Listával a kézben Szerdahelyen 35.: Várakozás és elvárások

(avagy, idén más lesz a karácsony?)

FOTÓK: SZABÓ PÉTER PÁL

Vasárnap a kultúrház előtt meggyújtották advent első gyertyáját, s ezzel kezdetét vette a „hivatalos” karácsonyi időszak a városban, de ugyanígy az otthonainkban is. Feleségem általában évente új koszorút készít, ám az idei esztendő spórolósra sikeredett, csak a gyertyák lettek lecserélve. Nincs ezzel gond, hisz’ a várakozás, ami az adventet jellemzi, nem anyagi vonzatú, a várakozás, ahogy a szeretet is az emberi értékekről szól legfőképp. Meg aztán szép is az a koszorú, nem is koszorú, inkább jelkép. Így, hogy nincs lecserélve, az állandóságot is jelenti.

A keresztény kultúrkörben Szent András napjához legközelebb eső vasárnap advent első napja, advent egészen Jézus születéséig tart. Azt mondják, idén más lesz a karácsony, elmarad a vásár a kultúrház előtt, de még szilveszteri buli sem lesz. Maga a karácsony viszont sosem maradhat el, minden évben elhangzik, hogy ilyenkor kicsit visszaveszünk a tempóból, megállunk, körbeüljük a családi asztalt. Ez lenne a normális, az idén valószínűleg az elvárt is. Mégis mitől félünk, hogy szentestén a családunkkal leszünk összezárva? Persze, szerencsés ember, aki maga mellett tudhatja a szeretteit. Sokan élnek egyedül, és szomorú, ha a nagymamát nem lehet meglátogatni.

Mi a szép a karácsonyban? – kérdezi egy szupermarket óriásreklámja a városban, de rögtön választ is ad: az étel. Hogy mi van?

Az étel elsősorban legyen ízletes, ami szép, nem biztos, hogy az. Írjuk a listát, megint jó hosszú lesz, ahogy a sorok is. A karácsony tökéletes, üzenete az emberiségnek sokkal mélyebb, minthogy azt elvicceljük vagy tucatsztorit alkossunk belőle. Isten fia született meg, nem pompában és nem csillogásban. Egyszerű, szegényes körülmények között egy istállóban. Szalma és rongy adta a meleget, mégis királyok keresték kegyeit. Mi, emberek vagyunk azok, akik ezen mindenáron túl akarunk tenni, pedig a tökéletlen dolgok a legőszintébbek. Ha más is lesz a karácsony, mint azt megszoktuk, ezt mindenképp szem előtt kéne tartanunk.

Az első gyertyagyújtást ezúttal nem állta körül nagy tömeg, a vírushelyzet tényleg sok mindent átírt. Minket, embereket is.

Nyilván nem jó, ha valaki vírushordozó, ám senki ne gondolja, hogy készakarva lett az. Olvasom, hogy korábban emiatt gyerekeket közösítettek ki osztálytársak, szülők. Próbálom felfogni, hogy a „többé nem játszhatsz Pistikével, mert covidos!” kezdetű mondatnak, mi az értelme? Egy ismerősöm pedig azt fájlalja, hogy szájára vette a nép, mivel pozitív lett. Olyan már ez, mint a lepra anno, és a leprást kerülni kellett… A várakozás egyben a remény kivárása, Jézus megváltóként érkezett, nekünk nem az lenne a feladatunk, hogy megváltsuk a világot. Ha mégis, az csak úgy sikerülhet, ha emberségesek leszünk embertársainkhoz, ez is az advent üzenete. Támogassuk az elesetteket, szegényeket, árvákat, de ne egy Facebook-bejegyzés miatt, amire sok tetsziket várunk érte.

Kapcsolódó tartalom

Persze egy tönkrement vállalkozás, vagy egy bezárt étterem nem jó ómen. Csökkentett fizetés, részmunkaidő, távmunka, onlájn oktatás, ezt halljuk nap mint nap.

Az idén más lesz a karácsony, de mi most is túl szeretnénk tenni a tavalyin, nem a szabadságunkban érezzük korlátozva magunkat, hanem az elvárt szint elérésében. Ki által elvárt az például, hogy nagyobb legyen a fánk, mint a szomszédé, és az ajándék is több legyen alatta, csillogósabb, mint az övé? Az advent a rohanás, a bevásárlási láz. Megjöttek az üzletek reklámújságai, vastagabbak, mint egyébként. Arra ösztönöznek, hogy most kedvezményesebben vásárolhatunk többet, amivel a multik busásan bekeresnek rajtunk, de azért tartsuk meg a távolságot egymástól, hogy „ne rontsuk el”! Akkor most tényleg elmarad a vásár? Forralt bor is kapható a kávéházban, egy deci „egyhúsz”. Csak az esti séta van ingyen a kidíszített Bartók Béla sétányon. Ingyen van, de megfizethetetlen, ha azokkal sétálunk, akiket szeretünk!

Minden évben ugyanaz a maszlag, én is csak leírom szinte ugyanazt, amit a múlt évben. Akkor miben is lesz másabb ez az idei karácsony? Így semmiben…

(Roberto)

ELŐZŐ RÉSZEK:
Listával a kézben Szerdahelyen… 

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább