Klikk Out Vikkendhouse: Gyakran világzenékkel kergetem őrületbe a környezetemet

Avagy azt a címet is adhattam volna, hogy „Egy világutazó tíz kedvenc zenéje.” A dunaszerdahelyi Teleky Péter a VándorLáss esteken izgalmas és távoli útjairól mesél, de ha az ember ilyen távlatokba jár, vajon milyen hatást gyakorol rá a lokál zene? Ma Peti zenerajongásáról, a világzenéről olvashattok, majd a cikk alján találjátok a mixet, amiben tíz kedvenc zenéje szerepel. 

Fotók: Ugróczky István

Ahogy Bödőcs Tibor mondaná „ Egy porszem vagyok az univerzumban“

Az első zenei emlékeimet nyilván otthonról hozom, köszönhetően édesanyámnak. Rengeteg lemezünk volt, így szinte folyamatosan szóltak a főként gitáralapú dalok. Karthago, Piramis, LGT, Edda, Illés. Valószínűleg ez hatott rám és az öcsémre is, mert a mi rajongásunk is ilyen zenekarok felé irányult. Pokolgép, Omen, Moby Dick – keményebb hangzással indultunk, és ez később sem változott.

A Tankcsapdával azonosultam a leginkább – ez már hamisítatlan rajongás volt. Nem volt olyan bacsfai vagy somorjai kultúrházas koncert, ahonnan hiányozhattunk volna.

Igazi ’90-es évek végi durva, nyers bulikra gondolj, ahol lepukkant kultúrházakban tomboltunk.

Lukács már a koncert előtt annyira szét volt csúszva, hogy a szavát is alig értettük. Gyakorlatilag bárki felmehetett Lukács mellé énekelni a színpadra, és a végén – gondolom, záróakkordként – szétverte a gitárját az egyik hangfalon.

A rock és a metal mellett különböző hardcore zenekarok is megjelentek, mint például a Sex Action, később Action, de elmélyedtem az underground hardcore zene világában is, mint például a SocialFreeFace vagy a United – akikre akkoriban jobb híján csak a Szigeten bukkanhattál rá.

A punknál is maradtam a magyar vonalon. A máig kultikus Auróra minden albumát fújtam, de később a Hétköznapi Csalódások, sőt még a Magozott Cseresznye is szólt. A középiskolai és az egyetemi kollégiumokban nem volt hiány inspirációban, mindenki elindult valamilyen vonalon. Folyamatosan szólt valami, és időre lekötött az Offspring, Limp Bizkit, Rage Against The Machine, Clawfinger vonal is.

Aztán ajtóstul rontott be a Metallicás korszak.

A „Master of Puppets” albumot és a címadó dalt mai napig az abszolút csúcsnak tartom ebben a műfajban. 20-25 évesen a Kispál és a Borz iránti rajongással, majd később a Kaukázussal, Másféllel puhultam valamelyest. Valahol itt kezdtem jobban figyelni a riffekre, a szólókra és a különböző összetettebb gitártémákra.

Végeredményként elmondhatom, hogy három gyönyörű gitárom boldog tulajdonosa vagyok, bár – tehetség hiányában – leginkább csak porfogóként funkcionálnak.

 

Utazásaim során hagyom, hogy sorsszerűen találjon meg a zene, ritkán keresek tudatosan helyi zenét. Így autentikusabb és életszerűbb élményekben lehet részem. Viszont ha meghallok valami jót, szívesen kérdezek rá a taxisnál, az étteremben, a buszon, bárhol, hogy éppen mi szól.

Szenegálban például olyan autót béreltünk, amiben a tulajdonos ottfelejtette a pendrive-ot, rajta több mint 5 órányi valódi afrikai zene volt. Richie Spice, Lutan Fyah, Lucky Dube, Fantan Mojah – őket mind „onnan hozom”.

Nagymértékben függ attól is, melyik országról vagy milyen régióról van szó. Tadzsikisztánban például kimondottan nehéz volt valamirevaló zenét találni. Fura népi elemek keveredtek a ’80-as évek gagyi diszkózenéjének a hangulatával. Viszont az arab világ zenéje annál izgalmasabb. Különösen jó zenékkel találkozhatsz Libanonban vagy akár az Emírségekben is. Szudánban remekül keveredtek az arab ritmusok a fekete afrikai életérzéssel. Még ma is megvan az a pillanat, amikor először hallottam Wegz-től az „El Bakht”-ot. Elvarázsolt akkor is, és azóta is. Ha már világzene, akkor a Balkáni zene is említést érdemel. Itt érdemes elindulni a Shantel vonalon. Volt szerencsém pár évvel ezelőtt az A38-as hajón látni és hallani őket – fenomenálisak voltak élőben.

Manapság naponta 1-2 órát zenét hallgatok, és még mindig szívesen nyúlok vissza a régi nagyokhoz, de gyakran a korábban említett világzenékkel kergetem őrületbe a környezetemet. Afrobeat mix bármelyik évből, bármikor jöhet!

 

A MIX:

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább