Listával a kézben Szerdahelyen 87.: Szilveszterre hangolódva

Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren innen, a széles folyó legnagyobb szigetének fővárosában történt valami egészen elképesztő dolog. Nem írták meg az újságok, nem készült róla műsor a városi televízióban, de mi tudjuk, a három Grácia, aki valójában egy és ugyanaz a személy, nagyjából idén ünnepelte 35. születésnapját. A sztori még 1986-ra nyúlik vissza, mikor is a városatyák – akarom mondani elvtársak – területrendezés címén átépíttették a kultúrház előtti teret. A frissen kiültetett cserjék és virágok ölelésében egy kör alakú szökőkút kapott helyet, melynek közepén három hölgy alakja magasodott ki a maguk természetes szépségében.

Azt pusmogták az emberek, hogy a legfőbb elvtárs „titkárnője” állt modellt a szobrásznak. Formás arányaiban nem szűkölködve rögtön három motívumban rögzítette őt a művész: egyet búzakalásszal a kezében, egyet kancsóval, egyet pedig furulyával. A Gráciák a vízsugár körül táncoltak, dalolásztak, miközben eltelt 35 esztendő és semmit sem öregedtek. Pont, mint a népmesékben…

A történet ezidáig valós tényeken alapult, a továbbiakban viszont szükség lesz egy kis képzelőerőre is.

A három Grácia egy napon elhatározta, hogy annak rendje és módja szerint megünnepelik a születésük napját, tudatva a világgal, mily’ jól tartják magukat. Egyszeriben Szerdahely lett a világ közepe. Neves vendégeket hívtak meg az eseményre, világhírű színészeket és prominens személyiségeket is. Silvester Stallone szintén a listára került, továbbá egy igazi túlélő, akit Robinson Crusoe-nak hívnak.

Téved, aki azt hiszi, Robinson Crusoe kitalált személy!

Sajnos Robinson azokban a napokban pozitív tesztet produkált, ezért le kellett mondania a meghívást, de mivel mindenképp szerette volna képviseltetni magát az eseményen, elküldte Szerdahelyre hű társát, Pénteket. Nem írhatom, hogy a fekete Pénteket, mert az mást is jelent, de amúgy Péntek tényleg nem fehér. Csaknem egyszerre érkeztek Stallonéval a Csallóköz fővárosába, majd bemutatva érvényes Covid-igazolványukat becsekkoltak a város legpuccosabb hoteljében. Mi tagadás, Világi fogadtatásban volt részük, a tulajdonos pedig körbevezette őket a városban.

Rocky Kukkóniában – Stallone a közösségi oldalára posztolta tartózkodási helyét, amit örökbecsű komája, Swarzeneggerrel is félig-meddig irigykedve kommentált.

Másnap az ünnepeltek állófogadása következett, akik a zimankós időben stílusosan felöltöztek. Megadták a módját, soha emberfia nem látta még így őket: mesebeli tündérek lettek, vagy talán angyalok, Kukkónia mitológiai lényei. Bizony a város amatőr firkásza, aki egyébként a helytörténet szerelmese, meg is jegyezte, hogy: végre felfedték igazi arcukat, mert mindig is sejtette, hogy ők valójában tündérek. Tündér Ilona társnői. Még Silvester Stallone is elámult tőlük és meghatódva gratulált nekik három hatalmas virágcsokorral.

Mindeközben a városszéli húsüzemből elszabadult egy kunkori farkú kismalac, akire szilveszterkor ízletes „feladat” várt volna.

Gömböc – így hívták a jószágot – a város felé vette az irányt, senkitől sem zavartatva magát végigbaktatott a Fő utcán. A kultúrháznál letért az útról, átvágott a bokrokon, majd azzal a lendülettel, amivel érkezett, felugrott a szökőkút legmagasabb szegletére, nagy riadalmat keltve az ott összegyűlt ünneplő tömegben. Egyedül Silvester Stallone őrizte meg hidegvérét, és a malacka segítségére sietett. Gondolta magában, ha megfogja Gömböc kunkori farkát, azzal megalapozza a szerencséjét az új esztendőre. Nyújtózkodott, de nem érte el, ezért Péntek segítségét kérte:

– Péntek, tudnál nekem bakot tartani?

– Persze Silvester, de mi van, ha nem bírlak el és rám esel?

– Mindegy Péntek, próbáljuk meg, legfeljebb rádesek…

Így is lett, a vézna testű szerecsen gyengének bizonyult, és Silvester Péntekre esett. Egy „népi hiedelem” szerint ezért esik 2021-ben a Szilveszter péntekre. Állítólag 15 fok is lehet napközben, majd szintén kellemes, kora tavaszi meleggel köszönt be az új esztendő. Eszerint egész évben ilyen idő várható – babonák, hiedelmek, mondák… a fele sem igaz belőlük. Azért biztos, ami biztos, boldog Újévet majd csak az új évben kívánok tisztelt olvasóim. Jó egészséget és vidámságot kedves mindnyájuknak. Mindenből csak mértékkel, hisz’ tudják: az alkoholistának nincs se tegnapja, se holnapja, se mája! ????

(Roberto)

ELŐZŐ RÉSZEK:
Listával a kézben Szerdahelyen… 

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább