Augusztusi olvasónapló

A cikk megjelent a Klikk Out 2020/08. számában.

Annyira akartuk ezt a nyarat, görcsösen ragaszkodtunk hozzá, s máris augusztust írunk. Volt-e nyár? Nem tudom. Rátelepedett valami fura félelem és aggódás a nyáresti mindennapokra, a strandok vize sem volt olyan hűsítő. Még vár ránk az augusztusi csillaghullás, az utolsó harapás a túrára elcsomagolt szendvicsbe, egy önfeledt piknik a víz mellet. Ehhez kerestünk pár gyermekirodalmat, íme!

Kiss Ottó: A piros tengeralattjáró

Igazi vakációs csemege minden kalandvágyó és bálnakedvelő gyereknek egy mesés utazásról és egy családi küldetésről Grönlandig.  A történet cselekménye, hogy a nagypapa egy hordóból igazi tengeralattjárót készít a gyerekeknek (amely ráadásul szárazföldön is tud közlekedni), a kis csapat pedig ezzel indul el a tengerhez. Hogy milyen kalandok várnak rájuk, természetesen nem áruljuk el. Az olvasmány 5 éves kortól ajánlott, és a kezdő olvasók számára is kiváló választás.


Stuart Atkinson: Az ​égbolt titkai

Éjszakai kalandozások Felicityvel gyerekeknek és felnőtteknek

Augusztus a csillaghullás, a meteorok hónapja, amikor a porszemcsék és kisebb kődarabkák ezrei égnek el látványos fénycsóvát húzva a Föld körül. A világűr megismeréséhez nyújt segítséget kicsiknek és nagyoknak ez a csodálatos kivitelezésű könyv. Felicityhez csatlakozva megismerhetjük a Tejutat vagy akár a távoli galaxisokat is.


Csapody Kinga: Utazik a család – Irány a Balaton

A szeleburdi család felkerekedik, hogy a Balatonnál nyaraljon. De vajon milyen is a Balaton gyermekszemmel? Valójában az az igazság, hogy egy kutya elbeszélése kalauzol minket végig a balatoni nevezetességeken, de ezt a kutyát igazi gyermeklélekkel áldotta meg a sors. A könyv kis családi útikönyvként is megállja a helyét, érdekes tudnivalókat mesél a Balaton körüli helyekről, egyaránt szórakoztat gyereket és felnőttet. A könyv egyébként további részeket is tartalmaz, ilyen például az Irány Pécs vagy az Irány a Dunakanyar c. könyvek.


Rutkai Bori: Zsebtenger

Rutkai Bori könyve igazi csemege. Található benne mese, vers, recept és tartalmaz kreatív, csináld magad ötleteket. És hogy még üdítőbb legyen az élmény, meg is hallgathatjuk a könyvhöz/könyvből készült zenét. A címe jól tükrözi, hogy mit kapunk ettől a könyvtől. Egy zseb, melyből tengernyi mindent húzhatunk ki, ha éppen úgy tartja kedvünk, mesét olvasunk, ha úgy, akkor verselünk, de ha valamit éppen tevékenykedni szeretnénk a gyerekekkel, arra is nagyszerű ötleteket találunk. A könyvhöz az  illusztrációt is Rutkai Bori készítette, fantasztikusan vidámak, színesek, szikrázóak, akárcsak maga a nyár.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább