Klikk Out Vikkendhouse: Egy futballfüggő magnójából

Zenés sorozatunk már évek óta él és mutatja az irányt. Hacsak fragmensekben is, de kedvencei által igyekszik főszereplője zenei ízlését bemutatni. Epizódjai rám is lehengerlő hatással bírnak, hiszen hétről hétre alkalmam nyílik asszisztálni helyi, példaértékű alkotók és szabadlelkű emberek zenei kitárulkozásához. Ma egy igazi felvidéki legenda, Gazdag József, író, újságíró, rádiós műsorvezető, irodalom- és nem utolsó sorban zenerajongó áll a fókuszban. Általa most megismerhetünk 10 különleges, a mai időjáráshoz éppen passzoló dalt, melyet a kedvenceiből válogatott.

Címfotó: Somogyi Tibor
Gazdag József
Fotó: Tóth Attila

A hivatalos definíció annyi, hogy Gazdag József író, újságíró, rádiós műsorvezető, legutóbbi könyve: Egy futballfüggő naplójából. Ha nekem kell kiemelni valamit: van két kisfiam, és nagyon szeretem őket.

Amikor volt szerencsém téged közelebbről megismerni, nagyon örültem, hogy a zenei ízlésünk eléggé közelít egymáshoz. Elmondanád, milyen kapcsolatban állsz a zenével?

Kamaszkorom elején arról álmodtam, hogy a Clash énekese leszek, és tízezer néző előtt énekelem majd a London Calling-ot. De ennek, hogy úgy mondjam, nem volt túl sok realitása. ????

Emlékszel gyerekkorodból az első pozitív impulzusra, amit a zene adott?

A nyolcvanas évek elején apámnak volt egy szalagos (nem kazettás, hanem szalagos) magnója, és azzal fölvette a Sandokán című filmsorozat nyitódalát a tévéből. Ez megmaradt bennem.

Gazdag József

A tinédzser, majd legényévek alatt milyen zenei műfajokat hallgattál, és melyik korszak volt számodra a legjelentősebb?

Sokféle korszakom volt, valahonnan a P. Mobil Honfoglalás c. albumától és az Ős-Bikinitől meg a Beatricétől indultam (amikor még nem vásári tinglitanglit játszottak, hanem pl. a Nagyvárosi farkast), és a szkinhed-zenétől a thrash-metálig sok mindent kipróbáltam, mire gimnazista korom végére kikötöttem a Doors, Sex Pistols, Nirvana, Cure, David Bowie, Radiohead, Nick Cave, Portishead, Joy Division, Sonic Youth, Dead Can Dance, Laurie Anderson, Echo and the Bunnymen vonalnál.

A magyar zenekarok közül: URH, Sziámi, Kispál (főleg az első két-három album), Cseh Tamás, AE Bizottság, Balaton, de nagyon szerettem Őz Zsoltot is (Ugatha Christie, Vidámpark). A cseh/szlovák zenéből Dežo Ursinyt, a Psí Vojácit, Andrej Šebant vagy a Tornádo Lue-t.

És vannak bizonyos munkafolyamatok, amelyekhez szívesen hallgatok komolyzenét.

Pontosan így képzeltelek el. Milyen irányzatokkal nem tudtál sosem azonosulni?

A falunapokat meg a köztéri mulatságokat elkerülöm, a lakodalmakból hamar elmenekülök. Vagy amikor egy alattunk lakó süket szomszédnéni, isten nyugosztalja, maximális hangerőn hallgatta vasárnap esténként valamelyik szupersztár-műsort, és akkor másfél-két órán át a legnyálasabb giccszene rezegtette finoman az ablakot.

Az elég kemény volt.

Mi volt eddigi életed legnagyobb zenei vagy koncertélménye?

Koncertre ritkán járok, akkor is csak valakit kísérve. Gimnazista koromban stoppal eljutottam a Szigetre, talán 1994-ben, épp a Kispál kezdett, utána jött a Vágtázó Halottkémek. Aztán, már jóval később, a feleségemmel voltunk egy Leonard Cohen-koncerten. Legutóbb Barcelonában jártam egy zenei klubban, 2019 májusában a Razzmatazzban, amikor a Barca–Liverpool meccs előtt ott hangoltak az angol szurkolók. Az jó volt.

Családapaként manapság mennyi időt tudsz zenével tölteni és miket hallgatsz főleg?

A járványkorszak előtt sokat vonatoztam, voltak ilyen utazós zenei válogatásaim. Ez most nincs. Vagy volt kábé tíz év, amikor Somogyi Tibor fotós kollégámmal futballmeccsekre jártunk, keresztül-kasul beutaztunk néhány országot, olyankor általában U2-koncertfelvétel szólt a kocsiban. De nagyjából ugyanazt hallgatom ma is, mint régen. A fentieken kívül Madrugadát, Sophie Hungert, Mark Lanegant.

Mostanra az is eldőlt, hogy a következő 150 évben nem szeretnék Kalákát meg Halász Juditot hallani. Kisgyermekes apaként az évek során túladagolod magad ezekkel, oda-vissza ismersz már minden versszakot, és hiába zárnád ki, bármikor bekapcsolnak a fejedben a Kaláka-dalok. Bolyhos szép nagy madár a nandu, például. Kár, hogy leírtam, mert sanszos, hogy most egész nap ez fog szólni a fejemben. Amíg ki nem űzi egy másik Kaláka-sor. ????

Gazdag József
Fotó: Bazsó Tímea

Mi a véleményed arról, hogy az ember választékos zenefogyasztóvá váljon és ne érje be a kommersz toplistás zenékkel?

Ha a cigarettásdobozra ráírják, hogy a dohányzás káros az egészségre, akkor a rádiókat is lehetne ilyesmire kötelezni. A gagyi dalok előtt be kellene mondaniuk, hogy kedves hallgatóink, akusztikai merénylet következik, zajszennyezés, ami súlyosan károsíthatja a zenei ízlésüket. Vagy valami ilyesmit. Vannak persze kivételek is, Kovács Peti barátom hívta föl a figyelmemet egy online zenei rádióra, a Radio Paradise-ra, az például elég jó.

A MIX:

TRACKLIST:
1. Mark Lanegan: Bombed
2. The Clash: Rebel Waltz
3. Poni Hoax: Carrie Ann
4. Coffee or not: Nottingham
5. The Ex: State of shock
6. Sophie Hunger: My oh my (Haldern Pop 2010)
7. Sivert Hoyem: My thieving heart
8. Tuxedo Moon: In a manner of speaking
9. Őz Zsolt/Ugatha Christie: Csak lassan
10. Echo and the Bunnymen: Zimbo (All my colours)

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább