Döntetlen a MOL Aréna évbúcsúztatóján

(DAC–Trencsén, kicsit másképp)

FOTÓK: SZABÓ PÉTER PÁL

Gól nélküli döntetlennel búcsúzunk a 2023-as esztendőben a MOL Arénától. Elnézve egyes ligás játékterek katasztrofális állapotát, komoly kételyeim voltak a mérkőzést illetően. Na nem mintha még sosem játszottunk volna havas, sáros pályán… Sőt, emlékszem olyan esetre is, amikor gyerekként a kerítésen átugorva – többedmagammal – önként fogtunk lapátot a kezünkbe, hogy egyáltalán le tudjuk játszani a soron következő bajnokinkat. Aztán jött a pályagondnok, vörös salakkal kicsíkozta a játékteret és piros labdákat fújt fel…

De az még tényleg más világ volt, klasszikus stadionokkal, a lelátókon javarészt állóhelyekkel, a pálya pedig inkább „libalegelő”, nem ez a modern gyeptéglákból kirakott „EU-sztenderd”. Azóta a komolyabb havazástól is elszokott a jónép, s ha manapság szolidabb hótakarót kíván látni, elviszi a gyerekét hétvégén a hegyekbe… Az utóbbi évek átlagához viszonyítva jelentős égi áldás hullott a városra, amit hétközben sikeresen eltávolítottak a MOL Aréna játékteréről. Erre vasárnap reggelre megint megrázta fehér szakállát a „piros ruhás ember”. Ördög és pokol, hogy lesz itt bajnoki?

Nos, azt hiszem Dunaszerdahely ismét bizonyított, nem kellett még homokkal sem felszórni a játékteret, mint Aranyosmaróton vagy Rózsahegyen.

A vendég Trencsén csapata hetedikként, mi ötödikként futottunk ki a meccs kezdetére nagyszerű munkát végző pályagondnokok által megtisztított pályára. Amolyan ki-ki meccset játszhatunk volna – „hatpontosat” – a végén viszont az egynek is örülnünk kellett, köszönet érte a kiválóan védő Popović kapusunknak is! Igazat szól a SzerdaHelyzet párosa, amikor a bajnokság talán legjobb hálóőrének titulálja a szerb fiatalembert. Két helyen változtatott Xisco Muñoz: a kezdőnkben a múlt heti besztercebányai mérkőzéshez képest Káčer és Goure helyett Čermák és Barišić kapott lehetőséget. A találkozó kezdetére köd ereszkedett a városra, ami tovább nehezítette a körülményeket.

Elég hamar, már a 21. percben emberhátrányba kerültünk, s ez végül is megpecsételte a sorsunkat.

A mérkőzés jegyzőkönyvébe rettentő trencséni fölény került, mind a labdatartás, mind a kapura tartó lövéseket illetően. De hát a focit gólokra játsszák, amit viszont sem a vendégek, sem mi nem jegyezhettünk. Aktívabban kezdte a mérkőzést a Trencsén csapata, részünkről Vitális megmozdulása(i) jelentettek pozitívumot. Majd jött Barišić kiállítása: hibázott, avagy sem? Aki nem akar decemberben csuszgorálni, ne menjen a jégre! – az ilyen dolgok benne vannak a pakliban.

Megfogyatkozva bár, de megtörve nem, felhalhangzott a lelátókról a „Mindent bele!”

A pályán a továbbiakban a küzdelem dominált, egymással és az elemekkel. Andzouana valószínűleg az utóbbi áldozata lett a 32. percben, így kényszerű cserét volt kénytelen végrehajtani Muñoz mester, aki a kongói „cséká” helyett Gruszkowskinak szavazott bizalmat. Spanyol trénerünk taktikát váltva átengedte a kezdeményezést a vendégeknek, akik az emberelőnynek is köszönhetően többet birtokolták a labdát, de az első félidőben nem tudták igyekezetüket gólra váltani.

Hála nekünk, és ismételten Popovićnak a második játékrészben sem!

Ami pedig a mi lehetőségeinket illeti, a legnagyobb helyzeteink a csereként beállt Niarchos nevéhez fűződnek, ám lövése először elkerülte a trencséni kaput. Majd ismételten görög csatárunk asszisztált Vitális próbálkozásánál, gólt viszont ekkor sem kiálthatott a nagyérdemű. Lényeg a lényeg, hogy mintegy 70 percet emberhátrányban futballozva sikerült itthon tartanunk legalább az egy pontot.

Legutóbb Besztercebányán, most pedig idehaza játszottunk 0:0-s döntetlent.

Továbbra is az ötödik helyen állunk a tabellán, újabb pontokat pedig jövő héten az éllovas pozsonyi Slovan otthonában szerezhetünk. Bizonyára nem lesz egy sétagalopp, de a labda gömbölyű, és ha tartja magát az időjárás, a játéktér mindkét csapat számára egyformán csúszik majd. Azt viszont leszögezhetjük, hogy a MOL Arénánál aligha lesz elfogadhatóbb a gyepszőnyeg!

Hajrá, DAC!

DAC 1904 – TRENCSÉN 0:0
DAC: Popović – Alex Pinto, Kaša, Brunetti, Mendez – Čermák (64. Káčer), Dimun, Vitális (92. Herc) – Trusa (64. Niarchos), Barišić, Andzouana (32. Gruszkowski).

(Roberto)

KAPCSOLÓDÓ:
A SzerdaHelyzet nyilatkozik a DAC–Trencsén (0:0) mérkőzésről
FOTÓK, VIDEÓK: Gól nélküli döntetlen az év utolsó hazai meccsén
Jól kibekkelt emberhátrány | SzerdaHelyzet

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább