Karácsonyi dallamok mindenkinek a For You acapellától

Az acapella szó olasz eredetű, jelentése templomi stílusban. Ám, ha zenei előadásmódról beszélünk, az acapella előadás hangszerek nélkül történik, csak énekhanggal. Egy ilyen formáció tagja a szlovákiai magyar kulturális életből már jól ismert Lantos Borbély Katalin, akivel nemrégiben megjelent hanghordozójuk apropóján beszélgettünk.

Erről se maradj le:
Első videóklipjével kíván boldog karácsonyt a Black&White

Bár biztosan kevés olyan ember akad, aki még nem hallott rólatok, mégis arra, kérlek, mutasd be a For You acapella formációt a Klikk Out olvasóinak?

Az együttes öt állandó tagból áll, négy szlovák ajkú fiatal, Nika, Milan, Emil és Andrej, valamint jómagam felvidéki magyarként alapítója vagyok ennek a formációnak. Egyedi módon szólunk a közönségükhöz, angol, szlovák, magyar, német és cseh nyelven profi szinten moderáljuk koncertjeinket. A csapattagok zenei sokszínűsége biztosíték arra, hogy minden fellépésünk különleges és minden alkalommal más. A repertoárunkban hazai és külföldi popslágerekkel, valamint saját dalokkal igyekszünk lenyűgözni a nagyérdeműt, nemcsak Szlovákiában, hanem a környező országokban is.

Megtiszteltetésként ért minket, hogy a Petőfi rádióban és a Forrás rádióban is debütált a Most múlik pontosan-feldolgozásunk, valamint a karácsonyi lemezünkön található Neoton Família-sláger is, a Ha elmúlik karácsony.

Nyár óta munkálkodtok karácsonyi lemezeteken, mely novemberben meg is jelent, 12 dal hallható rajta. Mesélj egy kicsit a hanghordozóról és a munkafolyamatról?

Bizony nem olyan egyszerű egy lemez elkészítése, több hónap kemény munkája az, amit most a kezünkben tarthatunk, és sokak majd a karácsonyfa alatt találják ajándékként, meglepetésként. Nyáron kezdtük el a dalok kiválasztását, jómagam a közösségi hálókon tettem fel a kérdést magyar ismerőseimnek, követőimnek, szerintük mely karácsonyi magyar dalt dolgozzuk fel. Rengeteg komment érkezett és sokan pont a Neoton örökzöldjére tették a voksukat. A csapat minden tagjának nagyon tetszett a dal, úgyhogy bele is fogtunk. November első hetében még az utolsó simításokon dolgoztunk, majd november 20-án jelent meg. Nagy volt a boldogság, hogy végre a kezünkben tarthatjuk.

Angol, szlovák, cseh és magyar dalok hallhatóak rajta, többek között a mindenki által ismert Mrázik legismertebb dallamai, a Perinbaba és a Tři oříšky pro Popelku filmzenéje is.  De az olyan angol slágerek, mint a Last Christmas vagy a Let it snow! sem hiányozhatnak egy acapella karácsonyi lemezről.

Visszatérve a magyar dalok feldolgozására, tekinted ezt egyfajta missziódnak is? Megismertetni a szlovák közönséggel a magyar dalokat.

Mindig fontosnak tartottuk, hogy az adott közönség nyelvén egy-egy dal elhangozzon és mivel nem csak a felvidéki magyaroknak zenélünk, akik ugyan tudnak szlovákul is és ismerik is a szép szlovák popslágereket, de Magyarországra is rengeteg felkérés jön, ezért ez nem is kérdés, hogy ez a nyelv  nagyon is meghatározó úgy a repertoárunkban, mint a kommunikációnkban a rajongóink felé. Örülök, hogy a srácok nagyon nyitottak és mindegyik lemezünkön van 1-1 magyar dal is, amiben ők is, szlovákként kiveszik a részüket.

A magyarországi közönség kéri a szlovák dalokat és nekünk már nem meglepő, de a szlovák közönség pedig kéri a magyar dalokat, főleg a Petróleum lámpa arat mindig nagy sikert… még a legnagyobb szlovák városokban is, mint Nagyszombat vagy Zsolna.

Talán nem misszió ez, hanem egy tudatos nyitás, nyitni akarás a nemzetközi közönség felé, és hol máshol lehetne kezdeni legjobban, mint az anyanyelvünkön, szlovákul a négy tag jóvoltából és magyarul általam.

Fotó: Horen

Az ajtón kopogtat a karácsony, hogyan hangolódtok az ünnepekre?

Az idei ünnepek nagyon rendhagyóak lesznek, mivel már maga az adventi időszak is nagyon-nagyon más volt, mint eddig. Az előző években több mint 20 koncertet tudtunk magunk mögött csak a decemberi hónapban, idén volt ugyan pár fellépés, de javarészt online tudtunk csak bejelentkezni. Nagy erőkkel szerveztük a dunaszerdahelyi koncertet is, amire sokan jelezték, hogy jönnek,  mivel eddig ha voltunk, mindig zártkörű rendezvényeken, tanítónap alkalmával, vagy születésnapi meglepetésként találkoztunk csak a közönségünkkel.  Sajnos a rendeletek keresztbehúzták a szervezők számításait és ez a koncert majd csak jövőre valósulhat meg, abban bízva, hogy egy teltházas koncertet tarthatunk majd. Karácsony előtt közvetlenül pedig megajándékozzuk közönségünket egy rövid videóklippel, valamint egy újévi koncerttel január elsején. Facebook-oldalunkon mindkét ajándék megtalálható majd.

Egyébként abban is rendhagyó volt ez a decemberi hónap, hogy rengeteg médiaszereplést tudhatunk magunk mögött. Ez nagyon nagyot lendített a karrierünkön, óriási energiát és löketet adtak nekünk ezek az érdeklődések. Jelen voltunk a Rádio Expres Papučový festivál c. koncertsorozatán, neves előadók mellett. A Rádio Slovensko vendégei voltunk, de megkeresett a Funradio, a Viva Rádio és a magyarországi Mária Rádió is. Nekem külön öröm, hogy teljes vállszélességgel mellettünk állt a felvidéki média is, mint a Pátria Rádió, az érsekújvári televízió vagy a Magyar magazin az STV2 csatornáján. A Klikk Out-nak is hálás vagyok, hálásak vagyunk, hogy a dunaszerdahelyi közösséghez eljuttatja a For You-t, és ezzel itt is sokan megismernek majd bennünket.

Áldott ünnepeket kívánunk mindenkinek!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább