Maróka, nem ciróka

Sárkány ellen sárkányfű

A cikk megjelent a Klikk Out 2020/08. számában.

Biztos találkoztál már azzal az elmélettel, miszerint ha gyakran rossz a közérzeted, és hajlamos vagy a különböző fertőzésekre, netán gyakran puffadsz, valószínűleg az étkezéseddel van a baj. Túl sok savas dolgot viszel be a szervezetedbe, ezért annak sav-bázis aránya elromlik, magyarán elsavasodnak a szöveteid, ami mindenféle nyavalyákra hajlamosíthat. A megoldás? Hát a lúgosító diéta, mely helyreállítja a megbomlott egyensúlyt, és pikk-pakk rendben leszel. Na de tényleg? Hát akkor kezdjük a legelején.

Honnan jön ez az egész lúgosítós ötlet?

Már régen megfigyelték, hogy az elfogyasztott étkek bizony hatással lehetnek a vizelet pH értékére. Többek között ezen a megfigyelésen alapszik a teória, melynek legismertebb arca egy Robert O. Young nevű fószer, aki magyarul is kapható A pH csoda fogyás című könyvében világosít fel minket. Első blikkre logikusnak is hangzik a dolog. Egészen biztos, hogy az átlagember táplálkozása manapság finoman szólva sem ideális, úszógumit meg sokan egész éves viseletként hordunk magunkon. Young a kajabűnözés következtében „elsavasodott” szervezetünk helyrepofozása érdekében különböző dolgok kiiktatására, és lúgosító étkek fogyasztására sarkall minket. Mások hozzáteszik, hogy bizonyos gyógyszerek, esetleg oltások mellékhatásaként is elsavasodhatunk, és még a negatív gondolatok is hozzátesznek az egészhez. Ahogy kétéves kislányom mondaná: o-ó…

Na, akkor tuti az én szervezetem is túl savas. (?)

Vagy nem. Illetve, jó eséllyel nem. Itt jön az első, mindjárt eléggé jelentős probléma az elmélettel. A szervezet pH szintje ugyanis állandóan 7,36 és 7,44 között mozog. Ugyan van, ahol nem így van, a gyomor például ennél valóban jóval savasabb, de mondjuk az meg az emésztéshez eléggé jól jön. A szervezetünk pedig baromi jó abban, hogy ezt a pH értéket fenntartsa. Teszi ezt a vérben jelenlévő úgynevezett puffereken, valamint a tüdő, vese és máj segítségével. Kell is, hiszen a testünkben lejátszódó biokémiai folyamatok csak így tudnak zavartalanul működni.

Előfordulhat, hogy eltérés lép fel az említett értékektől, ám csak akkor, ha valami gond van a regulációért felelős szervekkel, esetleg kezeletlen cukorbetegségben szenved valaki. Akkor is borulhat a dolog, ha mondjuk a kelleténél sokkal jobban felöntöttél a garatra, de az is hamar rendbejön röviddel azután, hogy megittad azt a bizonyos utolsó utánit, ami amúgy az egészről tehet.

Az eltérés pedig eleve nem lehet nagyon nagy, rövid távon sem mehet 6,8 pH alá vagy 8 fölé, mert az az élettel összeegyeztethetetlen. Egyszerűen fogalmazva, akkor kampec.

Ahogy egyike a szlovák sarlatánvadász dokiknak, Maroš Rudnay megnyugtat minket, táplálékkal tuti nem tudunk elsavasítani semmit, pláne nem hosszú távon, épp a szupereffektív szabályozó mechanizmusoknak köszönhetően. Ebből kifolyólag diétával sem tudunk hatni a szervezet savasságára, tehát lúgosítani nem is lehet, meg nem is kell. Ha ezt tényleg oldani kényszerülünk, például mérgezés miatt, akkor jóval nagyobb a baj, mintsem azt egy kis citromos víz megoldaná…

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy akármit és akármennyit megehetünk, hiszen annak azért meglesznek a következményei, csak nem a pH érték szempontjából.

Itt a kókler, hol a kókler?

Van egy további rossz (?) hírem: Young dokink nem éppen az a fajta feddhetetlen szaktekintély, akire nyugodtan hagyatkozhatnánk. Kezdjük ott, hogy még annyira sem megbízható a diplomája, mint egyes politikusainknak, holott ő is előszeretettel biggyesztett mindenféle titulusokat a neve elé/mellé.

Amerre csak megfordult Amerikában pályafutása alatt, arrafelé rendre beperelték, illetve elítélték csalásért, orvosi diploma nélküli praktizálásért. Pácienseinek gyakorta javasolta a kemoterápia vagy egyéb kezelés elhagyását, hogy az ő aranyáron mért csodakészítményeivel gyógyuljanak, ami általában nem sült el túl jól.

Jelenleg is épp a hűvösön csücsül, és a bíróságon kénytelen-kelletlen elismerte, hogy nem rendelkezik semmiféle szakképesítéssel. Ironikus, hogy ennek ellenére egy egész iparág épült neve és rendszere köré, ugye?

Na de ha én tényleg jobban érzem magam ettől a diétától?

Hát, végül is nem lehetetlen. A legtöbb dolog nem egészen fekete vagy fehér. A különböző oldalak, amelyek ezzel a diétával foglalkoznak, ugyan még abban sem tudnak egészen egységesek lenni, hogy melyek is a hasznos, illetve káros élelmiszerek, és nagy általánosságban annyi mindent tiltanak, hogy a csodával határos, ha szigorú betartásuk esetén nem lép fel valami hiányállapot, azért ésszerű dolgokat is propagálnak. Például, hogy ne igyunk alkoholt, tegyük le a bagót, együnk több zöldet, keljünk ki a fotelből mozogni, és próbáljunk meg lazítani. Ezzel vitatkozni felesleges. És ott van még a jó öreg placebóhatás is. Viszont ha tényleg komolyan veszed a dolgot, akkor készülj fel arra, hogy a derékbőséged mellett a pénztárcád átmérője is jelentősen lecsökken.

Egy szó mint száz, megszorításokkal némi értelme még lehet is a lúgosító diéták ajánlásainak, hiszen általában véve csak jót tehet az, ha jobban figyelünk az étrendünkre. Teljes élelmiszercsoportokat kihagyni azonban nem javasolt, pláne nem várandós vagy szoptató anyukáknak. A legnagyobb probléma persze az, hogy az egész rendszer előfeltevései nincsenek köszönő viszonyban a valósággal.

Ha eddig aggódtál azon, hogy túlságosan elsavasodott a szervezeted, akkor ezt nyugodtan kihúzhatod a listáról. Ez egy kitalált kórállapot, úgyhogy meggyógyítani sem kell.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább