Klikk Out Vikkendhouse: Libabőrt, mosolyt és könnyeket előcsalogató

Folytatódjék a vasárnapi zenés sorozatunk egy friss, teljes mértékben a mai napra szabott epizóddal. A húszas évei elején járó Mórocz Virág nem éppen a toplisták legjobbjait, sem a magyar popzene etalonjait sorolta kedvencei közé. A dunaszerdahelyi lány népzenei és világzenei szelekciója libabőrt, mosolyt és könnyeket előcsalogató lágy szellőként fúj végig ezen a már-már forró nyári napon. 

Fotó: Ugróczky István

Mórocz Virág vagyok, 21 éves egyetemista, aki olthatatlan étvággyal rendelkezik a zene iránt.

Volt szerencsém már évekkel ezelőtt megtapasztalni azt a rendkívüli muzikalitást, ami benned lakozik. Hogy kezdődött? Emlékszel az első impulzusokra, amit egy ének vagy egy zene adott?

Az első impulzusokra nem igazán emlékszem, hiszen akkor még magzat voltam, ugyanis valahonnan onnan indulhatott az én zenei „neveltetésem”. Anyukám és apukám is zenéltek, a családomban megszokott volt a mindennapi éneklés, a zene, így a szituáció adott volt. Egy dologra talán mégis emlékszem. Amikor még nagyon pici voltam, és anyáéknak fellépése volt a táncegyüttesükkel, apáék pedig zenéltek, mindig jött egy rész, amikor apa elkezdett dorombolni. Olyankor szerintem minden egyes alkalommal én olyan őrült ugrálásba kezdtem, mintha épp extázisba kerülnék. Nagyon érdekes volt. De rengeteg videó van rólam, ahogy kétévesen a Ghymes CD-re bulizok, és hasonlók.

Tiniként merre sodort az ár? Kik voltak az első nagy kedvencek és igazi rajongások, akik nagyban inspiráltak az éneklés és más terén?

Nem nagyon tértem le arról az útról, ahonnan indultam. A népzene az életem nagy részét kitöltötte, emellett rengeteg világzenei előadóval ismerkedhettem meg. Az első nagy kedvenc zenekarom természetesen az Ardea volt, anyáék zenekara, ahonnan rengeteg új stílust, motívumot ismertem meg. Ez nagyban hozzájárult a későbbi zenei világomhoz. Gyerekként délutánjaimat hol néptánc próbákon, hol énekkari próbákon, vagy pedig Ardea-próbákon töltöttem. Sosem voltam az a nagy popzene hallgató. Ami a rádióban szólt, azokat azért persze ismertem, de magamtól biztosan nem hallgattam volna őket. Jó, bevallom, volt egy Rihanna CD-m, de hát mindenki követhet el hibákat, nem?

Nem hinném, hogy hiba lenne a Rihannát hallgatni. Mi volt, ami ment és mi az, ami örök?

Szerencsére Rihanna és társai amilyen gyorsan jöttek, olyan gyorsan mentek is, nem találtam bennük túl sok fantáziát. Egyébként nem tudok más olyan előadót, stílust mondani, amit ma már kevésbé hallgatnék, mint régebben. Ezekhez inkább csak hozzájöttek.

Nekem mindig örök lesz a népzene, a világzene, a török, bolgár, makedón, szerb, afgán, marokkói, indiai, örmény, arab zene.

Emellett persze mindig ott lesz Szalóki Ági, Bognár Szilvi, Herczku Ági, Nikola Parov, Mitsoura, a Kaláka, Both Miki, Ferenczi Gyuriék, Sebestyén Márta, Navratil Andrea, a Buda Folk Band és még rengeteg más hazai magyar előadó. Mondhatom azt, hogy számomra a klasszikus zene is még újdonság, hiszen annyi kincset rejt ez a világ, hogy nem győzöm felfedezni, ezért nem említettem még eddig. Pedig mára hatalmas szerepet játszik az életemben, hiszen jómagam is klasszikus zenésznek készülök. Harmadik éve már, hogy egyre nagyobb szerelmese leszek a dalok és operák világának.

Mennyire fontos számodra az új zenék megismerése és felfedezése, illetve egy átlagos napon mennyi az az idő, amit zenehallgatással töltesz?

Imádok új zenéket felfedezni! Szeretek keresgélni, tovább bővíteni a tudásom. Ezért is hallgattuk anyával mindig élvezettel az NFG Home Office rádiót. Mivel alapvetően mindig zenében élek, hiszen ezt tanulom, így a napom legnagyobb részében mindig szól valami zene. Néha már az embernek egyébként elege tud belőle lenni, úgyhogy azért azt is fontosnak tartom, hogy csend is legyen néha körülöttem, és ne csak akkor, ha alszom. Ha Pécsett vagyok, akkor szinte tényleg mindig zene szól körülöttem. Reggeltől estig.

Szoktál járni koncertekre? Mi volt a legnagyobb élmény, vagy az a zenei behatás, ami örökre bevésődött az emlékezetedbe?

Hú, nehéz kérdés. Nyilvánvalóan az alapot anyáék koncertjei adták meg, de rengeteg ilyen volt. Nem sokszor járunk koncertre, de ha igen, az mindig hihetetlen élmény. Nagy élmény volt számomra, hogy eljuthattam egy Dead Can Dance-koncertre, ez azt hiszem, mindig ott lesz a legkedvesebb emlékek közt. Nagyon szeretek Kaláka-koncertre járni, hihetetlen energiákkal dolgoznak, nagyon fel tud tölteni! Ami még egy hatalmas élmény volt, az Puccini Pillangókisasszony című operája az Erkel Színházban, nagyon sok erőt köszönhetek annak az előadásnak.

Ha adódna olyan lehetőséged, hogy a világon bármelyik létező énekkarban, vagy kórusban kipróbáld magad, melyik lenne az?

Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen rengeteg jó kórusban énekelhettem már, nagyon jó karnagyok keze alatt. Azt gondolom, hogy amit én kvázi el szerettem volna érni, és elérhettem a kóruséneklés szempontjából, azt szerencsére elértem. Idén harmadik éve választottak a Nemzeti Ifjúsági Kórus tagjává, ahol hihetetlen magas színvonalon folyik a műhelymunka, rengeteget tudok belőle tanulni.

Jelen pillanatban nem ezt tartom magam előtt célként, szólista szeretnék lenni, álmom, hogy operaénekesként állhassak színpadra.

Térjünk a kedvenceidre, amiből készült egy zenés összeállítás. Amikor felkértelek, jelezted, hogy nem lesz könnyű dolgod, mert nagyon vegyes és színes a zenei világod. Tény, hogy ebből nyolc zenét előhúzni korántsem egyszerű feladat. Mi alapján válogattad a zenéket végül?

Mivel nagyon sokféle zenét hallgatok, így úgy tudtam csak ebből egy ízelítőt adni, ha valami érzés láncára fűzöm fel. Így, hogy végre sikeresen letudtam a vizsgáim, és egy szép vasárnapi nap van, kevésbé pörgős, laza, chilles zenéket próbáltam összeállítani, különböző stílusban. Ha már csak egy lesz ezek közt olyan, ami esetleg ismeretlen volt, és tetszik valakinek, én boldog leszek tőle.

 

ÜZENET A MIXHEZ:


Dőlj hátra, vegyél egy napfürdőt, és hallgasd szeretettel! Ha lehet, egy üzenetet pedig kifejezetten küldenék a családomnak: Nagyon szeretlek Titeket, és köszönöm, hogy vagytok!

 

A MIX:


 

TRACKLIST:


1. Both Miklós – Musical Odyssey Through Vhina – vol. 5.
2. Mitsoura – Dura Dura Dura
3. Dead Can Dance – Bylar
4. Tarwa-N-Tiniri – Taryet
5. Amália Rodrigues – Fado Português
6. Kaláka – Vannak Vidékek (Kányádi Sándor verse)
7. Buda Folk Band – Kicsi madár
8. Puccini – Bohémélet- O soave fanciulla (by Anna Netrebko & Rolando Villazón)
Az eddigi epizódokat az alábbi címen találod!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább