Hatalmas lépés az Eb felé | Magyar virtus, Robertóval

Szerbia–Magyarország 1:2, Eb-selejtező labdarúgó-mérkőzés

Csütörtök este újabb állomásához érkezett a 2024-es németországi Európa-bajnokságra igyekvő magyar labdarúgó-válogatott. Az Eb-selejtezők G-jelű csoportjának rangadóján Szerbia–Magyarország mérkőzést rendeztek a belgrádi Crvena Zvezda-nak is otthont adó Rajko Mitič stadionban, avagy a Marakanában. Mindkét válogatott eddig hét pontot gyűjtve várta a találkozót – a magyar nemzeti tizenegy jobb gólkülönbséggel az első helyről – annak tudatában, hogy egy esetleges győzelemmel hatalmas lépést tehetne az Eb-szereplés felé.

Az összecsapásra rányomta a bélyegét, hogy egy előzetes büntetés miatt nézők nélkül kerülhetett megrendezésre – illetve mindössze gyerekek lehettek a lelátókon. Válogatottunk szurkolói csoportja, a Carpathian Brigade Facebook-oldalán egy közleményben tudatta, hogy a meccsen csak lélekben szoríthatnak a nemzeti csapatnak:

„Egy érthetetlen (de már egyáltalán nem meglepő…) döntésnek köszönhetően, ma egy „átlagos” csütörtöki napra ébredtünk. Nincsen izgatott gyülekező, hajnali találkozó a rég nem látott cimborákkal, nem veszekszünk a buszsofőrrel, hogy melyik kúton „álljunk már meg”… Nem szurkolhatunk teli torokból 90 percen át. Nem maradt most más, mint a tehetetlenség; a Nemzeti Tizenegy az aktuális Európa-bajnoki selejtezősorozat legfontosabb idegenbeli találkozóján nélkülünk kénytelen pályára lépni. Az unalomig ismételgetett mantra, miszerint a „labdarúgás a szurkolókért van”, újfent bebizonyosodott, hogy valami nem stimmel ezzel a szlogennel…”

És a leírtak alapján talán az is bebizonyosodott, hogy nemcsak nekünk, DAC-szurkolóknak kell folyton „megállni a kúton”. Csak ezt mi úgy mondjuk, hogy „álljunk meg hu**ozni”!?

A margóra: A „nagyok” előtt a magyar U21-es labdarúgó válogatott is megkezdte az Eb-selejtezők küzdelmeit. A Szegeden megrendezett mérkőzésen Kazahsztán csapatát fogadta Gera Zoltán legénysége, ahol a kezdő tizenegyben helyet kapott a DAC két ifjú titánja is: Csinger Márk és Vitális Milán. A mérkőzés 2:0-ás magyar győzelemmel végződött. Érdekes, hogy ezt a találkozót minden probléma nélkül leadta az „emnégysport pont hu”.

Most pedig következzen Marco Rossi fiainak belgrádi vendégszereplése:

A hazaiak pirosban, a magyarok – a valószínűleg nem csak általam közkedvelt retro-trikoloros – fehér mezben futottak ki a zöld gyepre. A szerbek kezdték a meccset, aminek az elején nagy volt a ricsaj és a trombitaszó. De lehet csak többezer „méhecske” zümmögött, holott elméletileg zárt kapus találkozóról szóltak a híradások – mindezt egy szerb televíziós társaság közvetítéséből szűrtem le, ugyanis az M4 online verziója a mérkőzés idején már néma maradt a Felvidéken. Elvileg tehát a szerbek akár fullosra is tekerhették a zajmikrofonokat. A kezdeti puhatolózások után hamar hátrányba került az aktívabban futballozó magyar válogatott: Dibusz pontatlan kirúgásából kontrázhattak a szerbek, a nagy irammal visszafutó Szalai Attila pedig saját kapujába lőtte a labdát – 1:0. A szerbek a vezetés tudatában vérszemet kaptak, veszélyes kontrákat vezettek, de nem sokáig állt nekik a zászló.

Magyarország két percen belül fordított!

Előbb Varga Barnabás köszönt be a 34. percben egy szerencsés góllal: Sallai lőtt kapura, amit a szerbek kapusa még hárított, Sallai újabb próbálkozása viszont lecsúszott a lábáról, de így lett jó Vargának, aki reflexből beletette a lábát – 1:1. Két perccel az egyenlítés követően szögletet végezhetett el a magyar nemzeti tizenegy. A beérkező labdára rosszul mozdult a hazaiak kapusa, Lang Ádám Willi Orbánhoz passzolt, aki előnyhöz juttatta a magyarokat – 1:2. Egyik magyar gól sem volt éppen szokványos, ám a fene se bánta. A játékvezető a meccs ezen periódusában akár le is fújhatta volna a találkozót, hiszen Szerbia odahaza az ellenfelektől függetlenül bármire képes.

A szünetig viszont a szerbek már nem tudtak újítani, így magyar előnnyel fordultak a csapatok.

A második félidő elején a hazaiak kerültek fölénybe, és jó ideig a magyar térfélen tartották a labdát. Dibusznak többször is nagyot kellett védenie. Marco Rossi szövetségi kapitány cserékkel próbált friss erőt vinni a válogatott játékába. Ez végül sikerült is, hiszen a szerbek nyomása alól fokozatosan felengedő magyar csapat előtt is adódott néhány lehetőség. Gól azonban már egyik oldalon sem született.

Hatalmas lépést tettünk az Eb felé. „Amiért jöttünk, azt elvisszük” – szenvedésről, küzdelemről és boldog három pontról beszéltek a válogatott játékosai a hármas sípszó után.

Az aktuális Eb-selejtezők kiírása során most fordult elő először, hogy hátrányba került Marco Rossi csapata. Mivel Magyarország még az első játékrészben fordítani tudott, továbbra is veretlenül, de immár három pontos előnnyel vezeti a G. csoportot. Találkozunk vasárnap a Puskás Arénában, ahol a magyar válogatott Csehországot fogadja barátságos mérkőzésen. Hajrá, magyarok! Mindörökké Magyarország!

SZERBIA–MAGYARORSZÁG 1:2 (1:2)

Gólszerzőink: Varga Barnabás és Willi Orban

MAGYARORSZÁG: Dibusz – Lang, W. Orban, Szalai A. – Nego, Nagy Á. (77. Kata), Styles, Kerkez (70. Fiola) – Szoboszlai, Varga B. (77. Ádám), Sallai (90.+ Csoboth).

(Roberto)

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább