Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb | Könyvjelző

Harag Anita
A cikk megjelent a Klikk Out 2021/01-05. számában.

Fotó: a szerző

Harag Anita fiatal szerző, folyóiratokban való megjelenéseit leszámítva ez az egyetlen novelláskötete jelent meg eddig, de ez mindjárt nagyot ütött, kicsit sem véletlenül.

Szinte azonnal beszippant minket a hangulat, amelyet megteremt, és sokáig velünk marad a könyv letétele után is. Pont ez az erőssége: hogy szinte a szánkban érezzük a szereplők bosszúságát, kétségbeesését, magányát, és magunkra ismerünk a tépelődéseinkben.

Nem is annyira történeteket kapunk, mint inkább pillanatképeket az életükről, ahogy épp próbálnak kezdeni valamit a helyzettel, amibe kerültek. Mindennapi szituációk ezek: valaki nyelvismeret híján nem nagyon tud beilleszkedni a munkahelyi kollektívába, valakit fogkefevásárlás közben arculcsap a volt párja illata a drogériában, megint más pedig a családban öröklődő betegség miatt szorongva álldogál a váróteremben. Gyakran éppen a legtriviálisabb helyzetekből születnek a legjobb, legerősebb szövegek, amelyektől gombóc nő a torkunkban. Nehéz őket kiköpni, vagy lenyelni. Nem mondom, hogy vidám élmény elolvasni Harag Anita könyvét, azt viszont állítom, hogy nagyon is érdemes.

Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb, Magvető, 2021

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább