Négy sárga-kék találat Felsőszeli futballünnepén

(Felsőszeli–DAC kupamérkőzés, kicsit másképp)

FOTÓK: SZABÓ PÉTER PÁL

A bősi gála után a Slovnaft cup immár harmadik fordulójában újra ismerős arcokkal találkozhatott a DAC-szurkolók lelkes tábora. A várva várt eseménnyel már hetekkel korábban „tele volt” a Mátyusföld. Nem csoda, hiszen csak kevés kiscsapat mondhatja el magáról, hogy tétmeccsre hívja a Kis-Duna túlpartján, de minden bizonnyal az egész felvidéki magyar nyelvterületen egyeduralkodó dunaszerdahelyi gárdát. És hogy miért imádkozhatott még a község katolikus, avagy evangélikus templomában Felsőszeli fociszerető társadalma? Talán csak egy aprócska becsületgólért a nagytestvér hálójában. S bár az ismert DAC-rigmusok mellett serényen szólt a Hajrá, Szeli is, Petráš hálója mindvégig érintetlen maradt.

Nyilvánvaló volt, hogy az öt osztálynyi különbség rögtön az első percekben kiütközik majd. A közel kétezer kilátogató nagyérdemű mégis futballünnepet láthatott. Egy közösség évszázados álma válhatott valóra a helyi labdarúgó egyesület 90. születésnapján. Hogy közülük mennyi lehetett a DAC-drukker, annak talán csak a Mindenható a tudója. Az alkalmi vendégszektor mellett ugyanis a pályát övező korláton szinte mindenütt feltűntek sárga-kék drapériák is. Természetesen nem hiányozhatott az emléksál, a két csapat közös fotója, de a MOL Arénából jól ismert visszaváltható, ún. repohár sem – mely kelendő portéka a helyi utánpótlást volt hivatott támogatni. Amikor pedig két testvér találkozik, nem lehet kétséges, hogy az eredmény mellékes. Ilyen helyzetekben inkább a részvétel és a jókedv fontos. Utóbbi pedig akadt bőséggel.

A hétközi mérkőzés délelőttjén pár DAC-szurkoló vérét adta, hogy mindezt élőben láthassa – méghozzá a szó legszorosabb értelmében.

– Vajon lehet-e még belépőjegyet kapni? – hangzott el kérdésként a dunaszerdahelyi véradóközpont várójában, ahová az Ultras 1904 szurkolói csoport is toborozta az önkénteseket.

De faluhelyen nem úgy megy ám az! Ha elfogy a jegy, legfeljebb újakat nyomtatnak. Aki be akart jutni, az be is jutott, végezetül összesen 1960 fizető néző telt el emlékekkel, amihez a kedvező időjárás szintén hozzájárult. Némelyiküknek DAC-mez is jutott egyenesen a „feladótól”, míg mások megelégedtek kedvencük közös fotójával, esetleg a csapattagok aláírásával. A kiváló hangulatban megrendezett, nézőcsúcsot hozó találkozót élőben közvetítette a liga főszponzorának televíziós csatornája. A szervezők kitettek magukért, fogyott a sör, a kofola, na meg az ilyenkor elengedhetetlen sült kolbász és cigánypecsenye.

A mátyusföldi együttes ellen mindössze két olyan játékost nevezett a kezdőbe Guľa mester, akiket a legutóbbi bajnokira is. Név szerint Trusát és Gavrićot.

Nagy elánnal kezdett a DAC, először szerepelt a csapatban a venezuelai Romero, valamint csereként a horvát Barišić, illetve a bosnyák gyökerekkel is rendelkező magyar Redzic. Mindössze hét percet kellett várni az első sárga-kék találatra, mikor is Gruszkowski átadását Risvanis váltotta gólra – 0:1. A huszadik percben megszereztük a második gólunkat is. Az egyébként kiválóan védő szeli hálóőr Ramadan távoli beadásszerű labdáját nézte be – 0:2. Azt, hogy az első játékrészben nem sikerült tovább növelni az előnyünket, a hazaiak a mindössze 17 esztendős kapusuknak, Kaprinai Filipnek is köszönhetik, aki a második félidőben szintén több bravúros védést mutatott be. Bizony többen felvetették, hogy a srácot talán hellyel kéne kínálni a DAC buszban hazafelé jövet!?

Fordulás után tovább folytatódott az abszolút mezőnyfölényünk, a zöld mezes felsőszeliek alig jutottak el Petráš kapujáig. Annál inkább a sárga-kékek a túloldalon! Az újabb DAC gólra viszont egészen a 89. percig várni kellett.

Már-már úgy tűnt, a vendégszeretetért cserébe megkíméljük a mátyásföldieket a fiaskótól, amikor Herc hosszúsarokba tartó labdája utat talált a hálóba – 0:3. A ráadás perceiben pedig Romero állította be a végeredményt – 0:4. Négy sárga-kék találat született tehát Felsőszeli futballünnepén, ám a hazaiaknak sincs miért szégyenkezniük. Becsületükre legyen mondva, állták a sarat, amiért joggal dicsekedhetnek majdan az unokáknak is… A honi kupaküzdelmekben legjobb 32 közé jutó DAC-ra vasárnap újabb, minden bizonnyal keményebb összecsapás vár a MOL Arénában. A Szeli Bicskások után a Fehér Angyalokkal, vagyis a nagyszombati Spartakkal néz farkasszemet Adrian Guľa együttese. Ále-ále, mindörökké Déácé!

FELSŐSZELI–DAC 1904 0:4 (0:2)

Gólszerzők: Risvanis, Ramadan, Herc, Romero

DAC: Petráš – Gruszkowski, Risvanis, Brunetti, Mendez – Vitális (60. Redzic), Romero, Herc – Ramadan (80. Niarchos), Trusa (46. Veselovský), Gavrić (46. Barišić).

(Roberto)

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább