Nyiss ablakot kisbabád gondolatai felé!

KLIKK OUT-ARCHÍVUM

Az interjú megjelent a Klikk Out 2016/08. számában.
Előfordulhat, hogy az interjú némely részei már nem aktuálisak, az eredeti hangulatának és üzenetének megőrzése céljából viszont nem módosítottunk rajta.

Létezik egy olyan “titkos” nyelv a baba és a szülők (felnőttek) között, melynek során kézjelekkel egészítik ki a beszélt nyelvet. Ennek köszönhetően a kisbabák már jóval a beszéd kialakulása előtt ki tudják fejezni érzéseiket, gondolataikat. Ez a babajelbeszéd. Varga Máriával, a Mesélő Jelek babajelbeszéd oktatójával beszélgettem.

Mégis hogyan használják a jeleket a babák?

A kisbabák ösztönösen is használják a test- és jelbeszédet (pl. tapsolás, integetés, fejrázás stb.) Ezen kívül nagy szeretettel kezdik el utánozni a felnőtteket, amikor erre már képesek. Ezeket a természetes képességeket használja ki a babajelbeszéd. A babajeleket a beszéd mellett használjuk oly módon, hogy az elhangzott szavakat kiegészítjük annak jelével úgy, hogy kisbabánk közben látja az elhangzott szóhoz kapcsolódó tárgyat vagy tevékenységet is.

Talán mindenkiben felmerül a kérdés, vajon miért jó ez a babámnak? Hisz a kisgyerekes anyukák rengeteg foglalkozás közül választhatnak már manapság.

Ha a baba sírás helyett ki tudja fejezni, mit akar, csökken a stressz, erősödik a kötődés, és nő a szülő-gyermek közti megértés. A jelbeszéddel történő kommunikáció során a babák képesek kifejezni akaratukat, érzéseiket, ezáltal csökken bennük a meg nem értettségből adódó frusztráció. Kevesebb lesz a hiszti, a sírás, mivel hamarabb megértjük, mit szeretne közölni velünk gyermekünk.

Nem gátolja ez a fajta kommunikáció a beszédfejlődést? Teszem azt, hogy a baba lusta lesz beszélni, mondatokat alkotni…

A megértettség sikerélményt eredményez, ezáltal pedig nagyobb kedvvel fog kommunikációt kezdeményezni a gyermek. Ha pedig majd megtanulja, hogy a szavakkal, a beszéddel még jobban ki tudja fejezni magát, később nem marad meg a jelelésnél, hanem egy természetes folyamatként elhagyja azokat.

Miben látod a babajelbeszéd pozitív hatásait?

Elsősorban fejleszti az asszociációs készséget. A gyermek könnyebben megérti a dolgok közti összefüggéseket, átlátja a helyzeteket. A kicsi könnyebben megérti, mi miért történik körülötte – segíti a beszédértést, s ebből fakadóan sikerélmény babának és mamának.

S nem utolsó sorban kitűnő közös tevékenység, játék a babával, mely ráadásul fejlesztő is. Plusz előny, hogy megkedvelteti a könyvolvasást.

Mit kell tudni  a foglalkozásokról, amiket vezetsz?

A foglalkozások sok-sok játékkal, zenékkel és mondókákkal zajlanak. A 6 alkalmas Kezdő tanfolyamon a babák életében fontos témák jeleit tanulhatják meg az anyukák babáikkal együtt, mondókák, dalok segítségével, és gyakorlással. A Játsszunk együtt! babajeles zenebölcsiben pedig szintén sok-sok játék, zene és babajel várja a gyerkőcöket. A foglalkozások olyan – a korosztálynak megfelelő – válogatott anyagot tartalmaznak, melyek kifejezetten támogatják a mozgásos, jelelős tevékenységet, a zene, a közös mondókázás és a közösség pozitív hatásai mellett. Valamint motivációt, ötleteket adhatnak az otthoni idő tartalmas eltöltésére.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább