„Erősek leszünk, mint a feferónis saláta!?”

(DAC–Zlín [0:1] előkészületi mérkőzés, kicsit másképp)

FOTÓK: SZABÓ PÉTER PÁL

Gyenge játék és vereség a tavaszi főpróbán. A téli felkészülés utolsó találkozóján a cseh élvonal 15. helyezettje látogatott el a MOL Arénába. A hozzánk hasonlóan szintén sárga-kék FC Zlín gárdája elleni erőmérő a tavaszi idény főpróbája is volt egyben.

A legutóbbi meccsjegyzetem óta újabb két játékos írt alá csapatunkhoz, így már összesen négy friss igazolással számolhatunk:

#9 Dolček Ivan (CRO), szélső támadó;

#14 Jürgens Oliver (EST), csatár;

#22 Oddei Brian (GHA), szélső támadó;

#91 Yapi Romanic (FRA), jobbhátvéd.

Ha ide számoljuk a spanyol #47 Rubén Rochinát, aki szintén a támadószekciót erősíti – bár ezidáig még nem kötelezte el magát klubunkhoz? – összesen négy csatár érkezik. Illetve még egy ukrán középhátvéd, bizonyos Taras Kacharaba nevét rebesgetik. Erre mondta egy idősebb szurkolótársam tegnapelőtt a lakótelepi élelmiszerüzletben:

„Erősek leszünk, mint a feferónis saláta!”

Nos, ismerve a pikáns finomság mostani ízvilágát, kételyeim támadtak, vajon ironizált-e, avagy komolyan gondolta az öreg. Hogy mi lehet a gond? Mindösszesen csak annyi, hogy a fociszerető közeg ismét elhitte, a téli átigazolás időszak alatt csupa nagyágyú érkezik a Sport utcába annak érdekében, hogy javítsunk picit a formánkon. Erre nagyjából a már megszokott forgatókönyv szerint történtek a dolgok:

Ennyit enged a költségvetés. Ha pedig a tisztelt szurkoló nem azt látja a Transfermark oldalán az újoncok statisztikái mellett, amit szeretne, a hiba talán telefonkészülékében van?!

Abban bízva vártuk ezt a mérkőzést, hogy szemtanúi lehetünk a formálódó csapatunk gerincének, nagyjából megismerkedhetünk a taktikai elemeinkkel, az edzői elvárásokkal és a játékunk milyenségével. Nyilván sejteni lehetett, ezúttal már nem lesz sok csere.

„A tavasz főpróbáján szeretnénk megmutatni a szurkolóknak, min dolgoztunk a felkészülés során, hogy hova jutottunk…” – Xisco Muñoz

A helyszínen eléggé szeles, bár enyhe időben, viszont gyér szurkolói érdeklődés mellett – kb. 750 néző – kezdődött csapatunk utolsó téli erőmérője. Ehhez képest pár éve, szintén egy Zlín elleni főpróbán, szakadó hóesésben voltunk vagy kétezren… Egy hét múlva már élesben játszunk, s ha ilyen lesz „amin dolgoztunk a felkészülés során”, bizony komoly gondjaink lehetnek. Goure, Gavrić és Csinger ezúttal sem tudott még pályára lépni, új szerzeményeink közül Oddei egyéni gyakorlást abszolvált, míg Ramadan később csatlakozik a csapatunkhoz. Krivokapić és Záhradník aznap a Somorja mezében szerepelt.

Egyetlen mentsvárunk lehet, hogy a fiúk kemény alapozáson vannak túl, bár tudom, ez annak a drukkerek, aki éppen az állásról mászott le vagy a gyártósor mögött húzta le a „tizenkettest”, nem elfogadható érv.

Gondolom, ellenfelünk sem csupán törökmézért utazott edzőtáborba?! Az elejétől fogva megpróbáltuk ráerőltetni játékunkat a zlíniekre, a párharcok során rengeteg hibával, s a hibákból adódó apró szabálytalanságokkal. Az első félidőben talán csak Vitális és Rochina egyéni teljesítményét tudnám értékelni, míg pl. Dimun egy bajnokin már a 30. percben mehetett volna zuhanyozni. Inkább csak a két tizenhatos között folyt az olykor nézhetetlen küzdelem. A saját tizenhatosunkban pedig rendre töketl…, elnézést: teketóriáztunk.

Vártuk a második 45 percet, ennél csak jobb lehet. Sajnos, tévedtünk…

Rochinát Jürgens váltotta, az észt támadónk nevéhez fűződik a második játékrész legszebb megmozdulása, s egyben a legnagyobb helyzetünk a mérkőzésen. A csereként beállt, PSG-nevelés Yapinak első labdaérintésénél csak a labda volt útjában, így hamar elhalkultak fejemben a fanfárok az érkezését illetően. Össze kell szokni! – tudjuk. Oddei még itt sem tart valószínűleg. Rochina elé viszont szerződést és tollat kéne rakni, szükségünk van a tapasztalatra.

A 85. percben egy vendég szabadrúgást követően Dimunról pechesen a kapunkba pattant a labda – 0:1.

Persze leírhatjuk, hogy egy balszerencsés öngóllal szenvedtünk vereséget, de igazából semmi említésre méltót nem tettünk annak érdekében, hogy az az öngól ne csak a vendégek szépítő találata legyen. S hogy valójában miről szólt a téli felkészülésünk, és mi az, „amin dolgoztunk – hova jutottunk”? – fogalmam sincs. De egy biztos, rengeteg munka vár még ránk, s a végén szeretném őszintén, kitörő örömmel leírni: „Szép volt, fiúk! Valóban erősek lettünk, mint a feferónis saláta!

Mindent bele, DAC!

DAC 1904–FC Zlín 0:1 (0:0)

DAC: Popović – Gruszkowski (67. Yapi), Brunetti, Kaša, Andzouana – Káčer (59. Barišić), Dimun, Vitális – Rochina (46. Jürgens), Trusa (85. Redzic), Herc (73. Dolček).

(Roberto)

KAPCSOLÓDÓ:
A SzerdaHelyzet nyilatkozik a DAC–Zlín (0:1) felkészülési mérkőzésről

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább