Legyünk kollégák a volán mögött!

FOTÓK: SZABÓ PÉTER PÁL

Járművezetői engedély vagy jogosítvány, illetve ahogy a berkeinkben szokás mondani, hajtási. Ha azt mondjuk, hogy járművezetői engedély, a következő lélegzettel megnyitunk egy új témát – autósiskola. Városunk első privát autóiskolája 1990-ben alakult, és a mai napig rengeteg új sofőrt nevel ki. A kezdetekben id. Dobrý Milan tulajdonos nevéhez fűződött az autósiskola, manapság pedig a fiával, Dobrý Mariánnal közösen működtetik, és mi az oktatópáros fiatalabb tagjával beszélgettünk erről az érdekes és gyakorlatilag mindenkit érintő témáról.   

A beszélgetésünk elején arra kérnélek, mutatkozz be és mutasd be a cégedet is!

Nagyon szépen köszönöm, örülök a találkozásnak. A nevem Dobrý Marián, autósiskola-tulajdonos, pontosabban az egyik tulajdonosa, a másik pedig az édesapám. Főképpen B-csoportos, tehát személyautókra érvényes jogosítványokkal foglalkozunk. Édesapám 1990-ben elsőként alapított autósiskolát Szlovákiában, azóta működünk és reméljük, még sokáig fogunk is, ha az egészségi állapotunk engedi.

Ezalatt a harmincnégy év alatt sok minden változott. Mit emelnél ki mint főbb változásokat a több évtizeddel ezelőtti autósiskolák működéséhez képest?

Az emberiség már több évtizede igyekszik autózni, az egyik pontból a másikba eljutni. Az elmúlt évtizedekben nagyon sok változás történt. A forgalom sokkal dinamikusabb lett, egy állandóan mozgásban lévő élőlényhez hasonlít. Sajátossága, hogy erősen és gyorsan fejlődik, nemcsak a technológia vívmányainak, hanem az embereknek is köszönhetően. Felgyorsult az életünk, gyorsabban el akarjuk érni az úticéljainkat. Ez lehet, hogy jó vagy nem, de mindenképpen látszódik a forgalmon. Harmincnégy éve Ladákat és Škodákat vezettünk, ezeken nőttünk fel. Bennük teljesen más technika volt, mint manapság.

Jelenleg annyira vezetőbarátak az új járművek, hogy a sofőrnek nagy segítségére vannak az elindulásban, megállásban és a váltásban is.

Vezérlik a járművezetőt, holott régebben – az idősebbek még emlékezhetnek rá – kézzel kellett bekapcsolni a szívatót. A mai fiatalok nem is tudják, mire van ez.

Tegyük hozzá, hogy abban az időben a vezetők általában meg tudták javítani az autót, ha valami elromlott rajta, manapság azonban rögtön szervizbe kell vinni.

Annak idején a járművezetőnek volt egy csavarhúzója, egy tízes kulcsa és egy fogója, amivel leálltunk az út szélére, ha baj volt és javítottunk. A Škodáknál általában a víz forrt fel, a mai autóknál viszont ez már lehetetlen. A gyártó meg sem engedi, hogy hozzányúljunk a motorhoz, a másik dolog, hogy az újabb autókban van egy piros gomb, SOS felirattal. Ha baj van, ezt a gombot kell megnyomni, két percen belül csörög a telefon és elmondják, mi a hiba.

Ebben a tekintetben miben könnyebb s miben nehezebb egy autósiskola helyzete?

Talán nem fogalmaznék úgy, hogy könnyebb, hiszen mindig nehéz volt, ugyanis a legnehezebb munka emberekkel dolgozni. Ez ötven, harmincnégy évvel ezelőtt is így volt, és most is igaz. Fizikailag sem egyszerű, hiszen nem könnyű tizenkét órát ülni az autóban vagy az osztályban, ez eléggé leterheli a hátgerincet. Szellemileg kitartónak és főképp rendkívül türelmesnek kell lenni.

Az autósiskolák képzéseinek ára az utóbbi négy-öt évben radikálisan megugrott. Beszéljünk arról, mit is takar ez az összeg, és említsük meg, hogy egy tanuló, aki első nekifutásra elvégzi az autósiskolát, mennyi kiadással jár. 

A pénz kérdése mindig érdekes dolog volt. Aki azért nyit autósiskolát, hogy meggazdagodjon, az felejtse ezt el, vagy inkább bele se vágjon. Az emberekkel nem lehet úgy dolgozni, hogy reggel héttől fél négyig, aztán becsapom az ajtót, majd holnap reggel folytatom. Ilyen nincs, mindenkinek lehet jobb és rosszabb napja. Ha valaki föl van dobva, az jobban oda tud figyelni, alaposabban felfogja a tananyagot. Ha fáradt, nincs kialudva vagy ideges, akkor ennek az ellentétje az igaz. Mindezeket figyelembe kell venni, oda kell figyelnünk a minőségre, legyünk türelmesek, bár lehet, hogy tovább fog tartani. Nálunk a kiképzés időtartama öt hónap, ezt nem lehet két hónap alatt összecsapni, de vannak kliensek, akik ezt nem értik meg.

2023. április 1-től változtak a kérdések, a tananyag és a vizsga lefolyása is, amely már elektronikusan zajlik a rendőrségen. Régebben az osztályban teszteltünk papírra, megadott kérdéssorokkal, most pedig már az elektronika választja a kérdéseket. Ezáltal a kliensnek hosszabb ideig tart a felkészülés, mert több a tananyag.

Egy bizonyos szolgáltatásról a laikus is meg tudja mondani, hogy mennyire minőségi a többivel összehasonlítva. Miben különbözik a jó és a kevésbé jó autósiskola?

A kliens és a diák, náluk van az utolsó szó. Lehet, hogy a jó marketing segít egy rövid időre, de az igazi reklám a kliens szava, amely szájról szájra terjed.

Miről szól a munkátok edukatív része?

Beszéltünk arról, mennyit változott a világ, mennyit változtak az emberek, mennyire változtak az elvárások. Muszáj többet nyújtanunk – ez a jelszó.

A Covid-időszak valószínűleg alaposan lecsökkentette a jelentkezők számát. Utolértétek már magatokat?

Sajnos azt kell mondanom, hogy sosem fogjuk magunkat utolérni, ez élő anyag. A koronavírus-járvány egy olyan igényes helyzet volt, amiről nem is álmodtunk, de együtt kellett vele élnünk. Az egyetlen dolog, amivel azzal kapcsolatban nem értettem egyet, az online tanítás. Egy autósiskolában ezt nagyon nehéz összehozni.

Muszáj látnom a klienst, a szemébe kell néznem, hogy lássam: érti, amit mondok, hogyan reagál, mit válaszol. A monitor mögül ez lehetetlen.

Én még azon generáció tagja vagyok, aki ezzel nem ért egyet. A számítógép és a vetítő legyen csak segédeszköz, de nem a fő oktatási eszköz.

Mit kell csinálnia a kliensnek és mi vár rá, hogy megszerezhesse a jogosítványát?

Logikusan az első kérdésem az, hogy hány éves az illető. Ha elmúlt tizenhat, akkor már elkezdheti a B-csoportot. Viszont az 8/2009-es törvény azt is kimondja, hogy a vizsgára menetelkor be kell tölteni a tizenhetedik életévet. Viszont az ilyen személy nem vezethet egyedül autót, csak olyasvalakivel, akinek tízéves gyakorlata van, s ezt addig, amíg be nem töltötte a tizennyolcadik életévét.

A kliens és az autóiskola mellett van egy harmadik szereplője a történetnek, mégpedig a rendőrség. Mikor kerül kapcsolatba a rendőrséggel a kliens és miben változott a ti együttműködésetek a rend őreivel?

2023 áprilisától új vizsgarendszer van, amikor is a kliensek a rendőrségen csinálják a teszteket elektronikusan. Régebben ez papíralapú volt, 27 kérdés, 55 pont a maximum, 50-nél még átment az ember. A, B és C válaszlehetőségek voltak. Utóbbiak meg is maradtak, de jelenleg a számítógépen keresztül több a kérdés, pontosabban negyven.

Régebben húsz perc volt a tesztre, most harminc és százalékosan kerül kiértékelésre. Ami a legnagyobb változást jelenti, hogy a rendőrök szigorúan veszik a vizsgát, ez pedig jó dolog. A mai sűrű forgalomban ez szó szerint életmentő lehet.

Nem beszélhetünk tehát teljesértékű sofőrökről, de mégis milyen állapotban külditek őket az útjukra?

Sokszor kérdezik tőlem a kliensek, hogy mikor lesz, amikor már a volán mögé ülhetek és vezethetek? Meg lehet szabni ezt a pillanatot? A válasz nagyon egyszerű. Amikor beülünk az autóba és azt mondom nekik, vigyenek el a Tescóhoz, és betartja a szabályokat, továbbá biztonságosan vezet, leparkolja és leállítja a járművet, az az a pillanat, amikor a kliens felkészült. Még nem profi, de már felkészült a vizsgára és komoly esélye van annak, hogy le is teszi a vizsgát. Nem a vizsga, a rendőr vagy az autósiskola szabja meg, hogy valaki mennyire lesz jó vagy rossz sofőr, hanem maga a kliens.

Munkának veszed az oktatást vagy hivatásnak? Ha utóbbinak, milyen filozófiai gondolat van a fejedben, amikor reggel felkelsz és csinálod a dolgod?

Nem tudom kikapcsolni a munkám. Aki ki akarja kapcsolni, az inkább hozzá se kezdjen. Ha valaki nem akar egyénileg hozzáállni az emberekhez, akkor ne is csinálja. Mindenki más, mindenkihez másképp kell hozzáállni, mindenki másképp reagál. Ezzel a gondolattal indulok el reggelenként.

Mit osztanál még meg velünk a beszélgetésünk végén?

Ha volán mögött ülünk, elsősorban emberek legyünk. Ne vetélkedjünk, ne legyünk egoisták. Legyünk elnézőbbek, lehet, hogy valaki rosszabb időszakon megy keresztül. Esetleg tovább tart neki az elindulás egy útkereszteződésben. Legyünk elnézőek az idősebbekkel, gyerekekkel. Főképpen pedig legyünk kollégák a volán mögött – ez nagyon fontos.

Nagyon szépen köszönöm a beszélgetést!

 

MÉG TÖBB FOTÓ A DOBRÝ AUTÓSISKOLÁRÓL

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább