Velük beszélgettünk idén, ne maradj le róla! (2. rész) | Interjúk 2022

Az interjúkat érintő visszatekintőnket két részre bontottuk, mivel azt reméljük, nemcsak magunkat szórakoztattuk az alanyokkal folytatott beszélgetésekkel, hanem olvasóinkat is. Ezek a beszélgetések sokat adtak nekünk, örömmel tölt el bennünket, hogy visszaolvashatók weboldalunkon, és nem szeretnénk, ha lemaradnának róluk azok az olvasóink, akiknek esetleg év közben nem jöttek szembe. A következőkben Bokros Bia, Herdics Júlia, Štefkovič Patasi Ági és Szilvási Tibor idei interjúit szemlézzük.

Interjú / Szerző: Bokros Bia 

Így élte meg a háborút egy kárpátaljai lány, Tündi

Ádám Tünde 16 éves, aki Kárpátalján él, egy Eszeny elnevezésű faluban, közvetlenül a magyar-ukrán határ mellett. Egy igazi társasági emberként jellemezte magát, akinek szívügye, hogy segíthessen másokon. Egy médiatáborban ismertem meg Tündit, akiről már messziről látszott, hogy egy nagyon jószívű emberke. A 9 napos tábor alatt nagyon sokat beszélgettünk. Már akkor nagyon érdekelt, hogy Kárpátalján hogyan élték meg az utóbbi hónapok történéseit. Sokat mesélt és egyszerűen csak hagyta, hogy kérdezzek, mert tényleg érdekelt a dolog. Végül rájöttem, hogy ezt Nektek is el kéne mesélnem. Megengedte, hogy készítsek egy interjút, a Balaton partján megélhettem egy ilyen különös beszélgetést, egy ilyen komoly témáról Ádám Tündével. Az interjúban kiderül, hogy milyen volt az, amikor az oroszok megtámadták Ukrajnát, hogyan élte meg ezt egy fiatal lány. Beszéltünk még az ukrán-magyar konfliktusról, de az ottani iskolarendszerről is. Fogadjátok sok szeretettel!

Részlet:

„Akkor nagyon megijedtünk, amikor először szólalt meg nálunk a légvédelmi sziréna. Hajnalban hallottuk először és azt sem tudtuk, hogy mit csináljunk. Apunak 6-kor indulnia kellett volna busszal munkába, de egyszerűen nem tudtuk, most mi legyen. Hogyan engedjük őt el egy ilyen helyzetben?! Nem történt semmi, néhány nap múlva meg el is romlott az a sziréna. Annyit mondtak nekünk, hogy azért jelezhet sziréna, mert nem tudják mindig pontosan bemérni, hogy hova csapódik be a rakéta. Azóta már hozzászoktunk a sziréna hangjához, néha akkor is megszólal, amikor kezdődik a veszély és amikor vége van. Mindig felébredünk rá, de már megszoktuk.”

A teljes interjú.


Sportinterjú / Szerző: Herdics Júlia / Fotók: Szabó Péter Pál

„Ne próbálkozz, csináld. Csináld vagy ne csináld, próbálkozni nem lehet” – interjú Kevesda Kevinnel

A csenkei származású Kevesda Kevin szívvel-lélekkel tart edzéseket kicsiknek és nagyoknak Dunaszerdahely városában. A legnagyobb vágya, hogy a jövőben elismert bokszedzővé váljon széleskörben, és saját klubot alapítson. Az interjú során a fiatal edző elhivatottan mesélt a sportmúltjáról, a boksz iránti szeretetéről, a mozgásforma különlegességéről és a jövőbeli terveiről.

Részlet:

„Egy nagy pozitívum, hogy ha szívből szereted, amit csinálsz, akkor olyan dolgot elérhetsz vele, amiről gyerekkorod óta álmodsz. Ám ha nem is válsz világbajnokká, akkor is olyan embert farag belőled ez a küzdősport, hogy becsületes, kitartó és magabiztos légy a hétköznapokban. A gyerekeknek sok önbizalmat ad abban, hogy kiálljanak magukért.”

A teljes interjú.


Sportinterjú / Szerző: Herdics Júlia / Fotók: Szabó Péter Pál

„A kihívás számomra fanatizmus” – interjú Gróf Lóránttal, a SIF Security vezetőjével

Gróf Lóránt neve ismerősen csenghet a csallóköziek számára, hiszen a sportmúltját tekintve igazán kiemelkedőnek számít. A SIF Security Szlovákia-szerte részt vesz a különböző rendezvények biztonságának lebonyolításában. Ők azok, akik a DAC-mérkőzések alkalmával a vezetőség tagjaival karöltve felelősek a szurkolók védelméért. A mindig mosolygós sportoló és edző büszkén mesélt a harcművészeti eredményeiről, a dunaszerdahelyi klubnál betöltött feladatköréről és a felbukkanó kihívásokról.

Részlet:

„Gróf Lóránt neve ismerősen csenghet a csallóköziek számára, hiszen a sportmúltját tekintve igazán kiemelkedőnek számít. A SIF Security Szlovákia-szerte részt vesz a különböző rendezvények biztonságának lebonyolításában. Ők azok, akik a DAC-mérkőzések alkalmával a vezetőség tagjaival karöltve felelősek a szurkolók védelméért. A mindig mosolygós sportoló és edző büszkén mesélt a harcművészeti eredményeiről, a dunaszerdahelyi klubnál betöltött feladatköréről és a felbukkanó kihívásokról.”

A teljes interjú.


Interjú / Szerző: Štefkovič Patasi Ági

“Egy másodlagos, lelki pandémia is zajlik körülöttünk” | Beszélgetés Ágh Dáviddal

Hogyan hatott az elmúlt két év a lelki egészségünkre, mihez kezd magával egy polarizált társadalom a járvány végeztével, illetve milyen rizikós csoportokat sújtott leginkább a pandémia. Erre és sok másra is kerestük a válaszokat Ágh Dávid klinikai szakpszichológussal, pszichoterapeutával.

A teljes interjú.


Interjú / Szerző: Štefkovič Patasi Ági

Egy csallóközi lány, aki az Instagramon népszerűsíti az olvasást

Banyák Vivien saját magát egyszerűen csak könyvmolynak tartja, erről tanúskodik az Instagram-profilja is, amely vivikönyvkuckója néven van fent a közösségi felületen. Hétköznap az egyetemisták életét éli, amikor teheti akkor pedig a könyvolvasásnak hódol. Végül, de nem utolsó sorban teljesült egy álma, hiszen év elejétől egy gyerekkönyvesboltban is besegít.

Részlet:

„Nemrég a könyvtárban véletlenül nyomtatásba került az elmúlt 3 hónapnyi kölcsönzési listám, 8 és féloldalnyi lett a lista. Viszont nem szeretnék statisztikai adatok hálójába bonyolódni. A legfontosabb az, hogy szeretem a könyveket. Meg kell említenem a kedvenc idézetem Szerb Antal tollából :…,,aki a könyveket szereti, rossz ember nem lehet”. Az olvasással nemcsak fejlesztem magam, hanem jót szórakozom, néhol megmosolyogtat ,elgondolkodtat, máskor pedig könnyeket csal a szemembe.”

A teljes interjú.


Interjú / Szerző: Szilvási Tibor / Fotók: Ugróczky István

Zalka Lóránt: „Legyél jóember, mert kicsi a konkurencia!”

A régió egyik legkedveltebb vőfélye, akinek a hivatása a pedagógia. Az ünnepek előtt adta ki második könyvét, de ezek mellett is megszámlálhatatlan területen tevékenykedik, melyeket egyebek mellett a hite fűz egybe. Ahol megjelenik, ott ragyog, és hogy ennek miért van jelentősége, az az interjú végén kiderül.

Részlet:

„Nemcsak az én osztályaimnak, hanem úgy általában a kilencedikeseknek talán azt szoktam mondani, hogy ez nektek a nagy évetek lesz, amikor elballagtok az egyik iskolából és beléptek a másikba. Amit még hozzáfűzök, hogy nem minden az, aminek látszik. Mindenki a jó arcát fogja mutatni, de legyél nagyon óvatos! Legyél becsületes, legyél jóember, mert kicsi a konkurencia, és ne hidd, hogy könyökkel, másokat besározva kell érvényesülni!”

A teljes interjú.


Interjú / Szerző: Szilvási Tibor / Fotók: Ugróczky István

„Gábor azt szeretné, hogy ne legyen csönd” | Interjú a HaddelHaddal

Mint egy golyózápor, úgy érik az embert a poénos, nosztalgikus és komoly sztorik, amikor leül egy beszélgetésre az egész HaddelHaddal. Aki volt már HaddelHadd-koncerten, tudhatja, mi az, amiben ők a legjobbak közé tartoznak. Ez pedig nem más, mint a kapcsolatteremtés zenekar és közönsége között, illetve a szimbiózis a zenekar egyes tagjai között. Így volt ez az egyik alapítóval, Bíró Gáborral, és nincs ez másképp az ő közel négy évvel ezelőtti tragikus halála után kialakult új felállásban sem, amely a járvány ideje alatt érlelte, idén pedig – gyakorlatilag a banda fennállásának 20. évfordulójával egyidőben kiadta második lemezét, a Hősök vagyunk címűt. Egy régi-új HaddelHadd, egy újabb Bíró-Antal generációval, a régi lendülettel.

Részlet: 

„Bíró Gáborék háza mellett, egy kis melléképületben próbáltunk, nyár volt, és nagyon emlékszem rá, hogy két dal között kimentünk, és én láttam, ahogy Gábor egy basszusgitárral éppen igyekszik valamerre. Megkérdeztem: te is zenélsz?! Erre ő, hogy „igen, megalapítottuk a HaddelHaddot.” Visszakérdeztem: saját számokat is játszotok? Ez pedig nagyon megmaradt bennem, azt válaszolta: „nem, mi zenélünk!”

A teljes interjú.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább