Hozz rá győztes esztendőt! | Magyar virtus, Robertóval

(Magyarország–Törökország [1:0] barátságos labdarúgó mérkőzés, kicsit másképp)

A magyar labdarúgó-válogatott idei első mérkőzésén Törökország legjobbjait fogadta a Puskás Arénában, és Szoboszlai büntetőből szerzett góljával 1:0-ra győzedelmeskedett. Nem igazán volt látványos meccs, a magyar csapat az első félidőben nem tudott mit kezdeni a törökök letámadásával, és a második játékrészben is szükség volt Gulácsi kapus bravúrjaira. Először öltötték magukra az új meggypiros Adidas mezüket Rossi fiai, akik ezúttal is igazolták küzdőszellemüket, kiszolgálva ezzel a fantasztikus magyar szurkolótábort.

A márciusi asszociációs időszak miatt szünetel a bajnokság a szlovák felsőházban is, így a DAC-cal legközelebb csak Nagypénteken találkozhatunk Rózsahegyen. Addig is két barátságos mérkőzés szemtanúi lehetünk, amelyeken az Eb-re készülő magyar nemzeti tizenegy érdekelt. A korábbiaktól eltérően viszont a DAC-ból senki sem kapott behívót Rossi mester keretébe.

Ez is egyfajta lakmuszpapírja a dunaszerdahelyi focinak, aztán persze meglehet, csak mi voltunk eddig túlontúl elkényeztetve?

Bizonyára már lerágott csont, viszont mindenképpen idetartozik egykori játékosunk, Kalmár Zsolti esete, aki ismét sérülés miatt kénytelen kihagyni a soron következő Eb-t. Szóval, kedves szurkolótársam, ha szádra veszed akár pozitív, avagy negatív szólamban KáZsét, jusson eszedbe mekkora lélektani teher lenne számodra az ő balszerencsés történetét saját bőrödön megélni?! Kitartást, kapitány!

Mindeközben Csinger Márk és Vitális Milán a Szélesi Zoltán által vezetett magyar U21-es válogatott összetartására utazott.

A Moldova elleni győztes mérkőzésen kettejük közül csak Vitális jutott szóhoz. Oliver Jürgens Észtország, Ammar Ramadan Szíria, Yhoan Andzouana pedig Kongó színeit képviseli hazája felnőtt válogatottjában. Rajtuk kívül még néhány fiatal szerepel a szlovák 19 éven alatti nemzeti csapatban, a többiek reményeink szerint becsületesen készülnek a következő megmérettetésre!

A magyar-török válogatott mérkőzésre minden jegy elkelt a hazai szektorokba, ami nem csoda, hiszen sokan voltak kíváncsiak a 12 mérkőzés óta veretlen Rossi mester fiaira.

Az olasz szakvezető a mérkőzés előtt óvatosságra intett: „A veretlenség fontos tényező az önérzet szempontjából, de nem több annál.” – utalva ezzel arra, hogy tavaly nem talált legyőzőre a magyar válogatott, és az Európa-bajnokság előtt talán már nem lenne jó ómen a vereség. Ám a labda gömbölyű. Ott aztán jöhet Skócia, Németország és Svájc. Bizony rengeteg olyan szurkolóról tudok – akár itt a Felvidéken, akár az anyaországban –, akik bár „sorban álltak” Eb-jegyekért is, de hoppon maradtak.

A kapuban hosszú sérüléséből felépülve Gulácsi kezdett, a mezőnyben pedig a szintén sérülésből visszatérő Schäfernek is bizalmat szavazott Rossi. Andrisunk 2022 szeptemberében szerepelt utoljára a magyar válogatottban.

Törököt fogtam, de nem ereszt! A vendégek kezdték jobban a mérkőzést, az első magyar kapura tartó lövést a 25. percben jegyezhettük le. Összességében az első játékrészben nem igazán tudott kibontakozni a magyar válogatott, s bár a törökök sem mutattak túl sokat, arra viszont elég volt, hogy semlegesítsék a játékunkat. Szinte csak rögzített helyzetekből veszélyeztettünk, a félidő legnagyobb (magyar) helyzetét is szabadrúgás előzte meg. Kiegyenlített játék mellett, gól nélküli 0:0-val vonultak az öltözőbe a csapatok.

Rögtön a fordulást követően tizenegyeshez jutott a magyar válogatott. A kezezésért megítélt büntetőt Szoboszlai értékesítette – 1:0.

Egyértelműen jót tett a gól a magyaroknak, akiknek játéka az első félidőhöz képest javuló tendenciát mutatott. Helyzetek mindkét oldalon adódtak, a visszatérő Gulácsi Péter több ízben bravúrosan hárított, viszont a török kapus se ülhetett le „könyvet olvasni”. A hajrában a magyarok már a védekezésben dolgoztak többet, s a támadásokra kevesebb energia jutott.

Lehetett volna ez szebb is! 2:0?

A ráadás perceiben Kleinheisler lövése kipattant a kapusról, Schäfer pedig a hálóba gurított. A VAR azonban les címén érvénytelenítette a találatot, így az eredmény már nem változott. A magyar válogatott győzelemmel kezdte a 2024-es évet, s így 13 meccsre növelte a veretlenségi sorozatát. A lefújást követően zúgott a magyar Himnusz. Kölcsey talán megbocsájtja nekem, hogy a címben picit átírtam egyik sorát, ám ha győztes lesz az esztendő, akkor minden bizonnyal víg is! Folytatás kedden Koszovó ellen… Hajrá, Magyarország!

Magyarország–Törökország 1:0 (0:0)

Gólszerző: Szoboszlai (büntetőből)

Magyarország: Gulácsi – Balogh B. (67.Dárdai M.), Lang, Szalai A. – Nego (46.Bolla), Schäfer, Nagy Á. (61.Styles), Kerkez (61.Nagy Zs.) – Sallai (80.Kleinheisler), Szoboszlai – Varga B. (80.Ádám M.).

(Roberto)

KAPCSOLÓDÓ: 
A SzerdaHelyzet nyilatkozik a Magyarország–Törökország (1:0) felkészülési mérkőzésről

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább