Klikk Out Vikkendhouse: Zenei tippek nektek, és örök kedvencek!

Amikor Józsit felkértem, a reakciójából azonnal éreztem, hogy a szelekciója nem merül ki egy rövidke mixben. Hatalmas zenerajongóról van szó, akinek kérésére ketté szedtük a cikket. Ezért ma a dunaszerdahelyi Csémi József megmutatja a 10+1 kedvenc zenéjét az elektronikus palettáról.

Fotók: Ugróczky István

Az első részt itt találod.

A 90-es években persze volt jó pár gagyinak mondható zene is, amit muszáj volt kipipálnunk, hiszen alig voltunk 10 évesek, amikor ezen zenék előadói betörtek a zenei, szabad világba. Értem itt a Backstreet Boyst, az Ace of Base-t, a Vengaboyst, Scatman Johnt, vagy a magyar előadók közül a Hip-Hop Boyz-t stb. Mindennek ellenére úgy gondolom, hogy minden zenében van valami értékes, mind hozzájárultak a zenei fejlődésemhez.

Az első eredeti kazettánk Jamiroquai – Travelling Without Moving-ja volt, mely tele van fusion funk elemekkel. (Persze ezt akkor még nem tudtuk).

Egy időszakomban imádtam a The Prodigy-t, az Asian Dub Fuondation-t vagy a Chemical Brotherst. A korai serdülőkoromban technozenét hallgattam (DJ Toky, Inigo Kennedy, Green Velvet, Takaaki Itoh, DJ Budai, stb.) felváltva drum and bass-szel. Melyik technos ne emlékezne a híres Booomerangos felvételre 2001-ből, amin Toky és Takaaki Itoh darálós szettjei hallhatóak (ezt a FUN Radio rögzítette anno és máig visszahallgatható a YouTube-on).

A DnB stílusból ki kell emelnem a High Contrastot, akinek a True Colours és a High Society albumait máig megunhatatlannak tartom. A változatosság kedvéért jöhetett még egy kis reggae zene, UB40-val, Bob Marley-val és a Ladánybene 27-tel az élen. Ami nekem sosem jött be, az a „tucatPOP“, nálam ez felér a mulatós zenével. Viszont a popzenében is vannak kedvenceim, mint pl. Madonna, George Michael, vagy Sade.

A mai meghatározó zenei stílusaim mégis az elektronikai zenéhez tartoznak. Ezek a melodic-, organic-, progressive house stílusok. Miután a rapzene a 2000-es évek közepe felé megváltozott zeneileg (50 Cent, Eminem stb. befutása utáni időszak), már új rap zenéket nem hallgattam meg és nem érdeklődtem az új rapbandák iránt. Ezzel ellentétben a house zene fejlődése nagyon jó irányt vett… Legalábbis számomra.

Elsős középiskolás voltam, amikor részt vettem az első „gimibulimon“, ami a régi DAC-stadion mellett lévő pingpong teremben volt megrendezve. A rezidens DJ Mario volt, a hőmérséklet bent kb. 35 fok (ősszel!), a hangulat egyszerűen leírhatatlan volt! A falakról folyt a víz, mert annyi ember volt a viszonylag kis, rozoga épületben. A Blade filmben lévő jelenetek jutnak eszembe, akárhányszor is visszagondolok a stroboszkóp villogó fényére. Na, itt aztán volt minőségi progressive house zene.

Meg a Speed discóban, Ollétejedben. Őrületes bulik voltak itt, profi táncosokkal egy tükrökkel teli teremben, ahol persze DJ Mario volt a rezindens. Ezeken kívül volt jó pár NFG-s és Zerdás party is, ahol különleges zenei élményekben volt részem (köszi PLUSplus).

A 2010-es évek elején fedeztem fel egy DJ szettet, amely olyan zenét kínált, amit addig sosem hallottam még. Ez a felvétel a brazíliai Warung Beach Clubból származott 2012-ből és valami egészen hihetetlen zeneszámokat hallottam benne. A DJ Guy J volt. Ez a kis, mosolygós, izraeli „mókus“ olyan progressive house zenét kevert, hogy 5 évig szinte mást nem is hallgattam, csak őt és a kiadója, a LOST & FOUND Records produkcióit.

Közvetlen ezután az időszak után fedeztem fel egy rövidítést egy nagyon jó house szám címében. Ez a rövidítés az ADID volt, amit akkor még nem tudtam, hogy mit takar. Ez Lee Burridge DJ és producer közösségének jelölése volt, mely az All Day I Dream elnevezésből jött létre. Rendkívül tehetséges producerek tartoznak ide a világ különböző pontjairól, Romániától kezdve Közép-Amerikát érintve Ausztráliáig.

Ekkor kezdtem el az ADID jelzésű számokat gyűjteni és próbálkoztam összemixelni számokat. 2018 volt. Erre azért emlékszem pontosan, mert ebben az évben született meg a kisfiunk. Először csak Virtual DJ-vel próbálkoztam PC-n, majd a Traktor nevű programra váltottam. Ezt követően kaptam
kölcsön egy haveromtól egy Traktror S2 MK3 kontrollert, hogy próbáljam ki, mert ő nem használja. Azóta is ezzel a kontrollerrel gyakorolgatok és hoztam össze ez idáig kb. 60 DJ mixet, amelyek elérhetőek a Youtube, SoundCloud és MixCloud csatornáimon. Általában ezeket a mixeket szoktam hallgatni edzés közben a fitnesz teremben is.

Volt pár privát rendezvény, ahol volt szerencsém a hangulatot biztosítani. Egyenlőre nagyobb nyilvános akción még nem játszottam, de ami késik, az nem múlik!

Végezetül egy két zenei tipp:

– napfelkeltéhez: Crazy P – Changes (Mario Basanov Remix)
– naplementéhez: Robert Babicz – Don´t give up / BABICZSTYLE
– ha boldog vagy: R. Kelly – Happy People
– romantikáshoz pedig: Your Love is King

Az alábbi zeneszámokat pedig a jelenlegi zenei stílusaim legjobbjainak tartom:

 

TRACKLIST:

1. Guy J. – Sunset in Miami
2. Dusty Kid – Cowboys
3. Volen Sentir – Neunivai
4. DSF – The Vision
5. Tim Green –  Vacation to life
6. Gorje Hewek & Izhewski –  Morning Bells
7. Makebo – Unkown Beauty
8. Tim Green & Izhevski – Mongolian Warrior
9. Valdovinos, Belu Clavero – Asterisms
10. Cornucopia – The Day You Got Older and Stronger
11. Space – Magic Fly ( Amonita & Makebo edit)

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább