Mit érzel? – Könyvek gyerekeknek érzésekről, érzelmekről

Fotó: Piqsels.com

Az év harmadik hónapja a könyvekről, irodalmi kiadványokról szól, és a világ intenzíven kifordulni látszik a négy sarkából most már több mint két éve, olyan gyermekirodalmi sorozatokat szedtünk egy csokorba, amelyek érzelmekről, érzésekről, nehéz életszituációkról szólnak, és azokhoz adnak kapaszkodókat.

Könyv,Gyerek,Irodalom,CsaládCatherine Dolto – Colline Faure-Poirée: Most már tudom sorozat

A francia szerzők tollából származó sorozatban olyan című kiadványokat találunk, mint a: Válnak a szüleim, Egyedül apuval vagy anyuval, Nem!, Tartsd tiszteletben a testem… csak néhány igazán összetett téma a valós életből. Mindegyik ismerős és mindegyik nagyon aktuális, központi témai a családban előforduló a gyerekekben feszültséget vagy szorongást keltő helyzetek. Nemcsak a szülőknek szól, de megszólítja a tágabb családtagokat is. A könyv azt vallja, amit megértünk, megértetünk a gyerekkel, attól már nem kell félnünk.


Könyv,Gyerek,Irodalom,CsaládAurélie Chien Chow Chine: Gaston érzelmei

Gaston egy cuki kis unikornis, akinek varázsereje a sörényében van. Az szerint változtatja a színét, ahogy épp érzi magát: dühös, féltékeny, irigy, szomorú, fél vagy épp nem tud aludni. A sorozatot egy francia származású óvodai relaxációs terapeutának, Aurélie Chien Chow Chine-nek köszönhetjük, aki nemcsak a könnyen követhető szöveget írta, de a letisztult dizájn is az ő keze munkája. A Gaston sorozat kisebb gyerekek számára ajánlott, akár egy kétéves gyermekkel is olvasmányos. Testtudatra is tanít, amikor például azt mondja, szorító érzés a szívnél, amikor féltékeny vagy…A szerző ugyanis nagyszerű és érzékletes metaforákkal szemlélteti az érzelmeket, így a gyerekeknek van lehetőségük már ilyen korán megérteni, milyen szoros kapcsolatban állnak egymással az érzelmeink és a testünk.


Könyv,Gyerek,Irodalom,CsaládAna Serna Vara: Érzelmek erdeje

Az érzelmek erdeje, ahogyan már a címből érzékelhető az állatok világából hoz példákat. Az adott könyv címe, mindig két ellentétes érzelem feltüntetésével jelzi a könyv tartalmát, mint például: Ég veled, irigység! Szia, önbizalom! Ég veled, szomorúság! Szia, öröm! Ég veled, szorongás! Szia, optimizmus!

Az erdei állatok ügyes-bajos dolgain keresztül az érzelmek és érzések színes palettája tárul elénk. A jó tanuló Tibi csiga szorongásain, vagy Olívia, a békalány szomorúságán keresztül tanítjuk a gyermeket arra, hogy hány féle érzelem munkálkodik bennünk, és hogyan kerülhetünk át az élet naposabbik oldalára.

Könyv,Gyerek,Irodalom,CsaládShona Innes: Ölelj meg! ­sorozat

Gyűjteményünk utolsó könyvsorozatában magyar vonatkozás is van. Az illusztrátor Agócs Irisz rajzai adják meg a történet hangulatát, egyszerű, beszédes rajzokkal szemléltetik az adott érzelmeket. Már a könyvek egyes címei is érzékeltetik, micsoda metaforákkal dolgozik a szerző: A barátság olyan, mint a libikóka. A harag olyan, mint a páncél. Az élet olyan, mint a szél.

A szerző egyébként pszichológus, és nem kifejezetten történetek mesél el, de egyszerű szavakkal, érthető nyelven magyarázza el például barátság lényegét, alakulását, miben létét a kicsiknek, vagy a halál megfoghatatlan misztériumát, amely félelmet kelt a gyerekekben.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább