Titokzatos bécsi vereség

(Múltidéző elmélkedés az Austria Wien–DAC [3:0] előkészületi mérkőzés beszámolója helyett)

ILLUSZTRÁCIÓS FOTÓ: UGRÓCZKY ISTVÁN

Téli felkészülésünk második találkozóján az osztrák liga nyolcadik helyezettjének otthonában léptünk pályára. A nagy múltú bécsi klub számára ez volt a tavaszi idény főpróbája, mivel egy hét múlva már az osztrák kupában, a Sturm Graz ellen lesznek érdekeltek. Ennek okán – sok-sok DAC-szurkoló bánatára – a mérkőzés zárt kapuk mögött, a nyilvánosság teljes kizárásával folyt le.

Csapatunk háza táján a Hartberg elleni erőmérő óta egyetlen biztos változás történt: egy huszonhárom éves horvát szélső érkezett, Ivan Dolček, aki a Hajduk Split csapatától igazol hozzánk. A megegyezés alapján az osztrák főváros Generali-Arenájában lejátszott előkészületi mérkőzésünket a DAC videomegosztó csatornája sem közvetíthette!

Így az eseményeket a DAC Facebook-oldalán kívül semmilyen más platformon nem lehetett követni.

Kár érte, hisz kétségkívül a téli felkészülésünk legattraktívabb ellenfeléről volt szó, ahol annak idején nyugodjék édesapám kedvenc játékosa, Nyilasi Tibor is megfordult.

– Mire ez a nagy titkolózás? A DAC úgyis legyőz benneteket! – olvasom a közösségi oldalon egy kedves barátom hozzászólását.

Pár percig még keresgéltem az „élő oldalakat”, aztán feladtam. Valahogy csak túléljük – gondoltam magamban, hisz gyerekkoromban sem volt internet. A televízió szintén nem közvetített minden mérkőzést, és a rádiós körkapcsolásnak is örültünk néha – ha volt! Mert az előkészületi mérkőzések eredményét olykor tényleg csak a másnapi sajtóból tudtuk meg.

Esetleg a bennfentesek a Duna Szállóban érdeklődte némi szódavíz elfogyasztása mellett.

Ha már apámat megidéztem, a nyolcvanas évek második feléig még színes tévénk sem volt! Odahaza Nagyabonyba bicikliztünk télvíz idején, hogy lássuk, amit látni szeretnénk. A DAC-ot pl. az éppen imént említett Mario Kempesszel felálló Sturm Graz ellen. Az MTK-t nyugodjék Verebes Józseffel a kispadon… De szép idők voltak!

Aztán akinek már jobban ment a sora, vehetett színes tévét.

Esetleg az esti híradó után a sporthíreket sasoltuk. Majd jött az a korszak, amikor a teletext jelentette a fejlődés csúcsát. Mai szemmel nézve abszolút nevetséges történet: fekete alapon színes betűk és számok közt kutatgatni, amelyek olykor még el is ugrottak a szemünk elől. Ha télen nem is, de nyáron biztosan, hiszen a kvázi felkészülési meccseknek számító Nyári Intertotó-kupa a 13+1-es Totó-szelvényeken futott. Ki emlékszik rá, mi az a panel-tipp?

És vajon létezik-e még egyáltalán teletext?

Nulla-nullás félidő után három gólt rámoltak be nekünk a lila-fehérek. Talán jobb is, hogy nem láttuk? – vagyis láttuk a DAC összefoglalójában. Nem is értem, azt hogy engedték a sógorok? Persze, ez is csupán irónia a részemről, mert a mai világban, amikor a játékosok pár kattintással lekövethető adathalmazok, ugyan mi értelme titkolózni? És hol marad a közönség iránti lojalitás?

Téli felkészülésünk következő szakaszában, jövő hét szerdán a MOL Akadémián a Somorját fogadjuk, szombaton pedig a Zlín csapatát látjuk vendégül a MOL Arénában. Hajrá, DAC!

AUSTRIA WIEN–DAC 1904 3:0 (0:0)

DAC: Popović (63. Petráš) – Gruszkowski (63. Alex Pinto), Brunetti (63. Dobranskyi), Keresztes (45. Kaša), Mendez (63. Nathan) – Herc (63. Čermák), Dimun (63. Angyal), Vitális (63. Žiga) – Dolček (45. Káčer), Trusa (63. Barišić), Andzouana (63. Záhradník, 87. Kucman).

(Roberto)

KAPCSOLÓDÓ:
A SzerdaHelyzet nyilatkozik az Austria Wien–DAC (3:0) felkészülési mérkőzésről

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább