Őszi olvasónapló

Fotó: Pxhere.com

Még mielőtt teljes mellszélességgel ráfordulnánk a karácsonyi és adventi témájú gyermekirodalomra, szenteljünk egy picit több időt a legpompásabb évszaknak, az ősznek. Méltatlanul keveset foglalkozunk vele, mert hát tavasszal a természet éled újra, nyáron pedig a vakációnak örülünk, de az ősz is megannyi csodát rejt magában.

Töltsük, hát, tele a bögrét forró teával, és csapjunk fel néhány őszi témájú gyerekkönyvet!

Olvasás,Gyerek,Mese,Család,KönyvBerg Judit –  Lengemesék – Ősz a Nádtengeren


A Fiúk közti körkülönbség miatt, a Hatévesemet már nem köti le Bogyó és Babóca új rollerje és a Róka zokniját is megtaláltuk már sokszor, Maszat sem érdekes már a fodrásznál, szóval szintet kell lépnünk, így kaptam tippet a Lengemesékre. Akik jártasabbak Vilkó kalandjaiban, azt mondják, érdemes sorban, azaz a tavaszi résszel indítani az olvasást. A nádasban élő tavilények életén keresztül a könyv nagy erőssége, hogy érdekfeszítően, de nem szájbarágósan hozza közelebb a természetet a gyerekekhez. Olvasni tanuló, iskolákba készülő gyerekek részére ajánlott, vagy akiknek a figyelmét a hosszabb lélegzevételű meséket is lekötik már. Az illusztáció ugyan nem az én ízlésvilágomat tükrözi, de barátkozom vele.


Olvasás,Gyerek,Mese,Család,KönyvTakács Viktória – Szüreti mese


Takács Viktória hagyományokat megismertető könyvei a magyar népihagyományokat veszi sorra, mint például a pünkösd, a busójárás vagy a lucázás. Valljuk be őszintén már a felnőttek közül sem mindenki tudja pontosan, hogy mit is takarnak ezek a régi szokások. Előkerül a kacor, a puttony, tapossák a szőlőt, mustot isznak. Munka után pedig jöhet a szüreti felvonulás, a szőlőlopás, a kádártánc és menyecskerablás.Szóval ideje leporolni őket, ezúttal például a szürethez tartozó szokásokat, és együtt tanulni, művelődni a kicsikkel.


Olvasás,Gyerek,Mese,Család,KönyvKányádi Sándor – Világgá ment a nyár


Kányádi Sándor lírája egyébként is nagy kedvencem, notorikus szavalóversenyzőként szívfájdalmam, hogy a Fiaim egyelőre nem értékelik túlságosan a verseket, ha esti olvasmány gyanánt verset mondanék, azonnal jön az anya mást kezdetű mondat…Talán ez is megváltozik majd egyszer, mentségükre szóljon ez a meséket és verseket is tartalmazó könyv, inkább kisiskolások számára íródott, őket hívja barangolni a folyók, patakok, és erdők ösvényein a szerző, és keresi a választ, például arra, hogy miért némák a tulipánok?


Olvasás,Gyerek,Mese,Család,KönyvMarék Veronika – Kippkopp és Tipptopp


Boribon megálmodója, Marék Veronika biztosan sok család számára hangzik ismerősen. A Boribon sorozat óriási siker a magyar gyermekirodalom kedvelőinek, de ami miatt az írónő az idősebb generáció számára is ismerősen csenghet, az a kockásfülű nyúl, aki kis barna bőröndjéből bújt elő, ha eljött az esti mese ideje.  Kippkopp és Tipptopp története is az ő tollából elevenedik meg, a kis kedves kis gesztenyfigurákkal mindig történik valami, ezúttal agesztenyekislány lepottyan a fáról. Nem igazán tudja, merre tovább, és egyre jobban fázik, mert az idő zord. Őszi hangulatú mese, a könyv színeiben is az évszakot eleveníti meg.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább