Női nem a közéletben

Nem vagyok feminista, inkább csak próbálom reálisan nézni a dolgokat. S ha így tekintek a nők érvényesülésére, akkor azt látom – és ezzel bizonyára nem vagyok egyedül –, hogy egyes helyzetekben nehezebb dolgunk van, mint a férfi társainknak.

Biztosan sok mindent fel lehetne sorolni e tekintetben, azonban most kifejezetten a munkahelyi dolgokra szeretném kihegyezni a dolgot. A magasabb beosztású hölgyeknek ugyanis nemcsak a munkájukkal kell boldogulniuk, de a különféle sztereotípiákkal, külső hatásokkal is meg kell küzdeniük.

Hogy ne menjek túl messzire, nézzük rögtön az államfőnket, Zuzana Čaputovát. Akaratlanul is észrevettem – és valószínűleg ezzel sem vagyok egyedül –, hogy az esetek nagy többségében nem elég neki „okosakat” mondani, vagy épp helyesen cselekedni. Kiemelt fontossággal bír a kinézete is. Mindig, minden apró részletre ügyelnie kell, mert a szemlélői azonnal kiszúrnak minden apró hibát.

Sőt, sokszor teljesen elvész a mondandója és tette, mert a nyilvánosság kizárólag az éppen aktuális öltözékével, frizurájával, sminkjével van elfoglalva.

A nőktől azt várják el, hogy minden körülmények közt ragyogjanak. Újságíróként ezzel kapcsolatban megragadott egy, a minap hallott gondolat. Eszerint, egy női újságírótól még akkor is azt várják az emberek, hogy tökéletesen álljon a frizurája és tip-top legyen, ha épp egy bombákkal sújtott, harci övezetben tudósít. Ami nonszensz. Hangsúlyozom, ez a gondolat egy férfitól származott. Tehát, az ellenkező nem is képes tisztán látni, s vannak, akik a férfi nemből is ellenzik, hogy a nőket csakis a kinézetük alapján ítéljük meg, s csak azzal legyünk elfoglalva ahelyett, hogy a tetteiket néznénk.

Munkám során én magam is tapasztaltam már olyat, hogy kizárólag a korom és nemem miatt az első pillanattól kezdve másképp viselkedtek velem. Hogy mire gondolok?

Volt már olyan, hogy elmentem egy interjút készíteni egy magasabb pozícióban lévő úriemberhez, akin az első pillanattól kezdve érződött, azt gondolja, mégis mit akarok én ott, hiszen nem elég, hogy fiatal vagyok, de ráadásul még nő is.

Szóval, úgy hiszem, borítékolhatjuk, hogy nem kell feministának lenni ahhoz, hogy belássuk, bizony vannak helyzetek, amikor a nőknek sokkal nehezebb dolga van, mint a férfiaknak.

Ui.: Ha te is tapasztaltál már hasonlót, bátra oszd meg velünk! ????

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább