Borbély Szilárd – Nincstelenek | Könyvjelző

A magyar irodalom igazán nincs szűkében a tragikus sorsú figuráknak, és bizony ez a meghatározás nagyon is ráillik Borbély Szilárdra, hiszen idén februárban lesz tíz éve, hogy önkezével véget vetett az életének. Fantasztikus versei mellett életművének kiemelkedő darabja a Nincstelenek című regény, melyet nem egy nyelvre fordítottak le, s melyet 2022-ben a szerző javításaival adott ki újra a  Jelenkor kiadó.

Ha csupán egyetlen szóval jellemezhetném a  Nincsteleneket, akkor az a „megrázó” lenne. Azt mutatja meg nekünk, milyen egy isten háta mögötti helyen megrekedve mélységesen szegénynek, kitaszítottnak, megbélyegezettnek lenni, ráadásul gyerekfejjel. Nem érteni, mi zajlik, nem érteni a felnőtteket, nem érteni azt, amit kapsz tőlük, sem a rúgást, sem az ölelést. Egyszerre lenni ártatlannak,és végletesen kegyetlennek, tudatlannak, ugyanakkor nagyon is tisztánlátónak.

Nem gyereknek való vidék az, amelyen felnőni kényszerül a kis elbeszélőnk, de az is igaz, hogy felnőttnek se nagyon való, annyira kilátástalan. Mégis, nehézsége ellenére is el kell olvasni Borbély Szilárd könyvét, mert ritka  remeke irodalmi palettánknak.

Jelenkor, 2022

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább