Irány az Európa-bajnokság! | Magyar virtus, Robertóval

(Bulgária–Magyarország Eb-selejtező, kicsit másképp)

A Magyar Labdarúgó Szövetség hivatalos közlönye szerint mégis Szófiában rendezik a Bulgária–Magyarország Eb-selejtezőt – erről két nappal a találkozó előtt tájékoztatta az UEFA a magyar felet. Szófia, Plovdiv, „Felsőkönyökpuszta”, majd ismételten Szófia. Ezzel tehát lezárult a másfél hete tartó dilemma, miközben még a kontumáció lehetősége is felmerült a zárt kapus mérkőzést illetően. Az MLSZ szerint példátlan, komolytalan és sportszerűtlen volt a bolgár szövetség viselkedése – és valljuk be, ez igaz is! Faluhelyen talán elfogadható, hogy a helyszín miatt hosszasan hezitáljanak, ámde egy hivatalos nemzetek közötti mérkőzés ügyében mégsem vagyunk hozzászokva hasonló tortúrákhoz. Úgy tűnik, a bolgár szurkolók sem:

Akik a Bulgária–Magyarország labdarúgó Eb-selejtező idejére tüntetést szerveztek a Vaszil Levszki Nemzeti Stadion elé Szófiában. A bolgár ultrák a bolgár szövetség elmúlt éveinek sikertelen ténykedése miatt az elnökség lemondását követelték. A felhívás kiemelte a tiltakozás békés jellegét, hogy azt a média pozitív színben tüntethesse fel. A bolgár drukkerek a legnagyobb magyar szurkolói csoportosulásnak, a Carpathian Brigade-nak is üzentek:

– Várunk benneteket Bulgáriában, csatlakozzatok a tüntetésünkhez, mert a foci a szurkolóké!

Persze, arra azért számítani lehetett, hogy a békés demonstráció nem lesz annyira békés. A rendőrség vízágyút is bevetett a szófiai stadion előtt összegyűlt bolgár szurkolók ellen, akik füstbombákat lőttek ki a szervekre.

Mindeközben a magyar drukkereknek kellemesebb „problémájuk” is akadt, miszerint: megszerzi-e a nemzeti tizenegy azt az egy szem pontocskát (a Csallóközben néha pontyocskának is mondják), amivel már biztosan Eb-résztvevő Magyarország?!

És persze voltak olyan szurkolók, akik akár Dunaszerdahelyről, akár a Kárpát-medence bármely más pontjáról Szófia felé vették az irányt, hogy ha csak lélekben, de mégis közelebb legyenek Rossi mester fiaihoz. Viszont, ahogy Dodi barátom említette:

– Nem gond, ha zártkapus, nekem van kulcsom!

Talán megsejtett valamint, mert pár magyar szurkoló bejutva a VIP-páholyba rázendített: Hajrá, Magyarország! A magyar labdarúgó-válogatott meggypiros mezben, fehér nadrágban és zöld sportszárban lépett pályára. Szövetségi kapitányunk négy helyen változtatott a legutóbbi, litvánok elleni Eb-selejtezőhöz képest, mindezt kényszerűségből is. Aztán a jó kezdés után picit bealudtunk.

A 10. percben Szoboszlai szabadrúgása középen Ádám Martint találta meg, aki közelről fejelhetett a bolgárok kapujába – 0:1.

A bolgárokat felrázta, a magyarokat kicsit elaltatta ez a gól. A 24. percben máris egyenlítettek – 1:1. Ezt követően a megszaporodtak a magyar támadások, és egyik ilyen magyar lehetőségnél csak szabálytalanul tudták megállítani a hazai védők Ádám Martint. A játékvezető pedig kiosztotta az elkövetőnek a második sárga kártyáját, így a pirosat is, a 36. percben tehát emberelőnybe került nemzeti tizenegyünk. Sőt, pár perc elteltével ismét piros lapot mutatott fel a lengyel bíró, amit a VAR segítségével végül is visszavont. A bolgár játékos talán már a zuhanyzáshoz készült, majd jöhetett vissza a játéktérre.

Hat perc hosszabbítás után az első félidő 1:1-es döntetlennel ért véget.

Fordulás után ott folytatódott a második félidő, ahol az első abbamaradt. A magyar válogatott esélyeshez mérten sem játszott jól, az akarattal tán nem volt baj, de hiányzott a tűz a játékunkból. Ráadásul az emberelőnyünk is szertefoszlott az 57. percben: Kerkez Milos cselezgetett feleslegesen, s miután elvesztette a labdát, kishíján a bolgár védő lábát szegte. A második sárgája után mehetett ő is zuhanyozni. Talán túlságosan görcsösen szerettük volna tartani az 1:1-es döntetlent, s ezzel együtt a kijutáshoz szükséges pontocskát. Mindenesetre a bolgárok büntetőhöz jutottak, amit értékesítettek is – 2:1. Tegyük hozzá, elég olcsón adta a lengyel bíró sporttárs ezt a tizenegyest. Litvánia után elúszni látszott a nemzeti tizenegy második meccslabdája is. De ott volt még a ráadás, ismételten hat perc. Pontosan ennyi gólt kaptunk a szovjetektől azon a tornán, ahová utoljára kijutottunk „csont nélkül”.

Mert mi kellhet a magyar embernek? Balsors, akit régen tép! Focidráma, meg paprikás krumpli némi erős pistával. Úgy látszik, ehhez van szokva a szervezetünk. És a népmesékhez!

Szóval, ott volt még a ráadás, s amikor már mindenki a montenegróiak elleni otthoni „döntőre” készült, a bolgárok öngólt vétették. Ezzel meglett a hőn áhított pont(y)ocska, a dráma után pedig az örömünnep. Nem kell kérem számolgatni, izgulni, körmöt rágni! A magyar labdarúgó-válogatott 2:2-es döntetlent játszott Bulgária ellen az Eb-selejtezők kilencedik fordulójában, így egyenes ágon bebiztosította a kijutását a 2024-es kontinensviadalra. Zsinórban harmadszor, de ami nagy szó, ezúttal pótselejtező – norvég álomsorsolás meg izlandi bálnavadászat nélkül! Vasárnap focigála következhet a Puskásban, természetesen telt ház előtt…

BULGÁRIA–MAGYARORSZÁG 2:2 (1:1)

Gólszerzőink: Ádám Martin, Petkov (öngól)

MAGYARORSZÁG: Dibusz – Botka (81. Kalmár), Lang, Szalai A. – Nego (81. Gazdag), Nagy Á., Styles, Kerkez – Szoboszlai, Csoboth (59. Nagy Zs.) – Ádám Martin (74. Németh A).

(Roberto)

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább