Klikk Out Vikkendhouse: „Ez totálisan nem nektek való lesz, de nem baj!”

A mai rész egy helyi fiatal művész zenei oldalának megismerésével folytatja a már jól megszokott vasárnapi hagyományt. A dunaszerdahelyi Dömény Christian nem egy átlagos ember. Vizuális művész, tehát az álló és mozgó képek alkotása a szakterülete. Iszonyatosan nagy hatással van rá a zene, de meséljen ő, közben hallgassátok meg a mixet az aktuális kedvenceiből, amit a cikk alján találtok. 

Fotók: Ugróczky István

Vikkendhouse

Sziasztok, ez totálisan nem nektek való lesz, de nem baj, egy új világot fedezhettek fel! A nevem Dömény Christian, Kontiki, Dömínyke, vagy Csömínyke ahogy Ákos szokott nevezni. 3D animációval foglalkozom, most már jó pár éve. Kicsit belekukkantottam a berlini körökbe, ami sok pontot hozzáadott ahhoz, amivel ma kereshetem a kenyerem. A kihívásokra mindig készen állok, ha meg nem, akkor fekve is megcsinálom, bármi is legyen az, ami előre visz.

Mit jelent neked a zene?

Nekem a zene erőt, kitartást, váratlan változást és főleg inspirációt jelent.

Gyermekkorodból emlékszel az első pozitív behatásra, amit a zene okozott, majd annak hatására elkezdődött valami benned?

Emlékszem, gyerekkoromban legelőször a skate-punktól a hiphopon át a house zenéig mindenfélére ugráltam, mert akkor még fogalmam sem volt, ki is vagyok valójában. Mindig is szerettem az új dolgokat, és ez máig sem változott bennem. Gyerekkorom óta sok időt töltök művészkörökben, alkotók és előadók között, így mostanra úgy érzem, van egy kis fogalmam a zenéről. Hmmmm; nem a kommerciális zenéről beszélek.

Tiniként mindent hallgattam, de mindig olyan zenéket, amik passzoltak ahhoz, amit éppen csinálok. Akkoriban még nem tudtam különbséget tenni a stílusok között, csak élveztem, hogy a tetteimet zene kíséri.

Mára melyek azok a zenei műfajok, amik számodra egyértelműen a  legközelebbiek, és melyek azok, amikkel sosem tudnál azonosulni?

A hozzám legközelebbi műfaj az elektronikus zene családjából szinte minden. Amivel sosem tudtam azonosulni, az szimplán a toplistás kommersz zene, ami irányítottan csak azért készül, hogy könnyen eladható legyen, hogy mindenki azonnal megszeresse, és aminek bele kellene fúrnia magát az én agyacskámba is. De nálam ez nem működik, köszi!

Vikkendhouse

Sok helyen megfordultál, klubokban, fesztiválokon, ahol a színpad mögé vetítettél, hogy teljes legyen az audiovizuális varázs. Emlékszel, mi volt az eddigi életed legnagyobb zenei élménye?  

Életem legnagyobb zenei élményét nem egy fesztiválon éltem át, hanem Berlinben egy kisebb klubban, pontosabban az OHM klubban. Egyből a Tresor klub mellett, mely a berlini klubberek gyűjtőpontja.

Itt találkoztam előszőr egy újfajta műfajjal, avagy a deconstructed club music-kal. Gondolom, nem hangzik ismerősen a stílus, de képzelj el japán zenészeket, akik mindenféle tradicionális hangokat kombinálnak erős basszussal, közepes tempójú ütemek kíséretében. A mennyországba csöppentem, egy teljesen új világba, amitől máig kiráz a hideg.

Mennyire tartod fontosnak, hogy az ember tájékozódjon és fejlődjön a zenével?

Ami szerintem a legfontosabb a zenében, hogy ne ragadjunk le teljesen, mert azzal nem tapasztalunk semmi újat. Meglehet, hogy nem fogunk tudni mindennel azonosulni, de legalább adtunk neki egy próbát, és közelebb kerültünk önmagunk megismeréséhez is a zene által.

Zene? Itt és most, éppen zenehallgatás közben válaszolok a kérdésekre. Olyasfajta zenét hallgatok, ami közben megadja a kellő lazítást. Természetesen Spotify-t hallgatok.

Térjünk a mixre, ami az aktuális kedvenc zenéid tartalmazza. Miket hallhatunk?

33EMYBW és MIIIN – English c. szerzeménye örök kedvenc, mert amikor először hallottam, rettenetesen megérintett. Megeleveníti a földi káoszt es brutalitást a technológiában, és érzékelteti, merre halad a világ. Ott az örök kedvenc Moderat vagy a Kompromat, akiket volt szerencsém élőben látni Berlinben, de nem marad ki a német-francia synthpop, hardcore és electroshlash sem. Uhh.

Tisztában vagyok vele, hogy a többség nem fog a következő zenékkel azonosulni. Nekem is sok lenne egyszerre, ha csak kommerciális zenét kéne hallgatnom. Konti üdvözöl mindenkit, és kövess be instagramon, ha valami érdekeset akarsz látni!

A MIX:

 

TRACKLIST:

1. Howie Lee – The Wriggled Wind
2. Desert Dwellers, Kalya Scintilla – Lotus Heart (Kalya Scintilla Remix)
3. Aisha Devi – The Favor Of Fire
4. Dirty K, Ljc – Impression
5. 33EMYBW, MIIIN – English – MIIIN Remix
6. KAS:ST – VTOPIA
7. Moderat – N.22
8. Amnesia Scanner – AS Too Wrong
Bonus track – KOMPROMAT – Auf immer und ewig

Az eddigi epizódokat az alábbi címen találod.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább