“A COVID utáni sokszervi gyulladástól tartunk legjobban, ami ritkán fordul elő“ ǀ Koronavírus a gyermekeknél

Fotók: Pixabay.com

Néhány órája elárasztotta a sajtót a hír, miszerint megnyitnak az óvodák, illetve némely iskolai évfolyamok is. Valaki örül a hír hallatán, mások nem annyira, mindenki másképp éli meg az aktuális helyzetet. Hogy a gyermekközösségekben mennyire fog megugrani a fertőzöttek száma, ez pár héten belül úgyis kiderül, addigis érdemes okosodni a témában. Erről kérdeztük Kosár Kinga gyermekgyógyászt.

A hozzád tartozó kis betegek hány százalékáról lehet jelenleg elmondani, hogy átesett a betegségen vagy épp benne van?

Az én körzetembe tartozó gyerekek 5%-a mutatott pozitív teszteredményeket. Becsléseim szerint ugyanennyien lehetnek, akik megfertőződtek, de nem voltak tesztelésen, és nagyon sok a tünetmentes hordozó, akikről nincs tudomásom.

Mik voltak a legtipikusabb tünetek a gyermekeknél?

A gyerekek a koronavírusos fertőzés alatt enyhe tüneteket mutathatnak. Elsősorban egy-két napig tartó hőemelkedés, nem túl magas láz, orrdugulás, fejfájás, torokfájás, száraz köhögés, levertség, étvágytalanság. Csecsemőkorban a láz mellett emésztőrendszeri tünetek – hányás, hasmenés és bőrproblémák is előfordulhatnak. A szag- és ízérzékelvesztés, az izom- és ízületi fájdalmak a fiatal felnőtteknél gyakoribbak.

Amitől a legjobban tartunk, az a COVID utáni sokszervi gyulladás, ami ritkán fordul elő, de halállal is végződhet. Néhány héttel a fertőzés után alakul ki. Tipikus tünetei a több napig tartó láz, hasi diszkomfort, kiütések, szemgyulladás. Súlyos szövődménye a szívizom- és szívburokgyulladás. Azonnal orvosi kezelést igényel.

Volt-e olyan eset, amelynél kórházi kezelést, esetleg lélegeztetőgépet igényelt a beteg állapota?

Szerencsére egyik kisbetegem sem szorult kórházi kezelésre. Mindegyikőjük szövődmény nélkül otthon átvészelte a fertőzést.

Felreppent a hír, hogy a brit mutáció gyorsabban terjed a gyermekek közt, valóban így van?

A brit mutációról annyit biztosan tudunk, hogy sokkal gyakrabban fordul elő gyermekeknél, mint az eredeti törzs. Az is biztos, hogy gyakrabban produkál olyan tüneteket, mint a láz, hasfájás, fejfájás, hányás, hasmenés, orrdugulás.

koronavírus

A szlovákiai gyermekorvosok kapnak-e egységesen valamiféle irányelvet, hogyan járjanak el a koronavírusos gyermekek esetében? Segíti-e a munkátokat például a Szlovák Gyermekgyógyászati Társaság ilyen formában?

Kiváltságos helyzetben vagyunk, mert a Szlovák Gyermekgyógyászati Társaság elnöknője az Egészségügyi Minisztérium mellett működő szakmai konzílium tagja. Általa naprakész információkat, szakmai ajánlásokat és irányelveket kapunk kézhez. A társaság online szemináriumokat, gyűléseket is szervez. Van csoportunk a szociális hálón, ahol konkrét eseteket beszélünk meg, tanácsot kérünk egymástól, sokszor nagyokat vitázunk.

Milyen otthoni kezelést javasolsz az újszülöttektől egészen a fiatal felnőttekig?

A kezelés mindig attól függ, hogy vannak-e tünetek, és azok milyenek. Az elmúlt két hétben megugrott a pozitívan tesztelt gyerekek száma. Az érintett kisbetegek szülei kétféleképpen reagáltak a betegségre: tudomásul vették és kezelték a tüneteket. A másik csoport bepánikolt, és még azt is elfelejtette, hogyan kell lázat csillapítani… Ezért fontos, hogy a szülők értesítsenek engem a pozitív teszteredményről, és konzultáljunk a kisbeteg állapotáról, kezeléséről.

Koronavírusos újszülött még nem volt a körzetemben, csak anyuka, aki közvetlenül a szülés előtt vagy a szoptatás alatt kapta el a vírust. Ebben az esetben nem ajánlott az újszülöttet izolálni az anyától, fontos folytatni az anyatejes táplálást.

Csecsemőknél, kis-és nagyobb gyerekeknél a koronavírusos fertőzés tüneti kezelést igényel. A gyógyszeres kezelés mellett fontos a C és a D vitamin adagolása, nagyobb gyerekeknél cinkkel és szelénnel együtt. Én szoktam javasolni béta glükánt, homoktövist vagy kasvirágot tartalmazó étrendkiegészítőket. A felépüléshez nélkülözhetetlen az elegendő folyadékbevitel, a pihentető alvás, a könnyen emészthető ételek és a mentális kiegyensúlyozottságra való törekvés. Antibiotikumot csak bakteriális felülfertőzésnél írok.

Egy kissé személyesebb kérdés, be vagy-e oltva, mit tapasztaltál mellékhatás gyanánt?

Igen, január elején kaptam az oltás első adagját. Enyhe izomfájdalmon kívül más mellékhatást nem tapasztaltam. Pár nap múlva pedig vár rám a második adag.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább