Vonnák Diána – Látlak | Könyvjelző

A cikk megjelent a Klikk Out 2023/03. számában.

Fotó: a szerző

Vonnák Diána első novelláskötetével megnyerte tavaly a Margó-díjat. Ha ez egy két mondatos ajánló lenne, csak annyit írnék: teljesen megérdemelten. Ezekben a rövidke szövegekben ugyanis rengeteg erő lakik. Határhelyzetekből születnek: élet és halál, én és te, egyén és társadalom, saját kultúra és idegen kultúra találkozása hívja életre őket.

Szerzőjük kulturális antropológus, és sokfelé megfordult már a világban. De novellái elbeszélői is gyakran máshol élnek, mint ahová születtek, az idegenség, egy másik hely ígérete, ennek az ígéretnek a megszegése, az otthontalanság, oda nem tartozás mind fontos motívumok itt.

Amit viszont a leginkább szerettem a Látlakban, az a nyelve, jobban mondva ahogy a nyelvvel a szerző bánik. Hihetetlenül érzékletesek a leírások, olvasásukkor olykor felkavarodik az ember gyomra, máskor gyönyörködhetünk a jelzőkben, metaforákban – kifejezetten költői prózanyelv ez. Ahogy sok film „egyszer nézhető”, úgy „egyszer olvasható” könyvek is vannak. Ez nagyon nem az. Ez szinte kéri, hogy újra olvasd el.

Jelenkor Kiadó, 2021

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább