Győzelemmel mutatkozott be a kispadon Xisco Muñoz

(DAC–Aranyosmarót, kicsit másképp)

FOTÓK: UGRÓCZKY ISTVÁN

Sok minden történt mifelénk mostanság. Kicsit túlontúl is. Véget ért a válogatott szünet, a magyar válogatott pedig kijutott a jövő évi Eb-re. A boltokban egyre inkább dívik az örökzöld, egy hónap és itt a karácsony! Írtam a múltkor, hogy a DAC-nál valószínűleg „díszeket cserélnek majd a fán”, idén már nem lesz „vianočná Guľa”. És igazam lett, de Isten lássa lelkemet, legbelül mégiscsak meglepett egy picit. Bárcsak a sportfogadásban lenne ilyen szerencsém, igaz, ahhoz „sportfogadnom” is kéne! Adrián Guľa valamint stábja, Ladislav Kubalík és Martin Kojnok tehát elbúcsúztak az öltözőtől.

A klub történetének első spanyol trénerével új fejezetet nyitottunk a krónikákban. A sereghajtó Aranyosmarót elleni bajnokin pedig győzelemmel mutatkozhatott be Xisco Muñoz. A hispán foci stílusjegyeiben segítői Roberto Cuesta Roman és Miqel Gomila Andreu lesznek. MOL Aréna-béli 250. ligagólunkra várva az ismert, egyet fizet kettőt kap sörös akció mellett a DAC-dogot is kedvezménnyel árulták. Méghozzá cheddar sajttal bolondítva – hiába na, Yellow-Blue Friday is volt. Úgy érzem, már csak egy lépés, és eséllyel pályázok a rántott sajtomra! A kilátogatók előtt egyébként le a kalappal! Hisz’ említést érdemel minden olyan szurkolói kezdeményezés, ami egy nemes ügy mögé sorakozik fel. Ezúttal az Ultras 1904 szervezésében…

Egyébként jeles nap volt ez a mai, hiszen 70 éve ezen a napon a magyar Aranycsapat történelmet írt!

Pontosan 70 évvel ezelőtt, 1953. november 25-én, a londoni Wembley Stadionban játszotta az évszázad mérkőzését az angol futballválogatott és a legendás Aranycsapat, melyen a Puskás Ferenc vezette magyar nemzeti tizenegy 6:3 arányban győzedelmeskedett. A diadal történelmi jelentőségű volt, hiszen az angol futball addigi 90 éve alatt először fordult elő, hogy egy kontinensről érkezett válogatott saját otthonában győzze le Angliát. Na, de térjünk vissza a Sport utcába, ahol – ami a hiányzóinkat illeti – a hosszú kényszerpihenőiket töltő játékosaink mellé Csinger Márk is csatlakozott. Fiatal barátunk a magyar U21-ben súlyos sérülést szenvedett, elszakadt a hátsó combizma. Mielőbbi felépülést Testvér, várunk vissza!

Téliesre fordult az időjárás, na, de „eshet vagy fújhat szél…” a lelátó hangadói mindig a helyükön lesznek – hirdette a B-közép molinója.

A zord időben lejátszott mérkőzés végül kötelező hazai győzelmet hozott. Előnyt jelentett ugyanakkor, hogy tiszta lappal vághattunk neki. Xisco Muñoz mesternek mindössze pár nap állt a rendelkezésre megismerkedni újdonsült csapatával. Valljuk be, az utolsó helyezett aranyosmarótiak éppen kapóra jöttek, hogy pozitív impulzusok érjék a DAC közegét, ami a jövőre nézve több mint biztató. Csapatunk hátvédsora jelentősen megváltozott – kényszerűségből is –, Andzouanát pedig elölre tolták balszélsőnek. Ahogy az várható volt, a vendégek védekezni jöttek, mezőnyben elejétől a DAC dominált. Mezőnyfölényünk a 39. percben érett góllá:

Alex Pinto bedobása után Vitális vágta rá kapásból, és kilőtte a hosszú sarkot – 1:0. A második találatra sem kellett sokat várni: Andzouana beadását Goure fejelte be – 2:0.

Kétgólos vezetés tudatában vonulhattunk az öltözőbe. A második játékrész eleje mégis a VION-é lett, de Popović résen volt, ha pedig úgy adódott, a kapufa is besegített. A valamivel több mint négyezer néző egy újabb – a harmadik – hazai gól után fohászkodott, ami végérvényesen pontot tesz a találkozó kimenetelére. Előbb cserék következtek, majd jött a gól is:

Barišić egy megpattanó labdát pofozott a hálóba – 3:0.

Nem adták ingyen, de végül megérdemelt győzelmet arattunk. Elképzeltem, amint új edző érkezik egy klubhoz, és posztok szerint, egyenként bemutatkoznak neki a játékosok. Akárcsak az iskolában a diákok, ha új tanárt osztottak be hozzájuk. A spanyol szakvezető egyelőre abból főz, amit a „spájz kiad”, ráadásul a „fűszerekkel” is csak most ismerkedik. Szimpatikus szakember, a nyilatkozataival a földön jár. Persze, elsietnünk semmit sem érdemes, ám a bizalmat megszavazhatjuk. Egy hét múlva Besztercebányán folytathatjuk a pontgyűjtést. Mindent bele, DAC! Vamos Señor Muñoz!

DAC 1904–ARANYOSMARÓT 3:0 (2:0)

Gólszerzők: Vitális, Goure, Barišić

DAC: Popović – Alex Pinto, Kaša, Brunetti, Mendez – Čermák (56. Ramadan), Dimun, Vitális (56. Káčer) – Trusa (64. Herc), Goure (64. Barišić), Andzouana (74. Redźić).

(Roberto)

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább