Le minden k(l)órral!

Sárkány ellen sárkányfű

A cikk megjelent a Klikk Out 2020/09. számában.

A Sárkány ellen sárkányfű rovatban volt már szó elég sok alternatív terápiáról. Ezek között volt olyan, mely bizonyos esetekben segíthet (például az akupunktúra hátfájdalom esetén), meg olyan is, ami ugyan nem effektívebb a placebónál, de legalább nem is árt (ezt „tudja” a milliószoros hígítással operáló homeopátia). Most viszont valami olyasmiről lesz szó, ami akár vicces is lehetne, ha nem lenne annyira hátborzongató. Bocsássátok meg nekem, hogy már a legeslegelején lelövöm a poént, de kérlek, ezt ne próbáljátok ki otthon. Se máshol. Úgy egyáltalán.

Már a nevében is benne a csoda

Egy cseh barátnőm hívta fel a figyelmemet erre a viszonylag új keletű sarlatánságra, és látott el szörnyülködnivalóval egy link formájában, ami egy Facebook-csoporthoz vezetett. Tagjai lelkes beszámolókban reklámozták a csodaszert, amely – jó csodaszerhez méltón – csaknem mindent gyógyít az égvilágon, adagolástól (illetve hígítástól) függően. Na jó, nem csigázok tovább senkit. A szer nem más, mint a fehérítő. Közérthetőbben: például a Savo. Igen, a tisztítószer, amit a gyermekeid elől elzárva tartasz, a dobozán meg nagy felkiáltójelek figyelmeztetnek arra, hogy nem kellene túl közeli kapcsolatba kerülnöd vele.

Na jó, az igazsághoz hozzátartozik, hogy azért ennél sokkal jobb a marketingje ennek az egyébként MMS név alatt futó terméknek. MMS, azaz Master Mineral Solution (Mesteri ásványi oldat), vagy Miracle Mineral Solution (Csodás ásványi oldat), ahogy tetszik.

Forgalmazói természetesen tagadják, hogy termékük azonos lenne a fehérítővel, ami csak annyiban igaz, hogy két külön összetevő formájában árusítják, melyek önmagukban tényleg nem azok. Ezek a nátrium-klorit, illetve az „aktiváló” citromsav, melyek azonban összekeverve klór-dioxiddá alakulnak, amely már valóban fertőtlenítőszerek hatóanyaga.

Vízben, esetleg gyümölcslében oldva ajánlják a folyadékot meginni, különböző ártalmak esetén más-más adagolásban.

Csak egy kis kémia

A klór, mint elem gáznemű, és erősen mérgező. Azonban nem mindegyik vegyülete veszélyes, elég csak a konyhasóra, azaz nátrium-kloridra gondolni, amit az emberiség nem vet meg. Ugye, még a népmesében is azt mondja a legkisebb királylány az apjának, hogy úgy szereti, mint a sót. Jóllehet, apuci ezen akkor felkapja a vizet, de aztán később átértékeli az álláspontját.

A klórt már több, mint kétszáz éve használják folteltávolításra, és nagyjából ugyanennyi ideje jöttek rá, hogy fertőtlenítésre is tökéletes, kórházakban, orvosi eszközöknél használták fel. Egy másik vegyületét, a nátrium-hipokloridot oldatban használják sebfertőtlenítésre is (de kizárólag helyileg, semmiképp nem elkortyolgatva).

A szóban forgó klór-dioxiddal, mely amúgy a Savo nevű tisztítószernek is a fő hatóanyaga, az iparban faforgácsot fehérítenek, illetve ivóvizet fertőtlenítenek. Gondolhatnánk, hogyha ivóvizet tisztítanak vele, akkor okés is a fogyasztása, ám az ördög a részletekben lakozik, jobban mondva ezen esetben a dózisokban.

Ugyanis, ahogy Veronika Rjašková írja a Lovci šarlatánov c. könyv vonatkozó fejezetében, míg  az ivóvízben megengedett maximális koncentrációja 0,2 mg literenként, az MMS használati útmutatója 24 mg/litert ír elő, naponta akár többször is fogyasztva…

Mondjuk ki: ez rossz ötlet!

Minden gyógyszer, akár alternatívként van címkézve, akár nem, csak akkor ér valamit, ha szedésével kevesebb a kár, mint a haszon. Meglehetősen finoman fogalmazok, ha azt mondom, az MMS-el nem ez a helyzet. Szedésének durva következményei lehetnek.

A rosszullét, gyomorfájdalom, hányás és hasmenés még mind smafu ahhoz képest, hogy a szertől, illetve az általa okozott dehidratációtól akár életveszélyesen csökkenhet a vérnyomás; ha meg még mindig ragaszkodik valaki ehhez a csodához, akkor hosszú távon a belső szervei is bánják.

Erős oxidánsként a klór-dioxid kicsinálja  a vesét, a vörösvértesteket, a májat, a pajzsmirigyet, légzőszerveket, sőt, a sokszor épp gyógyítani kívánt rákot idézheti elő. Ezek mellett pedig szinte teljesen mellékes, hogy a tükröd, tükröd is megmondja majd neked a magáét – ugyanis még az öregedési folyamatokat is felgyorsítja.

Többek között az amerikai FDA, illetve a szlovák Közegészségügyi Hivatal is figyelmeztet a szerrel kapcsolatban, és mindenkit arra kér, hogy azonnal hagyják abba a használatát.

Mindezek tükrében aligha meglepő, hogy semmilyen bizonyíték nincsen arra, hogy bármilyen betegség ellen valóban hatékony lenne az MMS. Nyilván nincs az az épeszű tudósember, aki ezt klinikailag akarná tesztelni, ha meg mégis akadna ilyen elvetemült akadémikus, akkor azt az etikai bizottság tagjai billentenék faron. Fényévekre van az etikustól egy bizonyítottan egészségre káros anyagot kísérleti célokból embereknek adni.

Szerény Jim nem túl szerény

Ha ezeket olvasva megfogalmazódott benned, hogy anyám borogass, melyik észkombájnnak jutott ez úgy mégis az eszébe, akkor ezt a költői kérdést, jelentem, meg tudom válaszolni. Az ötlet egy Jim Humble (magyarosítva Szerény Imi) nevű fószer fejéből pattant ki, mikor is Dél-Amerikában aranyat keresve csoportjuk egyik tagja maláriás lett, ő meg, orvos nuku, jobb híján a víztisztító cseppjeivel itatta meg. Ettől a legenda szerint pár órán belül teljesen kigyógyult a beteg, Jim pedig vérszemet kapott, és azonnal tesztelni akarta felfedezését az összes maláriáson, meg úgy általában mindenkin.

Az egy dolog, hogy az állítólag maláriás, aki állítólag meggyógyult, sose került elő, hogy alátámassza Humble úr állításait. Egy másik dolog, hogy Jimnek nem ez volt az egyetlen nagyratörő, vagy ellenőrizhetetlen nyilatkozata. Ugyan mérnökként hivatkozik magára, aki még az atombombán is dolgozott, diplomája, az nincsen.

Az elején azt mondta, hogy az MMS az általunk ismert betegségek csaknem mindegyikét képes gyógyítani, később (valószínűleg a jogi lépések elkerülése végett) ezt azzal módosította, hogy nem gyógyít, csak elpusztítja a kórokozókat és parazitákat, ami után a szervezet már teszi a dolgát. Nagy elhivatottságában még saját vallást is alapított Genezis II, Egészség és Gyógyulás Egyháza néven, melynek révén nemes célja nem kisebb, minthogy az egész világot megváltsa a betegségektől. Mondjuk, ha valakinek sikerül, akkor neki, hiszen saját elmondása szerint ő egy milliárd éves istenség az Androméda galaxisból. Igen, jól hallottad. Jim minden, csak nem szerény.

Ítélje meg mindenki maga, hogy a fickó ezek után mennyire szavahihető. Viszont a legtöbben, akik magával a termékkel találkoznak, feltehetően nem is tudnak Jimről. Csupán betegek, akik teljesen érthető módon minden szalmaszálat megragadnak, hogy végre jobban érezhessék magukat. Ennek a tükrében pedig még nagyobb árulás, ami történhet velük, ha élnek az MMS-sel.

És élnek is sajnos elég sokan, az általuk is megtapasztalt komoly mellékhatásokat pedig egyszerűen a méregtelenítés velejárójaként könyvelik el, így tovább rombolva a szervezetüket. Jóhiszemükben pedig még akár náluk jóval sérülékenyebb gyermekeiknek is beadják a szert. S ugyan nálunk még szerencsére viszonylag kevéssé elterjedt dologról van szó, remélhetőleg ez így is marad.


A Sárkány ellen sárkányfű eddigi epizódjai:

 

Egy kis oltás
Édes kis semmiség – A homeopátia eredete (I. rész)
Édes kis semmiség – Homeopátia a kísérletek mérlegén (II. rész)
Nem mintha szurkálódni akarnék… – Az akupunktúráról
A csoda C-vel kezdődik
A sikér titka, avagy miért (ne) parázz a gluténtól?
Amikor roppantul fáj – A csontkovácsolásról
A semmitől is jobban – A placebohatásról
Amikor a barack keserű
Gyógyulásért kezeskedők
Fűvel-fával
Aranyeső hulljon nékem
Karcsúsító (é)trendek
Bubókról, doktorokról – Régi járványok
A tehén gyümölcsei, avagy kipurcanunk-e a tejtermékektől?
Még egy kis oltás
Maróka, nem ciróka

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább