Kiábrándító!

(Aranyosmarót–DAC, kicsit másképp)

FOTÓK: SZABÓ PÉTER PÁL

A minap felbukkant egy kérdés a közönségi hálón: Hová tűntek a szurkolók a lelátókról, most mikor szükség lenne rájuk, most mikor csak a negyedik helyen szerénykedünk? Hol a régi sokadalom, a DAC-láz és a sárga-kék-szív? Úgy vélem, a dolgokat igazán objektíven és komplex módon csak felülnézetből lehet vizsgálni, csak így szabad értékelni. Ok és okozat, ígéretek és gyatra következetesség, elmaradt üdvözlések, kihűlt kapcsolatok, profizmusnak álcázott amatőr, számító húzások. A hozzáértés hiánya, de mindemellett az én váram, az én házam pökhendi stílusa. A szurkolók emiatt ábrándultak ki a csapatból, és mert ritkán, vagy egyáltalán nem éreztették velük, hogy a pénzükön kívül a személyük is fontos lehet. Ennek viszont semmi köze a tabellán elfoglalt helyezéshez!

Egyszeriben rideg lett a kő. A nagyérdemű abban is bízott, hogy a hangszálak rezegtetésén és a tenyerek ütemes csapkodásán túl a szóban elmondott tartalmaikat is megfogadják néhanapján a klubvezetők. De legalábbis, hogy fontolóra veszik azokat. Nem így történt, közben oly’ sokszor a szurkolók csak beletörődtek az elfogadhatatlanba. De azt már végképp nem érthették meg, hogy lehet majd egy hátsóval két lovat megülni? A lelátó megkopott és beleszürkült az amúgy is vészterhes mindennapokba, pedig a csapat különleges képességgel volt felvértezve: a sikerek legalább kilencven perc erejéig kitörölhették és feledtették volna a szurkolóval az élet keserűségeit. Aztán jöttek ilyen vereségek, mint most a ViOn elleni…

De ahol olaj helyett vízzel főznek, konstans minőség helyett instant minőséget gyártanak, hogy az első adandó alkalommal piacra dobhassák a „portékát”, ott mit várhat a szurkoló?

Ahol cserébe néha csak félkész árú jött, német meg portugál második ligás „tehetségek”, csatárok, szezononként három lőtt góllal. A hetes sörnél is gyengébbek! Csalódás! És a tribün eközben elárvul, s mert a B-középből a természetes elvándorlás már korábban is megfigyelhető volt, a százalékokban megszabott lelátói részvétel a pandémia idején, már csupán a jéghegy csúcsa. Már nem telt meg az az egy autó sem a környező járások falvaiból, hiszen oltás hiányában kétséges lett a helyszíni meccsélmény. Nem beszélve az Anyaorszából érkezőkről – regisztráljon a határon, majd regisztráljon a stadionban. Ahova pedig csak részben vagy egyáltalán nincs szabad bejárás, ott még az a kevés is elveszik. Van, amiről a csapat sem tehet, nem minden a klub sara… A maradék maradéka éppen olyan, mint én voltam annak idején. A kemény mag, ahol nem csak a személy és az egyén, hanem a tisztelet is sziklaként magaslik ki.

Mindig jönnek újak, kellő vehemenciával belevetve magukat a rigmusokba!

Emlékszem, mondhatott bárki bármit, csak nagy ritkán tudtam kritikus lenni, és már mindenki hazament, mikor én még mindig tapsoltam. Ezért nem várhatom és nem is várom el, hogy mindannyian megértsék, amit írok. Már nincs rózsaszín szemüveg:

Szégyenlem magam a csapat teljesítménye miatt és szégyenlem magam a klub évről-évre ismétlődő kishitűsége miatt is. Következetesség nélkül nehéz jövőt építeni, apróra váltott szenvedéllyel pedig majdhogynem lehetetlen. Mégis amikor a meccs alatt üzenetet kaptam egy kedves barátomtól, elmartam őt, hogy miért éppen ilyenkor ír rám, a meccs szent dolog: ne most tesó, játszik a DAC! Oké, de úgysem játszik semmit – jött a válasz, amire csak lehajtottam a fejem. Innen lesz szép felállni majd egyszer! Hajrá, DAC!

Egyébként legyek őszinte, vagy ne legyek? Oké, akkor nem leszek:

Szóval röviden az aranyosmaróti értékelésem: Nagyszerű mérkőzést láthattunk, jól játszottunk, összeszokott csapat képét mutatva. A vereség ellenére ezúttal nincs miért neheztelnünk a labdarúgóinkra, a bíró rendre megkárosított minket, a VAR is megint ellenünk ítélt. Továbbá szeretem a Laco Molnárt a szakértelme és a stílusa miatt…

ARANYOSMARÓT–DAC 1904 2:0 (0:0)

DAC: Ricardo Ferreira – Alex Pinto, Malý, Muhamedbegovic, Davis – Dimun (67. Njie), Balić – Andzouana (59. Sharani), Andrezinho, Moumou (55. Balogh) – Krstović (46. Hahn).

(Roberto)

KAPCSOLÓDÓ:
A SzerdaHelyzet nyilatkozik az Aranyosmarót–DAC (2:0) mérkőzésről
Álljunk meg egy-két pillanatra – Fotók és videó az Aranyosmarót–DAC meccsről

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább