Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz | Könyvjelző

Könyvjelző,Péterfy-Novák Éva,Apád előtt ne vetkőzz,Könyv,Irodalom
A cikk megjelent a Klikk Out 2022/12. számában.

Péterfy-Novák Éva Egyasszony című könyve minden bizonnyal mély nyomot (vagy inkább sebet) hagyott mindenkiben, aki olvasta. Azzal vet benne számot ugyanis, hogy milyen volt fiatal nőként két kisgyermeke halálát megélnie. Azóta ő maga vallott arról, hogy szándékosan választ nehéz témákat, melyeket meg „kell” írnia, amelyek olyan súlyosak, hogy épp emiatt nem szabad hallgatni róluk.

Az Apád előtt ne vetkőzz ilyen tekintetben sem marad el az előzőtől. Mint a címe is sugallja, fő témája a vérfertőzés, a gyermekekkel szemben elkövetett szexuális erőszak, és annak helyrehozhatatlan következményei. Noha fiktív történetről van szó, az alapja fájón valóságos, hiszen az írónő valós személyekkel készített interjúk anyagát gyúrta össze egy könyvvé. A téma olyan megrázó, hogy szinte lehetetlen is lenne végigolvasni, ha a szöveg ne lenne olyan, amilyen: gyönyörűen megírt, gördülékeny, szinte könnyed és ártatlan hangvételű minden sötétsége ellenére is.

Nem feltétlenül ajánlom karácsonyi olvasmánynak, sem gyengébb idegzetű olvasóknak. De egy biztos: ehhez a témához nagy bátorság volt hozzányúlni, és nem mindennapi írói teljesítmény volt ilyen magas színvonalon megküzdeni vele.

Libri, 2019

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább