Dúlaképzésre várják a jelentkezőket

Fotó: Pixabay.com

A görög eredetű „dúla” szó „szolgát” jelent. Ma a fogalom egy tanult és tapasztalt szülést segítő személyt jelent, aki a szülő nőnek és partnerének folyamatos érzelmi támogatást, fizikai komfortot, segítséget és információt nyújt a szülés előtt, alatt és közvetlen utána a gyermekágyi időszakban. Egy ilyen képzés indul Vataščin Balázs Emese szervezésében, és a Fészek Családi Kör támogatásával. Beszélgetésünk elején arra kértem, tisztázzuk a dúla személyét.

A nők évezredek óta támogatják egymást a babavárás és a szülés idején. A dúlai szerepeket régen a női hozzátartozók vagy a szomszédasszonyok töltötték be, akik a bába mellett segítettek a szülés során, pl.: meleg vizet hoztak, borogattak, rendet raktak a szülés után, vigyáztak a nagyobb testvérekre, egy szóval szükség szerint tették a dolgukat.

A dúlai jelenlét lehetővé teszi a várandós nők és családjaik számára, hogy megtalálják azokat a lehetőségeket és megoldásokat, amelyek segítségével önazonos és pozitív szülésélménnyel gazdagodhatnak. Fontos kihangsúlyozni, a dúla nem egészségügyi szakember, például többek közt nem végez várandósgondozást.  Egy érdekes felmérés született 2012-ben, melyben Hodnett és társai naprakész Cohrane tanulmányt publikáltak a folyamatos vajúdástámogatásról. A felmérésben több mint 15 ezer nő esetét dolgozták fel. Az eredmények alapján elmondható, hogy azok a nők, akik folyamatos támogatást kaptak, hajlamosabbak voltak a spontán hüvelyi szülésre, és kevésbé volt szükségük fájdalomcsillapításra, epidurális érzéstelenítésre, elégedettebbek voltak a szülésélményükkel.

Mit mondhatunk el az októberi képzésről?

A képzés 23 és 25 között kerül megrendezésre Komáromban. A szakmai hátteret Dézsi Réka DONA International minősített dúlatrénere biztosítja. A képzést a legnagyobb dúlaszervezet minősítette, mely elvégzéséről hivatalos DONA International oklevelet adunk. Ezt a világ bármely pontján elfogadják. Jelentkezni október 14-ig lehet, az eseményhez egy facebookos esemény is kapcsolódik, ahol minden fontos információ megtalálható.

Sajnos a változékony járványügyi helyzet miatt csak a képzés előtti héten tudunk biztosak lenni abban, hogy a képzés megvalósulhat. Többet közt ezért is érdemes figyelni Facebook-csoportunkat.

Kinek ajánlanád a képzést?

Erre a kérdésre válaszként szeretném Rékát idézni: “Minden nőnek írnék fel receptre egy dúlaképzést. Mert ebben a 3 napban olyan információkat, érzéseket, megnyílásokat tapasztalunk meg, amire más élethelyzetben nincs módunk. Minden nő más és más, mindenkinek másképp zajlik az élete, szerelme, szülése, anyasága. Amit ez a 3 nap ad, az az, hogy meglátjuk és felfedezzük életünkben a dinamikát, az alapigazságokat, ami alapján el tudunk a hitelesség, a belső harmónia, a teljesség megélése felé. Megtanuljuk a régi, nem működő játszmákat elengedni és megtapasztalunk egy egységállapotot. Sok kommunikációs és csoportgyakorlat segít a bizalom kiépítésében, a hangulatunk jobbá tételében, a spontaneitás megtapasztalásában és az együttlét értékessé tételében.” A képzés elvégzése után nem mindenki köteleződik el hivatásszerűen a dúlaság mellett, de az a szemlélet, amit a képzés során elsajátítható az élet számos területén szolgálhat bennünket, vagy családtagjainkat.

Október 7-én egy élő bejelentkezést tartunk Rékával a Facebookon, ahol beszélgetünk a dúlaságról, mint hivatásról majd részletesen ismertetjük a képzéssel kapcsolatos tudnivalókat. A felvételt a Fészek családi Kör facebook oldalán élőben is közvetítjük, mely utólag is megtekinthető lesz.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább