Munkára nevelés gyermekirodalommal

Borítókép: Pixabay.com

Belesétáltunk a tavaszba is, a hosszú tél után mintha pislákolna a fény az alagút végén. Sok helyen előkerültek a tavaszi szerszámok, vetőmagok és gumipapucsok, hogy lehessen majd pár hónap múlva örülni a saját termésnek. S ha már föld, idén március 27-re esett a Föld órája nevezetű kezdeményezés, mely a környezetvédelemre, a természet megóvására és fenntarthatóságra hívja fel a figyelmet. Ennek apropóján, jöjjön néhány kedvenc gyermekirodalom a témában.

KÖrnyezetvédelem,gyerekkönyvek,kertChiara Piroddi: Első könyvem – Veteményeskert / Első könyvem – A kiskert lakói

A Montessori-pedagógiára épülő könyvek a legkisebbek számára íródtak, s az alternatív oktatási módszer elveire épülnek, kevés szöveggel és illusztrációval.

A veteményeskertet és A kiskert lakóit megismerve a legkisebbek megismerkednek a kicsi és a nagy, az édes és a savanyú fogalmával, illetve azzal, hogy mi terem a föld felett és alatt, játékosan fejlesztve a térbeli gondolkozást.

 


KÖrnyezetvédelem,gyerekkönyvek,kertAnna Milbourne – Marosi László: Nézd meg milyen egy kert!

A Nézd meg! sorozat szintén a legkisebbek számára nyújt betekintést az illatos kerti életbe.

Szó szerint betekintést, hiszen a kemény lapokon apró ablakocskák nyitódnak meg a babakezek által, bekukucskálva a fatörzsbe, bokor mögé, így fejlesztve a finommotorikát.

 

 


Pásztohy Panka: Lili és Pitypang / Pitypang kertészkedik

Ez a könyv annyira friss, ropogós, hogy még csak tegnap, azaz március 30-án jelent meg a Pagony Kiadó gondozásában. A kiskutyussal és gazdájával mindig történik valami, ezúttal például virágültetésre szánják el magukat.  A szerzőről érdemes tudni, hogy egy fiatal, kortárs illusztrátor, akit ma már főképpen gyerekillusztrátorként emlegetnek.

KÖrnyezetvédelem,gyerekkönyvek,kertTereza Vostradovská: Egérke enciklopédiája

Tereza Vostradovská nagy formátumú könyve érdekfeszítően meséli el az iskolai környezetismeret óra anyagát. A könyv óvodás kortól egészen tíz éves korig ajánlott.

A könyv érdekessége, hogy egy magyar nyelvű applikáció is tartozik hozzá, de megtalálható több világnyelven is.

A barna, nagy fülű kisegérke feltérképezi, hogy a föld alatti és feletti életet, hogyan énekelnek az énekes madarak, felveszi búvárszemüvegét és betekint a víz alá is.


KÖrnyezetvédelem,gyerekkönyvek,kertCharlotte Guillain – Talpam alatt a Föld

Nálunk ez a könyv lett a tavasz abszolút kedvence. Vannak kínos pillanatok, amikor a szülő már egyszerűen nem tud válaszolni a csemetéje által feltett kérdésekre, például arra, hogy a föld magja milyen forró, vagy hogy hogyan keletkeznek az ásványok.

Végre tudok válaszolni, hála ennek a csodálatosan illusztrált, érthetően megfogalmazott könyvnek, amit szobanagyságúra nyithatunk és így járjuk végig a Föld egyes rétegeit.

S hogy a bolygók, csillagrendszer kapcsán se maradjak szégyenbe, lázasan várjuk ennek a könyvnek a fordított változatát, mely a fejünk felett levő eget veszi górcső alá.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább