Mozgásban a babával

Januárban tiszta lappal indítjuk az évet, megfogadhatjuk például, hogy kevesebb időt töltünk a közösségi térben és többet olvasunk vagy sportolunk. Aki az utóbbi mellett teszi le a voksát, és a mozgást választja, és mindamellett édesanya is, annak ajánljuk a következő beszélgetést. A kangatrainingen ugyanis mindenki jól jár, az anya tornázik, míg a babája vele együtt követi a ritmust, vagy épp békésen elszundít, mert bizony ez is lehet az egyik pozitív hatása a közös mozgásnak. Az oktató, Sipos Évi mesélt róla bővebben.

„Egy kétéves kisfiú édesanyja vagyok, a mozgás mindig is fontos szerepet töltött be az életemben. Egészen a szülésig aktívan mozogtam, elégedett voltam magammal. A fiam megszületése után ez megváltozott, már nem éreztem jól magam a bőrömben. A problémámon az RTM (rectus training módszer), azaz a szétnyílt hasizom regenerációs program segített. A testem látványosan változott, visszanyertem az önbizalmam. Az RTM mellett megismertem a kangatraininget.

Ez a tréning a legnagyszerűbb formája a szülés utáni regenerációnak, a has- és gátizmok megerősítésének, az alapállóképesség felépítésének. Erősödnek a várandósság alatt meggyengült izmok, miközben erősödik és formálódik a test. És ami óriási előny, hogy a baba felügyeletével sincs gond, hiszen végig az édesanyán pihen.“

A női test a várandósság és a szülés után hatalmas változásokon megy keresztül. Sok nő szeretne sportolni, szeretné edzeni a testét, de miért is olyan fontos, hogy okosan és fokozatosan terheljük a testünket?

A szülést követő hat hetes időszakot gyermekágynak nevezzük. Ebben a periódusban visszarendeződnek a terhesség és a szülés alatt az anyai szervezetben bekövetkezett anatómiai és élettani változások. A terhesség alatt termelődött nagyobb mennyiségű relaxin hormon felelős a szalagok és ízületek ellazulásáért, felpuhulásáért. Ezért fokozottan oda kell figyelni a szülés utáni első öt-hat hónapban, mert ilyenkor még nagyon intenzíven jelen vannak, sokkal nagyobb a sérülésveszély. Szülés után gyakori probléma a derékfájás, ágyéki lordózis, gátizomgyengeség és a szétnyílt hasizom. Fontos tehát a meggyengült izmok biztonságos újraépítése. Elengedhetetlen a core, azaz a törzstartó izmok edzése. Ha például a hasizmot edzem, de a hátizmot nem, felborul az izomegyensúly és derékfájáshoz vezet. Vagy ha a hasizom gyenge, akkor a gátizom is meggyengül, mert nagyobb terhet kap. Az óra fontos része a helyes testtartás beállítása minden gyakorlat előtt, mert ha jó a tartás, akkor kisebb teher nehezedik a gátizomra.

Hogyan néz ki majd a gyakorlatban egy óra?

Maga az óra két részből épül fel. Az első része a talajgyakorlatokat (has-, hát-, gátizom torna) foglalja magába, odafigyelve arra, hogy minden izomcsoportot olyan mértékben erősítsünk, amennyire szülés után megengedett, ha kell, egyénre szabva. Ilyenkor a babák mellettünk játszanak vagy velünk együtt tornáznak. Az óra másik részében már a hordozóban pihennek a gyerkőcök, amikor is a felsőtest izmait, popsit és a lábizmokat erősítjük. Mindez zenére történik, hogy a fizikai megterhelés mellett a kedvünk is jó legyen. Az óra végén nyújtunk, nagy fókuszt fordítva a terhesség alatt berövidült izmokra.

Kiknek ajánlod a tornát? Van-e korhatár a babák életkorát illetően?

Az anyukák természetes szülés esetén a hat hetes kontroll után, császár esetén 10-12 hét eltelte után jöhetnek az órára. Az első találkozásnál minden jelentkező kitölt egy kérdőívet az egészségügyi állapotáról, hogy komplikációk esetén is megtaláljuk a módját a biztonságos mozgásnak.

Például ha a kismamának szétnyílt hasizma van, amely ugyan nem betegség, hiszen lehet vele élni, de külön figyelmet igényel, regenerálni kell, akkor ő speciális gyakorlatokat kap.

Én jó szívvel ajánlom olyan anyukáknak, akik szeretnek mozogni, akik szeretnék megtanulni a biztonságos edzés alapjait és odafigyelés mellett akarnak regenerálódni. Ami még említésre méltó, hogy a kanga sokat segít a szülés utáni depresszió leküzdésében, a zene, a mozgás okozta endorfin termelődése jótékonyan hat az édesanya mentális egészségére is. A bemutatkozó órát február 5-én 9.00-tól tartom a Reload Fitnessben, de az alábbi eseményben minden fontos információ megtalálható.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább