Győzelemmel kezdtük az évet

(DAC–Hartberg felkészülési mérkőzés, kicsit másképp)

FOTÓK: SZABÓ PÉTER PÁL

A 120. esztendő jegyében megkezdett téli felkészülésünk első erőmérőjén az osztrák élvonal negyedik helyezettjét láttuk vendégül a MOL Akadémián, ahol 1:0-ás DAC-győzelem született. Szeretett csapatuk január 8-án kezdte az alapozást, de egyelőre szinte csak a távozó kerettagok névsora (Niarchos, Szolgai, Urblík stb.) ismert. S ahogy azt már – sajnos – megszokhattuk, új igazolásokról csupán pletykák szintjén hallunk híreket.

Mert ugye az ifiből felhozott, vagy a somorjai farmcsapattól, illetve Győrből kikölcsönzött játékosokat nem tekinthetjük teljesen „újnak”. Pedig a sárga-kék szurkoló ezen a téren nagyon is igényes. Nem mellesleg, a bajnoki küzdelmek aktuális kiírásában gyengébben muzsikáló szerdahelyi gárda megerősítése több mint kötelező lenne. És akkor emlékezzünk egykori nagyrabecsült mesterünk, Radványi Miki éppen 10 éve kinyilatkoztatott szavaira, melyek a tréner távozása (é.i. lecserélése Tomislav Marićra) utáni szurkolói találkozón hangzottak el:

„Egy valamirevaló játékosnak a karácsonyfa alatt van az új szerződése.”

Utalva ezzel arra a tényre, hogy egy csapat erősítését közvetlenül az őszi idény végeztével illik oldani. A „valamirevaló” játékosok ugyanis hamar elkelnek, utána már csak a maradékból válogathat egy klub. Vagy „jó” szerdahelyi szokás szerint a már elindult bajnokság 2-3 fordulója körül a maradék maradékából. Azokból, akik sehova sem kellettek, így legfeljebb a szerencsében bízhatunk. Na meg abban, hogy az érkező spílerek a „kemény csallóközi klímában” valami csoda folytán megtáltosodnak, s rácáfolnak az imént leírtakra.

Adná a Jóisten, hogy egyszer mi is úgy kezdjük a téli felkészülést, hogy a kiszemeltjeink már az öltözőnk padsoraiban, konditermeiben, és persze a környék ilyenkor kissé hűvös gyepszőnyegén tüsténkednek!

A délután 13 órára tervezett felkészülési mérkőzés végül fél órát csúszott, mivel a stájer kisváros csapata némi fennakadásba ütközött a határon. Élénk szurkolói érdeklődés mellett álltak fel a csapatok a kezdőrúgáshoz. Az időjárásra minden bizonnyal nem lehetett különösebb panasz, hiszen a büszke szél ellenére hétágra sütött a nap – legalábbis Dunaszerdahely, meg persze a MOL Akadémia felett.

A DAC trénere, Xisco Muñoz a következő tizenegyet küldte az akadémia fűtött centerpályájára:

Popović – Gruszkowski, Brunetti, Nathan, Andzouana – Dimun, Herc, Jürgens – Záhradník, Barišić, Trusa.

A kispadon 13-an vártak bevetésre. Aktívan kezdtük a mérkőzést, s az egész első félidőben ilyen szellemben játszottunk, amihez a vendégek szintén partnerek voltak. 2-3 helyzetet dolgoztunk ki, Barišić balszerencséjére mindet elpuskázta, egy alkalommal pedig a kapufa mentett. Majd a 42. percben az Újpestről próbajátékra érkező, észt nemzetiségű Oliver Jürgens váltotta gólra mezőnyfölényünket – 1:0. Popovićnak szinte semmi dolga nem akadt az első 45 perc során.

Félidő 1:0, de lehetett volna az három is…

A térfélcserét követően mindkét együttes kihasználta a felkészülési mérkőzések adta lehetőségeket, így a teljes alap tizenegyek az öltözőben maradtak. A DAC felállítása a 2. félidőben:

Petráš – Alex Pinto, Zemko, Keresztes, Mendez – Vitális, Káčer, Romero – Žiga, Krivokapić, Demjanovič.

A játék képe alapjaiban megváltozott. Megtört a lendületünk, és a hartbergiek egyre gyakrabban jutottak el a kapunkig, melyet immár Petráš őrzött. Szükség volt a bravúrjaira, legalább két tiszta góltól mentette meg a csapatunkat.

Barátságos találkozó ide vagy oda, helyenként agresszív játékot láthatott a nagyérdemű.

Már az első félidőben kiosztott 2-3 sárga lapot a játékvezető, s büntetőcéduláját a második játékrészben sem tartotta végig a zsebében. Ami a mérkőzés teljes képét illeti: két ellentétes félidőben lehetett részünk. Az első 45 perc egyértelműen a DAC-é volt, míg a második inkább a vendégeké. Gól azonban ekkor már nem született, így 1:0-ás sárga-kék győzelemnek örülhetett a párszáz kilátogató.

DAC–HARTBERG 1:0 (1:0)

Gólszerző: Jürgens.

(Roberto)

KAPCSOLÓDÓ: 
A SzerdaHelyzet nyilatkozik a DAC–Hartberg (1:0) felkészülési mérkőzésről
FOTÓK: Jürgens találata döntött 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább