Sokszínűség

Napok óta arra gondolok, valahogyan nekem is kellene reagálnom arra a történésre, ami jelenleg a világban, pontosabban Amerikában történik. Mérhetetlen düh és szomorúság van benne. Aztán egy pillanatra a fiaimra gondolok, és elfog valamiféle aggodalom, hogy nem kell tengereket átszelni ahhoz, hogy az ember megtapasztalja a másságot,  a rasszizmust vagy a sokféleséget. A téma ugyanis Csallóköz utcáin is itt hever.

Néhány hónapja Félixszel bevásároltunk, és egy kerekesszékes hölgy jelent meg mellettünk. A fiam felfigyelt rá, egy pillanatig nézte, szemügyre vette az illetőt. Én már fejben készültem a szülői beszédemmel, mit is fogok mondani,  az elfogadásról, a másságról, a hogyan magyarázzam el, hogy mi, emberek hányfélék is lehetünk. Ő meg teljes természetességgel csak annyit mondott:

Wow, Anya, milyen gyorsan lehet közlekedni azzal a székkel.

Lefagytam. Ez ennyire egyszerű. Nem volt a mondandójában semmi előítélet, gonoszság vagy gúny. Ahogyan kimondta, egyszerűen csak elfogadta a másik ember másságát.

Este aztán szétnéztem a gyermekirodalom terén, mit kínálnak a könyvek ebben a témában:

Tina Schulz – Anja Tuckermann

SOKFÉLÉK VAGYUNK!


Sokfélék vagyunk. Van akinek barna a bőre és fekete a haja, van aki csak a mamájával vagy csak a papájával él, van akinek nem magyar az anyanyelve, és van, akinek más a vallása.

Van, aki itt született, de van aki nemrég érkezett, és még nem ért mindent. Van, aki tanulni jön ide, és van, aki a háború vagy az éhínség elől menekül hozzánk.

Ebben a könyvben nagyon sokféle gyereket ismerhetsz meg, de valamiben mind ugyanolyanok mint Te: Szeretnek ünnepelni, játszani, jókat enni és odabújni esténként a szüleikhez!


Pernilla Stalfelt

NE BÁNTS! KÖNYV


Az emberek közötti hasonlóságokról és különbségekről, a toleranciáról és az erőszakról, a bántalmazásról, a kiközösítésről szól. Arról, hogy mennyire fáj, ha kívülállónak érezzük magunkat és arról is, hogy miért lesz valakiből bántalmazó. Sok elgondolkoztató kérdés…


Louise Spilsbury – Hanane Kai

BESZÉLGESSÜNK RÓLA – RASSZIZMUS ÉS INTOLERANCIA


Hogyan születnek az előítéletek? Mi az intolerancia? Tudod, hogy minden gyereknek vannak alapvető emberi jogai? A gyerekeknek nehéz értelmezniük világunk negatív eseményeit, a szomorú, néha félelmetes híreket, és azok hatását saját életükre. A körülöttünk lévő világ és a benne zajló történések megismerése alapvető emberi igény. Fontos, hogy a jó dolgok mellett képesek legyünk észrevenni a társadalom problémáit is, nyitottak és segítőkészek maradjunk rászoruló embertársainkkal szemben.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább