRKÁNY


„BMX, BMX, csodabringa, ráülünk repülünk, mint a szél. Gyere, csüccs, ugye ,csúcs ez a bringa. Egy BMW-nél sokkal többet ér.“

Na jó, ezt vállalom, hogy teljes mértékben magam miatt hallgatjuk. Ez az abszolút nosztalgikus zene számomra. Imádom. Nincs több mondanivalóm. Csak, annyi, hogy:

„Paff, a bűvös sárkány, ki senkitől se félt. Álomország tengerpartján játékok közt élt.

Örökké él a sárkány, de nem úgy a kisfiú. Színes tollakkal nem játszik a felnőtt ifjú. “

 

4. LA LA LAND – IRÁNY A LA LA LAND!


Október elején tartotta első, bemutatkozó koncertjét Szerdahelyen a Gwerkova és a Royko Passage tagjaiból verbuválódott zenekar, akik újabb célközönség felé nyitottak, ezek pedig a gyerekek. S milyen jól tették! Az igényes hangszerelésű, laza és humoros dalok közt vannak feldolgozások és saját dalok is. Kodály Zoltán és Weöres Sándor biztosan adnának egy csillagos ötöst a zenekarnak, ha meghallanák a Mély erdőn ibolyavirág c. dalt Gašpar Mária „Gaspi“ előadásában. Ígérem, hogy nemsokára a dunaszerdahelyi zenekart bővebben is bemutatom nektek, addig keressétek a kislemezüket!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább