Szigi-szemmel: Beteg a nemzet…?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrégiben elvégzett kutatásai szerint a magyar az egyik legbetegebb nemzet Európában. Ez különösen annak fényében elkeserítő, hogy hajlamosak vagyunk külső körülményekre hárítani az egészségünk romlását. 

Olyan kifogásokat találunk, mint a túlhajszoltság, rossz táplálkozási szokások, és vannak olyanok, akik azt vallják, hogy túl drága egészségesen táplálkozni napjainkban.

…de vajon mi az oka, hogy betegszik a nép?

Sajnos naponta találkozni fiatal, egészségi problémákkal rendelkező emberekkel, akik a megoldást a háziorvosuk receptjeiben találják meg.

Fejfájás, magas vérnyomás, ízületi problémák jelentkeznek huszonéves fiataloknál, akik szívesebben töltik szabadidejüket a képernyők előtt, mint a természetben, esetleg egy sportpálya körül. 

Véleményem szerint ezeknek a fiataloknak az utódaik is rossz példát kapnak, ami a sportolás, mozgás fontosságát illeti.

Különösen szomorú, mennyire nem ismerjük fel a mozgás jelentőségét, ami pedig gyakorlatilag minden egyes szervet, szervrendszert és a már kialakult betegségeket is pozitívan befolyásolja. A leggyakoribb halálozási aránnyal rendelkező kórokra, vagyis a szív- és érrendszeri-, valamint a daganatos betegségekre is pozitív hatást gyakorol a mozgás.

A WHO egyik korábbi tanulmánya szerint a rendszeres mozgás bizonyítottan csökkenti számos betegség kockázatát,

így például a szívbetegségét, a strokét, az elhízásét, a cukorbetegségét, a vastagbél- és mellrákét, valamint a depresszióét. Ezen kívül javítja a közérzetet, tónusossá teszi az izomzatot és megadja az idős embereknek az esélyt egy önállóbb életre. A felmérésből bizonyos arányszámok is világosan mutatják az éles összefüggést.

Próbáljunk többet mozogni, és nem kifogásokat keresni.

Tehát mozgásra fel, kedves olvasók!

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább