A téli szünetre

Hosszú karácsonyi szünet vette kezdetét. Törtem a fejem, vajon mivel töltjük ki napjainkat a fiúkkal. Ezekre jutottam:

1. Irány a könyvtár!

Kár lenne tagadni annak a tényét, hogy önszántukból ritkán tévednek be a gyerekek a könyvtárba. Pedig a könyvtárba járásnak megvan a maga varázsa és szabálya. Ott ugyanis köszönünk, válogatunk, csendben vagyunk, és nem utolsó sorban a kikölcsönzött könyvre vigyázunk. Egy kisgyermek számára a könyvtár izgalmas lelőhely lehet, ahol sok ismerős arccal találkozhat, legyünk az útitársuk ebben a kalandban.

2. Téli táj

„Walking in the winterwonderland…“ Már csak egy kis fagyra lenne szükségünk ahhoz, hogy megtapasztaljuk, hogy dermed kőkeménnyé a földesút a lábunk alatt, milyen csodás jégvilágot alkot a természet a növényeken, faleveleken. A karácsonyi bejglikacsakáposzta adta kilókat egy, a tőkési ágnál vagy a kürti szigeteknél tett kiadós sétával letornázhatjuk.

3. Madárbarát

Tudtátok, hogy a madarak az almát is szeretik? Na, ugye. Én sem tudtam, hogy az almát szinte minden rovarokat (is) fogyasztó madár is szereti. Egészen addig, amíg múltkor egy érdekes cikk az utamba nem került a téli madáretetésről. Szlovákia, ahogyan Magyarország is földrajzi elhelyezkedése miatt a tőlünk északabbra fekvő, téli klímájú vidékek madarai számára sok esetben a túlélést is jelenti. A madarak etetését az első fagyok beköszöntétől érdemes elkezdeni. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy például az énekesmadarak etetésében nagyon fontos szempont a folyamatosság, ugyanis a madarak gyorsan megtanulják, hogy hol számíthatnak táplálékra, sőt akár évről évre visszatérhetnek ugyanazon helyre, ahol a megszokják a segítséget. Ha az ablakunkhoz közel rakjuk a madártetőt, akár mindennapi programként leshetjük a lurkókkal a falatozó madársereget.

Bővebb infót a téli madártetésről ITT találtok.

4. Csakúúúgy

És végül. Nem kell mindig valamit csinálni, néha a semmit csinálás is egy program. A gyerekek, főleg a nagyobbacskák napjai a hétköznapokban a legtöbb esetben egy betáblázott rendszer szerint mennek, mindenkinek jól esik néha ebből a mókuskerékből kitörni. Sőt. A pszichológusok szerint kifejezetten jót tesz a gyerekeknek, ha néha unatkoznak. Egyes kutatások azt bizonyítják, hogy a gyerekek, akik alkalomadtán rendelkeznek stuktrurálatlan idővel önállóbbak, kreatívabban használják ki az időt a szabad játékra, könnyebben oldanak meg problémákat.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább