Zene(kar)anténban – Phoenix RT: Jön a mini karanténkoncert – Igyekszünk nem eltűnni a szemek elől!

Zene(kar)anténban című sorozatunkban szlovákiai magyar zenekarokat kérdezünk arról, hogyan reagáltak a járványhelyzetre, mit hozott ki belőlük és milyenek a várakozásaik. A negyedik epizódban jöjjön a csallóközcsütörtöki Phoenix RT, melynek frontembere, Puss Tamás válaszolt kérdéseinkre.

Korábban: Kovács Koppány (Rómeó vérzik) / túlontool Black & White

Mikor éreztétek, hogy itt valami baj lehet minimum a tavaszi rendezvényekkel, amelyeken fellépnétek?

Február 8-án indult az idei turnénk és nyilván akkor már hallottuk hírét a vírusnak, viszont itt minket még nem nagyon érintett, így nem igazán foglalkoztunk vele.

A zenekarok közül azon szerencsések közé tartozunk (ha lehet ezt így mondani), akiknek majdnem a fél tavaszi turné lement. Március 7-én volt az utolsó fellépésünk Kiskunfélegyházán, utána jöttek ugye a korlátozások, így a következő 7 koncertet lefújni kényszerültünk.

Április végéig tartott volna az idei tavaszi koncertsorozatunk, ami egyébként felvezetője lett volna az új lemeznek, hiszen januárban megjelent egy új dal, ezt volt a Nincs mit vesztenem a készülő új anyagról, a turné is ezen a néven volt hirdetve.

Hogyan jelenik meg az életetekben most a zene/zenélés?

Mint ahogy az előbb említettem, új lemezzel készülünk, melynek a felvételei még tavaly decemberben megkezdődtek, akkor 3 dalt rögzítettünk, és a következő stúdiós etap május elejére volt betervezve, a finis pedig június első hetében lett volna.

Sajnos úgy néz ki, ezt az időpontot most csúsztatni kényszerülünk, hiszen a határ zárva, mi pedig a Piros Karikás Részletek (2015) c. lemez óta Érden dolgozunk Varga Zoli (SongSong Production) producerrel a dalokon, lemezeken.

A korlátozások miatt, a hétvégék felszabadultak számunkra, így több időnk van a dalok írására, mindhárman ezen dolgozgatunk. A hétköznapokkal az a helyzet – itt is leírhatom – hogy a szerencsésebbek közé tartozunk, nem titok, mindhárman melózunk a zenélés mellett és jelenleg is tudunk dolgozni civil állásunkban.

Egyébként meg igyekszünk minél több ötletet feldemózni. Fő zenei megfejtőnk Marci, aki otthoni kis stúdióban előkészíti a dalokat, én pedig írogatom a szövegeket, hogy amint lehetőségünk nyílik rá, átmenjünk Érdre és rögzítsük az anyagot.

Ki tudjátok használni a mostani időt előrelépésre, új ötletek fejlesztésére, vagy ezt a zenekartagok távolsága, esetleg másvalami gátolja?

Az első hetekben nem találkoztunk, mindhárman tartottuk, amennyire tudtuk, a „maradjotthon-t!”, a mi esetünkben ez azt jelenti: reggel munkába onnan pedig haza, és hétvégén is természetesen otthon. Marci egyébként „home office-ban” nyomja, viszont

húsvétkor már rendesen jelentkeztek az elvonási tünetek, szóval úgy döntöttünk, lemegyünk – először csak – kitakarítani a próbatermet (mert már ráfért :D), aztán pedig összepróbálni az új ötleteket-dalokat. Meg kell valljam, jól is esett – hiányzott már nagyon az együtt zenélés, úgy, ahogy hiányzik a koncertezés, a közönségünk, a stáb, az utazás a bulikra és persze minden, ami ezzel jár.

Több dologgal is készülünk mostanában, melyek munkálatai már elkezdődtek, nemrég került fel YouTube-csatornánkra a februári londoni kiruccanásunkból, koncertünkből összevágott kisfilm, de például hamarosan jön egy próbatermes kis koncert, beszélgetéssel megspékelve, valamint egy új dal is meg fog jelenni szöveges videó formában, beszéltünk akusztikus kanapékoncertről is, persze lájvban :D, igyekszünk kiszolgálni a közönségünket és nem eltűnni a szemek elől.

Mini karanténkoncert: 05. 06., 19.00 / Phoenix RT – YouTube

Ihletett már meg Titeket a bezártság, a világjárvány vagy bármi, ami ezzel összefügg?

Eddig ez a témakör még nem jelentkezett az új dalokban, de ki tudja, mi lesz a vége :D, viszont engem az első héten, otthoni gitározgatás közben elkapott a téma, és egy refrénnyi szösszenetet meg is írtam, amit fel is vettem telefonnal és posztoltam is, ez olyan Puss Tomis maradj otthon üzenetféleség :D, de ebből tuti nem lesz Phoenix RT-dal.

Mi az, amire emberként, zenészként megtanít a mostani helyzet?

Azt gondolom, hogy rohanó világot élünk, és most minden lelassult. Tényleg olyan, mintha a maga a bolygó figyelmeztetne minket, hogy nem jó irányba haladunk. Sokan hetek óta nem látták a szeretteiket, vagy mert féltik a szüleiket, nagyszüleiket, vagy éppen határok választják el egymástól őket. Sok minden átértékelődik az emberekben most, én azt gondolom.

Viszont fontos, hogy meg kell látni mindenkinek a számára pozitív részét is a helyzetnek. A sok szabadidőt, ami most a nyakunkba szakadt, olyan dolgokra fordítani, amivel fejlesztjük magunkat, vagy éppen amit szerettünk volna már rég, de a „nincs rá időm” mondattal elintéztünk.

Én például sokkal többet sportolok, futni járok – igyekszem olyan helyeken futni, ahol minél kevesebb emberrel találkozom. Soha nem főztem – most ebbe is belekóstoltam és az a helyzet, hogy élvezem is.

Ajánljatok valami hallgatnivalót otthon maradáshoz!

Mindenképpen a legutóbbi lemezünket :D! Aki még nem hallotta, azért, aki meg már igen, annak pont azért :D!

2018 decemberében jelent meg Mi kell több!? címmel, és azt gondolom, egy komoly mérföldkő a zenekar életében, szerintünk eddigi legjobb lemezünk. Megtalálható már az összes dal a YouTube-on, sőt, minden zenei streaming szolgáltatónál.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább