ANKÉT: Milyen egy jó párkapcsolat? – 2. rész

E heti ankétunkban ismét a jó párkapcsolatok titkát kerestük. Ezúttal Varga Henrietta és Rajkovics Haizok Melinda válaszolta meg a kérdéseinket. (Az első részt ITT olvashatod)

VARGA HENRIETTA

Szerinted milyen egy jó párkapcsolat?

Erre nincs képlet. Ahány pár, annyiféle párkapcsolat. Sokan azt hiszik, hogy a jó párkapcsolathoz bőven elég a szerelem. Fiatal lányként én is azt hittem, de hamar rájöttem, hogy az „örökké szeretni foglak”-féle idealista elképzelésekre nem lehet egy kapcsolatot alapozni. Egyáltalán nem elég hozzá a szenvedélyes szerelem. Természetesen az nagyon fontos, hogy megtaláljuk magunk mellé a megfelelő embert, akit tisztelünk, szőröstől-bőröstől szeretünk, elfogadjuk a különbözőségét és értékként kezeljük a tulajdonságait. A rózsaszín felhők mögül ki kell tekinteni, ugyanis olyan nincs még a legromantikusabb filmekben sem, hogy egy kapcsolat örökre ugyanolyan marad, mint a megismerkedésünk pillanatában. Folyamatosan változunk, módosulnak az életkörülményeink, gyermekeink születnek, mindig újabb és újabb feladat áll előttünk, melyet közösen kell megoldanunk. Fontos a közös cél!

Te mit vársz el a párodtól?

A párommal hét éve vagyok együtt. Közben született két tüneményes kislányunk. Néhány ismerősünk pusztán heccből riogat a kritikus hetedig évvel, mint a párkapcsolatok buktatójával. Az igaz, hogy az előző párommal hét évig voltam együtt, és az a kapcsolat egy csúnya szakításba torkollt, de ebből is tanult az ember. Párkapcsolat terén kifejezetten realista vagyok, és úgy gondolom, nem a hetes sorszám a vízválasztó a kapcsolatban. Sokan panaszkodnak arra, hogy a párkapcsolatuk az évek alatt ellaposodik, rutinszerűvé válik, elkopik belőle a szenvedély. A boldog párkapcsolatunk titka, hogy tudatosan keressük a közös, a házasságon, a gyereknevelésen túlmutató célokat. Szóval egyszerűen fogalmazva mi sosem unatkozunk. És bármennyi dolgunk is van, időt szánunk arra, hogy beszélgessünk, és minőségi időt töltsünk el egymással. A tévénézés és mobilozás nem számít minőségi időnek. De annak számít egy közös kirándulás, főzőcskézés (a hétvégi reggeliket mindig a párom készíti), romantikus vacsora, szóval amikor egymásra figyelve tudunk eltölteni egy kis időt. Ez nagyon fontos!

Mi az, amit te teszel a kapcsolatotokért?

Egy kapcsolat vagy fejlődik, mert tudatosan gondozzák vagy hanyatlik, mert a „régi szerelmesek” elvesznek a hétköznapok küzdelmeiben, és már se idejük, se energiájuk nincs a kapcsolatuk ápolására. Nehéz és lehetetlen minden nap toppon lenni, megfelelni a másiknak. Szülőként annyi mindenre kell figyelni, hogy személyes jóllét és a párkapcsolat ápolása gyakran háttérbe szorul. Vannak napok, mikor kevés időnk jut egymásra, de egy este sem telik el „jóéjtpuszi” vagy lábmasszázs nélkül. Ha nem esik jó beszélgetni, mert előfordul az ilyen, akkor helyettesít a testi kontaktus. Sokféleképpen lehet szeretni, erre nincs szabály vagy előírás. Mindenki maga tudja, neki épp mire van vagy nincs szüksége, illetve hol húzódnak a határai. Egy biztos, olyan ember nincs, aki mindenben tökéletesen illik hozzád, és nincs egyetlen tulajdonsága, szokása sem, ami az őrületbe kergetne…


RAJKOVICS HAIZOK MELINDA

Szerinted milyen egy jó párkapcsolat?

Egy jó párkapcsolat alapja számomra a folyamatos munkán alapszik. Hajlamosak lehetünk azt gondolni, évekkel később már nincs szükség befektetett energiára, pedig pont ez az az időszak, amikor a rózsaszín köd elszáll. Kellenek újragondolt hétköznapok, közös programok, sőt, a párunkat sok-sok év után lehet, hogy újra meg kell ismernünk. Hisz mindenki változik, rengeteg behatás éri, amitől már nem ugyanaz az ember, mint aki mondjuk 10 évvel ezelőtt volt. Ha ezzel tisztában vagyunk, és teszünk is érte, működhet a holtomiglan, holtodiglan.

Te mit vársz el a párodtól?

Ha ez elvárás, akkor az őszinteség lenne az. Bármilyen élethelyzetben. A rosszat, a negatívat valahogy szeretjük elrejteni, a problémákat a szőnyeg alá söpörni. Bevallom, nekem is nehezemre esik kimondani azt, ami nem jól esik, ami fáj, hisz kerülöm a konfliktust, de ebből tanultam az évek során. A ki nem mondott szavak és gondolatok mérgeznek. Tényleg mindenről beszélni kell, nem várhatom el, hogy a párom majd kitalálja, épp mi zavar vagy aggaszt a kapcsolatunkban. Ezt főleg anyaként tapasztaltam meg, amikor sok minden megváltozott, és már nem csak férj és feleség lettünk, hanem szülők, akik felelősek a továbbadott mintáért és viselkedésért.

Mi az, amit te teszel a kapcsolatotokért?

Odafigyelek arra, aki ő. Akit én ismerek, és más nem. Aki számomra a férjet és az apát jelenti egyben. Ez nem mindig egyszerű, és lehet, nem is mindig jön át. De igyekszem. Tanulom az évekkel ezt is, mert ahogy idősödöm, már nem ugyanarra vágyom, mint 20 évesen, és nem ugyanazt látom meg a másikban, mint a fiatalabb éveimben.

Törekszem a benne lévő jót erősíteni, biztatni és ugyanúgy hinni azokban az álmokban, ami neki fontos, amitől ő különleges és egyedi.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább